Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ödesmöte väntar – Uefa kan straffa klubbarna: ”Får konsekvenser”

Super League

Super League-satsningen är död.
Men projektet kan rendera i att de inblandade klubbarna straffas.
- Oavsett om det blir en formell eller informell konsekvens så har det här ju skadat tilliten och förtroendet på ett markant sätt, säger Uefa-basen Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

I spelaren ses Olof lundh kommentera Super League, innan beskedet om att det läggs ner kommit.

Natten mot måndag gav tolv storklubbar besked om att de skulle bryta sig loss från Champions League och bilda en egen liga: Super League.

Beskedet skapade stora reaktioner, inte minst bland supportrar till de tolv klubbarna (Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Tottenham, Atlético Madrid, Real Madrid, Barcelona, Inter, Milan och Juventus). Till exempel samlades tusentals supportrar till Chelsea utanför lagets hemmaarena Stamford Bridge inför lagets möte med Brighton under tisdagen för att protestera.

Och till slut fick supportrarna och andra kritiker igenom sin vilja. 48 timmar efter annonseringen av Super League kollapsade projektet. Först drog sig samtliga Premier League-klubbar ur och under onsdagen gick Juventus president Andrea Agnelli, som varit en av huvudfigurerna bakom projektet, ut med att Super League inte blir av.

Annons

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska Fotbollförbundet, är också förste vice president i Uefas exekutivkommitté och reagerar med lättnad när Fotbollskanalen når honom för en första reaktion på Super Leagues förfall.

- Det är en otroligt snabb utveckling. Från att bryta sig ur till att bryta ihop tog det ungefär 48 timmar. Det måste vara ett av de största fiaskona inom världsfotbollen. Samtidigt är jag väldigt glad och stolt över den uppslutning som varit från fans, spelare, ledare, från politiska håll och från fotbollsledare. En massiv reaktion mot det här och den opinionen, blev alldeles för svår att hantera. Det känns naturligtvis bra utifrån de perspektivet, men konsekvensen blir att det finns väldigt, väldigt många sår att läka, säger Nilsson och svarar på vilka sår som utbrytarklubbarna skapat:

Annons

- Jag tänker exempelvis på de drygt 230 klubbar som finns i ECA (European Club Association), som totalt blivit förda bakom ljuset av tolv av de mest prestigefyllda klubbarna. De 230 som blivit helt blåsta av dem viftar väl inte bara bort det här och kan gå vidare. I den organisationen kommer det påverka. Och i övrigt är det en mängd förtroenden som har brutits och en mängd personliga relationer som har skadats. De här tolv klubbarna och deras företrädare, det är med otroligt stor skam som de drar sig tillbaka. Det är bra att de drar sig tillbaka och de har kanske fått det mest kännbara straffet, nämligen att de misslyckats totalt.

Nilsson fortsätter:

- Det som är beklämmande när man hör dem uttala sig är ändå att de inte tar avstånd från idén, den verkar de tycka är bra. Men man backar på grund av opinionen. Så det är klart att jag är otroligt stolt över det som fans, spelare och ledare har gjort.

Annons

Är det just fansen och andra klubbars engagemang som du tror gör att de här tolv klubbarna backar?
-
Jag tror att det är en sammanflätad bild. Varje aktion från olika aktörer skapar tillsammans en helhet som man inte kan stå emot. Det har varit bra att fansen varit ute, men det har också varit bra att ledare varit tydliga, att politiska ledare varit tydliga och att spelare varit tydliga. Hela den här sammantagna bilden av en totalt enad fotbollsrörelse tror jag överraskade de här tolv klubbarna. Jag är väldigt, väldigt stolt över att tillhöra den rörelsen och se vilken kraft det finns när de här grundvalarna är hotade.  

I samband med att klubbarna gick ut och offentliggjorde Super League-satsningen hotade också Uefa med ett antal åtgärder för att stoppa projektet. Till exempel sa organisationen att man skulle förbjuda spelare som tillhör klubbarna från att delta i turneringar som EM och VM. Klubbar i Premier League gick också ut med att man övervägde att straffa klubbar som medverkade i Premier League.

Annons

Om detta är straff som fortfarande är aktuella återstår att se, men Karl-Erik Nilsson är tydlig med att klubbarnas agerande kommer få konsekvenser. Och mer exakt vilka sådana kommer diskuteras på fredag när Uefas exekutivkommitté håller ett möte.

- Det är klart att det är oerhört många fotbollsledare i Europa som varit irriterade och frustrerade. Det är väl bra att vi har ett par dagar till på oss innan vi har nästa möte med exekutivkommittén, nämligen på fredag. Konsekvenser har det redan fått på ett eller annat sätt med den skam de får dras med. Det kommer få konsekvenser i deras egen organisation och sedan om det ska få ytterligare konsekvenser behöver vi diskutera. Och då är det bra att det får gå några dagar till så vi alla sansar oss lite grann. Men konsekvenser på ett eller annat sätt blir det, inte minst kopplat till förtroendefrågor och om man ska kunna lita på de här i fortsättningen. Det får konsekvenser, säger Nilsson.

Annons

Att klubbarna försökte bryta sig loss från Champions League och skapa en egen liga var något som överraskade Nilsson.

Han säger:

- Man blir ju mäkta förvånad när de här klubbarna tillsammans med alla sina kompisar är överens om att man ska gå på den modell som ligorna, Uefa och nationsförbunden har utarbetas och som vi skulle fatta beslut om. Sedan går man bakom ryggen på alla sina klubbkompisar och gör upp i en helt annan riktning. Det är ett svek utan dess like och ett så okamratligt sett att agera så man har nästan svårt att förstå att man kan göra på det sättet. Det är med stor irritation man ser hur de har hanterat det här. Nu är situationen annorlunda och nu måste vi utgå från det. För fotbolls-Europas, fotbolls-fansens, för spelares, för ledares skull vill vi naturligtvis ha med de här klubbarna givetvis i fortsättningen. Sedan får vi hantera de andra frågorna för sig. Det är varken spelare, ledare eller fans utan det är klubbägare som har agerat i en riktning som är oacceptabel.

Annons

Kommer ni i Uefa ha lätt att gå vidare från det här?
- Folk är professionella och kan agera utifrån olika scenarion. Nu är det en ny verklighet som vi får förhålla oss till som vi får hantera det på ett klokt och vuxet sätt, men det är klart att det blir någon konsekvens. Oavsett om det blir en formell eller informell konsekvens så har det här ju skadat tilliten och förtroendet på ett markant sätt. Det råder det inget som helst tvivel om och det är många personliga relationer som totalt har havererats under de här två dygnen.

Kan du säga något om vilken form av konsekvens det blir?
- Nej, jag kan inte göra det. På fredag ska vi ha en ordentlig genomgång på Uefas exekutivkommitté och då får vi se vilka alternativ som kan dyka upp och hur fotbolls-Europa samlat tycker att vi ska hantera de här frågorna. Jag vill inte spekulera i något kring det.

Annons

Men efter fredagens möte med exekutivkommittén kommer det ha blivit mer klart?
- Ja, det är möjligt. Vi får se hur mötet utvecklas och om man behöver mer tid. Det återstår att se efter fredagens möte.

Att samtliga sex Premier League-klubbar som ursprungligen var med i Super League-satsningen backade under tisdagskvällen tror Nilsson grundar sig i det tryck som supportrar, spelare och ledare satte på klubbens ägare. Spanska Mundo Deportivo uppgav dock under onsdagsmorgonen att PL-klubbarnas uttåg ur Super League-satsningen i stället låg i att Uefa erbjöd klubbarna ” en ansenlig summa” pengar.

- Det tror jag inte ett ögonblick på. Det är inget jag har hört talas om. Jag tror inte det handlar om pengar. Den trånga sektorn i en klubb som Manchester City är inte pengarna, utan att klubbarna dragit sig tillbaka beror på opinionen och trycket i frågan. Det tror jag är en ren lögn (att PL-klubbarna ska ha fått betalt från Uefa), bemöter Nilsson uppgifterna.

Annons

Under måndagen klubbades också ett nytt Champions League-format igenom. Tanken är att det ska införas från och med 2024, men enligt Gazetta dello Sport finns det möjlighet att formatet införs tidigare än så. Detta är dock något som Uefas förste vice president Nilsson ställer sig frågande till.

- Det är inget som jag överhuvudtaget hört talas om. Nu går man i en cykel 2021 till 2024 som är planerad och förberedd. Det får vi nog återkomma till i sådana fall, men det har inte varit uppe i någon diskussion i de sammanhang jag verkar, säger han.

Publicerad 2021-04-21 kl 16:45
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS