Young Boys sågas i Aston Villas historiska seger: "Skolpojkar"

Aston Villa tog en historisk första CL-seger mot Young Boys.
Slutresultatet skrevs till 3-0 i Villas favör - och schweizarnas försvarsinsats sågas.
- Young Boys försvar är något man ser hos skolpojkar, sa Pete Gill i Sky Sports.

En Champions League-debut för Birmingham-klubben Aston Villa stundade på tisdagskvällen. Klubben har både spelat i och vunnit Europacupen, men i Champions League-sammanhang har det totalt blivit noll matcher. Gamla Europacupen blev, som bekant, Champions League inför säsongen 1991/1992. Och Aston Villa gjorde sin senaste match i Europacupen säsongen 1982/83 - säsongen efter den historiska vinsten i debutsäsongen.

Något som förändrades på tisdagskvällen när man gästade Young Boys i Schweiz.

Och det blev en historisk seger för Villa.

Men det var Young Boys som öppnade piggast. Det gula gänget från Bern tog kommando och radade upp ett par bra chanser under matchens inledning.

Men trots detta var det Aston Villa som skulle ta ledningen.

I den 27:e minuten pricksköt nämligen Youri Tielemans in Birmingham-klubbens första mål i Champions League någonsin. Detta efter en hörna.

- Målvakten kunde förmodligen göra det bättre men det var en mycket bra hörna som resulterade i Villas första Champions League-mål, sade Pete Gill i Sky Sports.

Den förre Everton-wingern Pat Nevin:

- Fasta situationer är så viktigt. Det är en brilliant blockning vid den bortre stolpen som gör att Tiedemans får tillräckligt mycket utrymme för att ta ned bollen och pricka in den, sa han.

Birmingham-klubben skulle även komma att utöka tio minuter senare.

Efter en kaosartad situation i Young Boys straffområde kunde nämligen Jacob Ramsey lirka in 2-0. Detta efter att Ali Camari försökte med en hemåtpass - som blev allt annat än lyckad.

Det fria fallet för schweizarna var sedan ett faktum när EM-succén Ollie Watkins fullständigt dunkade in Aston Villas tredje mål för kvällen. Men det gula gänget kunde pusta ut då målet dömdes bort efter en VAR-granskning. Bollen hade, enligt domarna, snuddat vid Watkinds hand i samband med målet.

- Hmm. Jag är inte övertygad om att målet skulle dömas bort, sa Pete Gill i Sky Sports.

- Domarna måste ha haft en annan vinkel än vi. En livlina för Young Boys, fyllde Pat Nevin i BBC i.

Young  Boys gjorde ett tappert försök för att kvittera - men istället var det Aston Villa som skulle få in med lite drygt tio minuter kvar. Jacob Ramsey spelade fram till Jhon Duran som pricksköt in 3-0.

Men man skulle även få detta målet bortdömt efter en VAR-granskning. I situationen innan hamnade nämligen bollen på Durans hand.

Birmingham-gänget skulle emellertid revanschera sig efter de två bortdömda målen. I minut 86 stod nämligen Amadou Onana för ett sylvasst avslut från en bit utanför straffområdet. 3-0, alltså.

Så skrevs även slutresultatet. Aston Villa, tre, Young Boys, noll. Aston Villas första seger i Champions League-sammanhang blev därmed ett faktum.

Gänget från Birmingham ställs härnäst mot Bayern München på hemmaplan. Young Boys möter Barcelona.

Young Boys: Von Ballmoos - Athekame, Camara, Zoukrou, Hadjam - Colley, Niasse, Lauper, Monteiro - Ugrinic, Ganvoula.

Aston Villa: Martinez - Bogarde, Konsa, Torres, Digne - Ramsey, Onana, Tielemans, McGinn - Rogers, Watkins.

Publicerad 2024-09-17 kl 20:44