Förre Hammarby IF-sportchefen Jesper Jansson lämnade tidigare i år sitt uppdrag som sportchef i cypriotiska storklubben Omonia under uppmärksammade former. Janssons plan var från början att bygga på sikt, men i slutändan blev det runt sju månader som sportsligt ansvarig i klubben.
Under Janssons tid i Omonia gjorde han en värvning, som fick reaktioner, då han i september i fjol plockade in tidigare Hammarby-talangen Akinkunmi Amoo, 21, från FC Köpenhamn.
Amoo är sedan i mitten av juni i fjol dömd mot sitt nekande i Köpenhamns byret (motsvarande tingsrätt i Danmark). Fotbollskanalen har tagit del av domen, där det framgår att spelaren bedömdes vara skyldig till tre åtalspunkter. Han blev dömd för våldtäkt, i annan form än samlag, och försök till våldtäkt mot en kvinna, samt för kränkningar mot två andra kvinnor. Vad gäller den första åtalspunkten framgår det i domen att rätten fann kvinnans berättelse som trovärdig. Vad gäller de två andra åtalspunkterna fann rätten att spelaren borde förstått att det inte fanns samtycke.
Domen blev fängelse i ett år, och utvisning med inreseförbud i sex år. Vidare dömdes han även till att betala rättegångskostnader på över 100 000 danska kronor, det vill säga över 150 000 svenska kronor. Amoo nekar i sin tur till brott och har överklagat till andra instans i Danmark, där ärendet tas upp i juni i år. Han har en annan version i jämförelse med kvinnorna, och menar bland annat att det fanns samtycke.
När Fotbollskanalen uppmärksammade domen och övergången i fjol ville Jansson inte uttala sig, precis som i januari, då Fotbollskanalen var på plats på Cypern, men nu vill han ge sin syn på saken. Fotbollskanalen möter upp Jansson i Stockholm, där han väljer att bryta tystnaden om värvningen.
Jansson berättar att han ville ta ansvar på ett personligt plan.
- Det är en kille, som vi tog till Hammarby från Afrika, då han var 18 år. Vi hade även följt honom under en lång tid, och nu vände många honom ryggen. Jag skulle nästa kunna säga att det var ett personligt ansvar. Han var i en väldigt taskig sits, och ungefär så började diskussionen. På något sätt hade han ingenstans att ta vägen. Det är en pågående sak, och han hade varit skadad och behövde någonstans att komma igång. Det var mer på ett personligt plan, säger han till Fotbollskanalen.
Hur tänkte du kring domen, som han har överklagat?
- Jag var givetvis medveten om den, men samtidigt finns det alltid två sidor av ett mynt. Allt var väldigt, väldigt öppet, dels i dialogen med FCK, dels i dialogen med Amoo och inte minst inom Omonia. Det var helt öppna kort vad som gällde, och presidenten och styrelsen var också involverade, precis som tränarorganisationen. Vi hade även två kvinnliga medarbetare, så det var väldigt förankrat. Rent kontraktsmässigt var det en dialog med FCK, där det var väldigt öppna kort med vad som skulle hända om han skulle bli dömd i nästa instans för de här bitarna.
Det var viktigt för dig att ta ett personligt ansvar?
- Ja, i varje fall under den här tiden som det här gällde. Sedan får man se i slutändan. I och med att det är en pågående sak vill jag inte uttala mig om det ena eller andra där, men det kommer väl visa sig i slutändan. När vi sålde honom till FCK var det väldigt, väldigt många från alla jordens hörn som skulle ha sin del av kakan, men det var inte så många som stod kvar när det väl började blåsa, säger han och fortsätter:
- Jag är fullt medveten om att det är en känslig fråga, och inte minst i Sverige, men samtidigt känner jag ett ansvar. Det är en ung kille, som jag har känt länge, och med alla spelare man engagerar sig i, så tar man nästan ett fadersansvar.
Många supportrar ser spelare som förebilder. Var det något du tänkte kring då med tanke på att han är dömd?
- Absolut, men det är i första instans och vi får se hur det är i sista instans, innan man pratar om det. Någonstans är det personerna, som är involverade, som vet. Låt oss se vad som händer i sista instans. Allt det där var med i avtal och kontrakt med utgångar med det ena och det andra.
Om han skulle dömas i nästa instans, så skulle kontraktet brytas?
- Ja, givetvis. Då har han en dom. Han har inget arbetsförbud, reseförbud, inget sådant. Det är mer hur situationen var i FCK, där de hade ett kontrakt och satt i den situationen också.
Finns det en risk att man bagatelliserar den här typen av brott genom att värva honom och ge ett kontrakt?
- Absolut inte. Låt oss se vad domen ger. Han hade en väldigt allvarlig skada och var väldigt risig mentalt och fysiskt på alla sätt. Jag var fullt medveten om att det skulle blåsa lite kring mig, men samtidigt hade han inte många som stod upp då. Sedan får man se hur den slutliga domen ser ut. Ibland ska man inte döma för snabbt.
Hur har du tänkt kring den moraliska frågan kring hur grovt ett brott kan vara, för att man inte ska värva en spelare?
- Det var hela tiden att se till vad som händer i nästa instans i slutet av juni.
I samband med övergången sa Amoo följande på Omonias hemsida om vilka de främsta anledningarna var till att han ville till klubben.
- Anledningarna är hur (klubben) behandlat mig, kärleken från mina lagkamrater som är fantastiska och stöttar mig. Jag kommer från en skada och alla stöttar mig för att komma tillbaka till min nivå och i bra form. Sportchefen, Jesper Jansson, är en fantastisk man, han stöttar mig och ger mig allt jag vill ha, sa han i en tv-intervju på hemsidan då.
Jansson menar att han har fungerat som en "extrapappa" för flera spelare genom åren.
- Det stämmer inte (att Jansson ger Amoo allt spelaren vill ha), men jag är nog lite som en extrapappa. Det är inte bara med Amoo. Så har det varit under hela mitt arbetsliv, att det är lite så jag är. Sedan får vi se i slutändan, om det blir rätt eller fel då. Det finns ett överklagande till nästa instans, där det tas upp i slutet av juni.
Jansson menar vidare att Omonia pratade värdegrundsfrågor med Amoo, efter att han kom till klubben, och att så även var fallet under spelarens tid i Hammarby.
- Ja, hela tiden. Om man ser till min tid i Hammarby också, så var jag väldigt emot att han skulle gå så tidigt från Hammarby. Vi jobbade kanske mest med det i Hammarby, och hade det som en framgångsfaktor, just att vi tog ansvar med att integrera, berätta om hur samhället fungerar, och allt med värdegrunder. Det har varit en nyckel. Vi hade Wadda (Tamimi, players manager) och Atena (Gerontidou, team manager), och Hammarby lägger väldigt mycket tid på det. Jag tror att det var för tidigt då att flytta på alla plan och ta nästa steg då fotbollsmässigt. Det handlar om att ha det familjära, att ta steg i rätt tid. De som gjorde stora påtryckningar då och ville att affären skulle ske då fanns inte med ett och ett halvt år senare. Vi är ett fåtal personer som stod kvar där då när det här hände. Det är så branschen fungerar, säger han.
Hur reagerade Amoo på att prata värdegrundsbitar, med tanke på att han nekar till brott?
- Om det är något jag jobbar med, så är det väldigt mycket sådant. Du får inget diplom av mig, men så som vi jobbade där (i Omonia), och även i Hammarby, var det ett oerhört stort arbete med de bitarna. Den svåra biten är inte att hitta spelare, utan att integrera i fotbollen, i samhället och ta hand om dem, samt få utveckling som spelare och människor. Vi har varit väldigt framgångsrika med det, och då ingår de bitarna. Jag kan garantera det. Så blir det när man engagerar sig. Jag är i direktkontakt med spelare hela tiden.
I Sverige blev det en del negativa reaktioner kring Janssons värvning av Amoo. Ex-sportchefen var medveten om att det kunde bli det.
- Jag var fullt medveten om det, och jag pratade med vänner och rådgivare. Samtidigt sträckte jag ut en hand, och återigen får vi se vad som händer i den slutliga instansen. Det var väldigt få som stod där då för Amoo. Rätt eller fel? Jag tycker också att man har ett ansvar, utan att veta var det hamnar. Det var också en ung kille, som stod där relativt ensam.
Jansson tror vidare inte att han hade kunnat värva Amoo, som sportchef i en svensk klubb, då Omonia-övergången alltså också väckt reaktioner.
- Det hade inte gått. Man negligerade absolut inte frågan överhuvudtaget på Cypern, men det hade inte gått i Sverige, och FCK var i sin situation, då det är pågående. Jag tror inte det.
Är du rädd att den här övergången har skadat ditt rykte i Sverige?
- Nej. Det får man se, men jag känner också att jag har ett ansvar. Jag har involverat mig i väldigt många spelare genom åren, och jag tror och hoppas att de känner att jag finns där, även om de har lämnat klubbarna som jag har varit i. Jag hoppas att de vet var jag finns, om de behöver hjälp, tips, råd eller en mentor. Det är lite sådan jag är. Jag står där. Ibland blir det fel, och ibland rätt, men någonstans känner jag ett ansvar för de bitarna. Det hade varit väldigt lätt att vända ryggen och sticka huvudet i sanden, men jag är inte sådan.
Skulle du tänka annorlunda om värvningen - om han blir dömd i andra instans?
- Ja, då är det en slutlig dom. Absolut.
Vad skulle du tänka då?
- Då är det en slutgiltig dom. Nu är det en pågående process, då det inte finns en dom, där han har ett slutgiltigt straff på sig. Jag hade tänkt annorlunda om det hade varit en slutgiltig dom.
Nu har Jansson valt att ge sin syn på ämnet, och på frågan om varför det dröjt är svaret följande:
- Det var för klubben. Jag var anställd i en klubb, där beslutet var det där och då. Det finns också ett domstolsbeslut i Danmark om att man inte får uttala sig om domen, och jag vill ännu inte uttala mig om den processen. Sedan var det då från klubben jag jobbade i, att vi uttalade oss via egna kanaler. Jag hade regler att förhålla mig till.
Vad gör att du känner att du vill uttala dig nu?
- Du frågade, och jag hade helst väntat till efter den slutgiltiga domen. Jag kan bara berätta om hur jag tänkte där och då utan att uttala mig om rätt eller fel. Mycket var för att ta ansvar för en kille, som jag var med och tog till Sverige och sålde vidare, när många andra vände ryggen.
Det kan upplevas som att du duckade, eller ville undvika ämnet då?
- Det är de två sakerna jag sa. Enligt dansk domstol får man inte uttala sig, och även utifrån min arbetsgivare. Vi uttalade oss via våra kanaler, och det är en process som inte är slut. Det är samma nu. Jag vill inte gå några händelser i förväg, eller gå emot den processen. Jag kan bara säga att det var förankrat och genomtänkt, samtidigt som alla var med på det. Det var väldigt öppet och nonchalerades inte på något sätt.
I början av mars i år gick Omonia och Amoo skilda vägar. Totalt sett blev det sex matcher för spelaren med den cypriotiska klubben. Efter en match i vintras bad Fotbollskanalen Amoo om att svara på frågor om domen, men då ville spelaren inte kommentera ämnet.
- Inga kommentarer, sa han då.
Fotbollskanalen vet i dagsläget inte var Amoo befinner sig. Han har genom åren gjort 48 matcher med Hammarby, sex matcher med Omonia och fyra matcher med FCK.