Under säsongen har FC Rosengård mottagit flera allvarliga hot mot en spelare i laget. Förra veckan kom ytterligare ett, men det hotet skilde sig i karaktär eftersom det riktade sig mot alla spelare i damallsvenskan.
Liksom alla tidigare hot polisanmäldes även det här och både förbundet och Elitfotboll dam kopplades åter in. Med anledning av hotbilden valde även flera klubbar att höja säkerhetsarbetet och på Skånederbyt mellan Vittsjö och Kristianstad, liksom på Stockholmsderbyt mellan AIK och BP fanns polis närvarande på plats.
Nu har hoten spridit sig. I helgen mottog flera spelare i damallsvenskan hot. Däribland flera Vittsjöspelare. Uppfattningen är att det hänger ihop med de tidigare hoten.
- Det var efter matchen i lördags, under natten till söndag, som några av våra spelare fick hot på sina direkta meddelanden på sociala medier, säger Vittsjös klubbchef Jimmie Andersson till Fotbollskanalen.
Hur många spelare?
- Det är några stycken i vårt lag och det är allvarliga hot direkt riktade till dem.
Andersson berättar att alla spelare reagerat olika, men att de trots allt mår helt okej. Klubben har haft både enskilda samtal och möten tillsammans med hela laget.
Nu är det två klubbar i Skåne som är drabbade. Har du hört om det spridit sig ytterligare?
- Jag har hört att det är i andra klubbar också. Men jag vill inte säga vilka, säger Jimmie Andersson.
Polisutredningen pågår och Malmös presstalesperson Nils Norling förklarar att varje anmälan utreds på orten där den kommer in, men att man kommer samverka.
- Här i Malmö har vi 15 anmälningar. Majoriteten är riktade mot en individ (en spelare i Rosengård), resten mot FC Rosengård. Sedan har det kommit in anmälningar i andra delar av landet. Självklart kommer vi titta på det här tillsammans. Vi behöver titta på möjliga likheter och eventuella kopplingar, säger Norling till Fotbollskanalen.
Under tisdagen rapporterade SVT om ett genombrott i polisutredningen. Polisen ska ha fått ut IP-adresser som hoten publicerats ifrån. Nu behöver man kunna koppla IP-adresserna till en person eller flera personer. Men frågan som alla ställer sig kvarstår fortfarande:
Varför hotas spelare i damallsvenskan?
- Jag vill inte gå in på några detaljer i det specifika som har utryckts. Jag vill inte heller bekräfta vad hoten innefattar. Vi vet inte vem som är avsändare, vad som ligger bakom att någon eller några gör det här. Vi kan inte peka på någonting ideologiskt. Men det är inte någonting som är viktigt för utredningen heller, vi arbetar på ändå. Vi behöver inte alltid veta motivet till ett brott, men vi vill kunna ta reda på det för de som har drabbats, säger Nils Norling.
Svenska fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman har varit inkopplad i ärendet sedan det första hotet riktades mot Rosengårdsspelaren i maj. Han beskriver situationen som unik.
- Det som är avvikande är att det pågår under en lång tid och skiftar fokus under tidens gång, även om grundfokus finns kvar. Vi hanterar ofta hot och hat, men i de fallen är det nästan alltid någon form av katalysator som utlöser det. Ett domslut eller en missad straff exempelvis, någon är arg och tar till tangentbordet. I det här fallet har det hållit på i närmare ett halvår, säger Fredman till Fotbollskanalen.
Säkerhetschefen passar även på att berömma hur alla klubbar har agerat såhär långt.
- Det är viktigt att vidta åtgärder som är väl avvägda och grundar sig i en riskanalys som polisen gjort, så att man inte lägger alldeles för mycket personal och så vidare. Det tycker jag att klubbarna har gjort jättebra i nära samarbete med polisen.
Vittsjös klubbchef berättar att man kommer ha polis, mer personal och högre säkerhet på plats även de resterande tre hemmamatcherna.
- Det är oerhört tråkigt såklart. Det är bara helt sinnessjukt att det händer. Tyvärr är det den världen vi lever i, att folk gömmer sig bakom en datorskärm. Nu har det kommit till damfotbollen och det är djupt beklagligt, säger Jimmie Andersson.
Enligt Nils Norling kan Polisen inte utesluta att det kan komma in fler hot.
- Vi kan tyvärr inte utesluta det. Vi har sett en eskalering, i alla fall i Malmö. Från polisens sida har vi inte sett någon omedelbar risk att hoten leder till handling men om man drabbas av det här så är det väldigt viktigt att man anmäler.