Anvegårds succé i comebacken - låg bakom allt i segern mot Hammarby

Anna Anvegård var tillbaka från sin knäskada och stod för både mål och assist.
- Gött, säger stjärnan till Fotbollskanalen.

Inför drabbningen mellan Hammarby och BK Häcken stod lagen på precis samma poäng men där Hammarby hade snäppet bättre målskillnad.

Båda lagen hade nio poäng upp till FC Rosengård i toppen, med andra ord hade inget av raden råd att tappa poäng.

När startelvorna presenterades stod det klart att BK Häckens huvudtränare Mak Lind valde att ge tre nyförvärv chansen från start: Alva Selerud, Paulina Nyström och Tabby Tindell. I Hammarby gjorde Cathinka Tandberg startdebut.

Klockan hade knappt hunnit till minuten när BK Häcken anföll och fick med sig två hörnor i rad. Men hörnorna brast i kvalitet.

Några minuter senare var det Hammarbys tur att anfalla och Cathinka Tandberg fick en tå på bollen som dock gick utanför.

Att det var två jämna lag som möttes undgick nog ingen. Stundtals kändes det som att inget av lagen kom loss.

I matchminut 36 valde Häcken att göra ett tidigt byte. Paulina Nyström utgick och lämnade plats åt Anna Anvegård som var tillbaka efter en knäskada.

Men med sekunder kvar av första halvlek var Hammarbys Julie Blakstad en ribba från att ge hemmalaget ledningen. Norskan fick bollen av Jonna Andersson, vände upp och klippte till. Men avslutet träffade rätt i ribban och det var mållöst i halvtid.

I den andra halvleken dröjde det tio minuter innan hemmalaget tog ledningen. Asato Miyagawa drev upp bollen och slog en exemplarisk passning till Ellen Wangerheim som efter lite krånglande kunde hitta en lucka mellan Alva Seleruds fötter. 1-0.

Men sedan lossnade det en aning för gästerna. Anvegård fick en minst sagt lyckad återstart när hon kvitterade in 1-1 genom ett drömmål. Efter en passning från Felicia Schröder klippte hon till från 20 meter. Bollen satt rakt i mål och 1-1 var ett faktum.

Det följdes upp av att inbytta Felicia Schröder gjorde 2-1 20 minuter senare. Förarbetet och den avgörande passningen stod Anvegård för.

Resultatet stod sig matchen ut vilket gör att BK Häcken går om Hammarby i tabellen.

- Superviktigt. Supertuff match, men vi gjorde det bra. Och det är skitgött att ta alla tre poäng, säger Anna Anvegård till Viaplay efter slutsignal.

I mixade zonen efteråt jublar Häcken-stjärnan över sin fullträff:

- Den satt bra. Jag tänkte inte så mycket och det är då det brukar bli som bäst nästan. Jag siktade inte ens utan den bara flög dit, säger Anvegård till Fotbollskanalen, och ger sin syn på 2-1-målet hon assisterade till:

- Vi satte i gång den snabbt där, bra uppfattat. Jag vet att Felicia är grym i boxen så det var gött.

Bajens mittback och lagkapten Alice Carlsson var inte lika munter:

- Tungt. Det är mycket känslor i en sådan här toppmatch och vi har byggt upp en rivalitet som jag älskar. Vi pratade om det inför matchen att vi ska lämna våra hjärtan på planen och det tycker jag att vi gör men det räcker inte hela vägen i dag. De sätter sina chanser och vi sätter inte våra, säger hon till Fotbollskanalen.

Hammarby: Tamminen - Lennartsson, Carlsson, Nyström, Andersson - Joramo, Miyagawa - Westin, Wangerheim, Blakstad - Tandberg.

Häcken: Falk -  Wijk, Rybrink, Junttila Nelhage, Selerud - Fossdalsá Sörensen, Curmark - Bergström, Nyström, Jusu Bah - Tindell.