"Sveriges onödigaste stödlinje", det är namnet på Elitfotboll Dams senaste kampanj tillsammans med en av sina samarbetspartners.
Förklaringen till kampanjnamnet grundar sig i det faktum att man vill motverka matchfixning inom damfotbollen – men det finns knappt några tidigare fall inom just det området. En stödtelefon sjösätts nu och en ny sajt för den som utsätts för påtryckningar finns tillgänglig.
- Det är ett namn med glimten i ögat, men med en allvarlig underton. Inom svensk damfotboll finns ännu inga rapporter om uppgjorda matcher. Men det kommer sannolikt komma och det råder stor okunskap hos många om hur matchfixning kan gå till. Vi vill agera förebyggande, både med utbildning och genom att skapa opinion, så att stödtelefonen förhoppningsvis blir lika onödig i framtiden som idag”, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare för Elitfotboll Dam, EFD i ett pressmeddelande.
Fredrik Gårdare som tidigare ledde polisens insats mot kriminella i idrottsmiljö har varit med om ett enstaka fall för flera år sedan på hög nivå. Om just det enstaka fallet vill han inte prata om, men han ställer sig positiv till initiativet.
- Det är jättebra att fotbollen ligger före här. De kriminella nätverk, grupper och enskilda personer som specialiserar på matchfixning gör hela tiden en analys utifrån olika parametrar. Hur svårt är det? Hur stor är brottsvinsten jämfört med jobbet man gör? Och riskerar det att inte ska gå i mål? Ser nätverken och personen att det är svårt och jobbigt, då kan det ske att man avstår och inte försöker att approchera spelare, domare, ledare och tränare. Eller som det kan ske inom herrfotbollen att man faktiskt är inne i föreningarna och är en maktfaktor där som sysslar med skattebrott och matchfixning.
Bettingen inom damfotbollen har ökat markant både i Sverige och internationellt. Och tidigare har man inte fokuserat på damfotbollen i lika stor utsträckning, men i takt med att damfotbollen växer finns det risker att kriminella nätverk letar sig in.
- Det är ett bra försvarsspel att ha innan man blir utsatt. Jag tycker det är positivt, det ligger väldigt rätt i tiden. Det är naturligtvis tråkigt att jobba mot det här och behöva fokusera på det. Men det är jättebra att man gör det nu innan man får liknande problem som herrsidan fick för flera decennier sedan – då blir det svårt att få bort banditerna, avslutar Gårdare.
Sedan tidigare går samtliga elitlag en obligatorisk utbildning där man upplyser problemen som kan uppkomma och hur personer inom elitföreningar ska hantera dessa.
- Man har ju ett möte där man går igenom vad som är okej och inte och vad som händer om man skulle bli kontaktad, så att vi blir medvetna om vad det innebär med just matchfixning. Men jag tycker det är bra att man lyfter upp det så att alla vet vad det innebär och förstår vad som händer, säger Madelen Janogy i Hammarby, och fortsätter:
- Jag har för mig att det har varit ungefär på samma nivå kring medvetenheten och fokus på matchfixning under hela min tid i damallsvenskan. Jag tror inte att det har tillkommit något nytt. Men vi har gått igenom det ganska många år nu och det har gjort att man har bra koll på det nu skulle jag ändå säga.