FEM SPANINGAR: "Det får inte hända, AIK"

Damallsvenskan

Vittsjö vände och vann mot AIK.
Här är Fotbollskanalens Ella Lindvalls spaningar från matchen.

FÖRSTA SEGERN PÅ TRE MÅNADER
Vittsjö hade inte vunnit en match sedan 26 maj - det var också senaste gången laget gjorde ett mål. Nog för att man inte bara mött förluster, det har blivit en hel del kryssmatcher också. Men det var tre månader sedan man vann en match och det har märkts på poängen. Med det i bakhuvudet kan man bara tänka sig hur mycket lördagens seger betydde för spelarna - och för poängen.

Från att komma på en femteplats i fjol till att bara vara ett par poäng ifrån negativ kvalplats inför matchen. Lördagens match var därför även viktig för att hålla distansen till AIK, vilket man lyckades med. För stunden har man även gått om BP.

STRAFF NÄR AIK BEHÖVDE DEN SOM MEST
Efter Vittsjös tidiga ledningsmål såg det en aning mörkt ut för AIK. Inga riktiga målchanser, slarviga uppspel och svårt att behålla bollen inom laget.

Men efter 25 minuter tog anfallaren Nina Jakobsson ett avslut i straffområdet, bollen tog på handen på en Vittsjöförsvarare och det var blåst för straffspark. Adelisa Grabus, som var lagkapten för dagen, klev fram till elvameterspunkten och var kylig när hon tryckte dit kvitteringsmålet.

När det stod 1-1 på tavlan kunde AIK spela mer avslappnat och det syntes. När man senare fick in 2-1 strax innan paus fick laget självförtroende till andra halvlek. Men med tio minuter kvar slarvade AIK i markeringsspelet i samband med en hörna och det straffade sig direkt. De tre poängen som hade betytt så mycket för Stockholmslaget var som bortblåsta.

MATCHENS HÄNDELSE
AIK:s Daniella Famili bjöd på ett fenomenalt frisparksmål strax innan halvtidsvilan. Frisparken dömdes ett par meter utanför straffområdet och avslutet gick rakt i mål. Vinkeln kändes svår, men bollen hittade in och AIK kunde ta ledningen.

FRÅGETECKNET
AIK hade segern som i en ask tills det återstod tio minuter av ordinarie tid. Då föll man ihop fullständigt. Att tappa 2-1 till 2-3 får naturligtvis inte hända och särskilt inte i det läget som AIK befinner sig i.

MATCHENS SPELARE
3. Annika Svensson. De gångerna då det var rörigt i försvarsspelet, med ett nytt mittbackspar och nyförvärvet Haruna Tabata som ytterback, stod hon stadigt på sin kant och kunde göra allt från viktiga brytningar till avgörande hemåtjobb.

2. Daniella Famili. Hennes frisparksmål var inte bara läckert. Det såg länge ut att bli helt avgörande, innan Vittsjö vände matchen.

1. Heidi Kollanen. Vass på sin vänsterkant och skapade oreda i AIK-försvaret flera gånger om, i första halvlek. Förutom sina egna målchanser låg hon även bakom Vittsjös 1-0-mål.