FEM SPANINGAR: "En extraordinär situation"

Här är Fotbollskanalens Ella Lindvalls spaningar från matchen.

VIKTIG POÄNG
Som tabelläget ser ut nu så är det AIK och Trelleborg som åker ur damallsvenskan den här säsongen. Trelleborg har inte vunnit en enda match på hela säsongen och AIK har inte vunnit sedan den 16 juni.

Efter söndagens kryss mot BP har AIK tre poäng upp till Kif Örebro, som har ryckt upp sig på höstsäsongen. Men än återstår sex omgångar.

Att plocka poäng mot BP var viktigt för AIK av flera anledningar. Först och främst för att de är i stort behov av poäng, men också för att BP är ett av lagen som ligger närmast AIK i tabellen. Sedan är det ett Stockholmsderby.

Hemmalaget avslutade den första halvleken på ett bra sätt och hade med sig en ledning i paus. Men den andra halvleken inleddes med några mardrömsminuter där BP kunde vända på matchen. Kort efter vändningen skickade Adelisa Grabus in ett kvitteringsmål. Med andra ord svängde matchen ordentligt och i slutändan fick lagen dela på poängen.

AIK hade varit i stort behov av tre poäng, särskilt eftersom Kif Örebro vann över Piteå. Men en poäng minskar i alla fall avståndet till den negativa nedflyttningsplatsen.

DRÖMMINUTER FÖR BENGTSSON
Efter att BP låg under mot AIK i halvtid kunde man vända på matchen i inledningen av den andra halvleken. Ida Bengtsson blev huvudperson och på fem minuter hade BP vänt matchen.

Nyförvärvet Adelina Engman gjorde sin första start i BP. Hon var också den som assisterade Bengtsson till 1-1.

Bengtssons andra mål var ett skott inifrån straffområdet som gick via AIK:s Olivia Lindstedt och in i mål.

Söndagens mål blev hennes första för säsongen.

MATCHENS HÄNDELSE
Det är en extraordinär situation för alla lag i damallsvenskan just nu. I fredags blev det känt att FC Rosengård, som tidigare mottagit flera hot mot en spelare i laget, hade fått in ett hot som skiljde sig från resten. Det här ska ha riktat sig mot alla spelare i damallsvenskan.

Hot mot spelare i damallsvenskan är inte särskilt vanligt. Men under den här säsongen har det flera gånger om varit en del av rapporteringen. Både EFD och klubbarna har varit tydliga med att de tar det senaste hotet på allvar. För klubbarna har det handlat om att bland annat öka säkerhetsarbetet på matcherna.

Klubbarna som hade hemmamatcher i helgen behövde vidta åtgärder och polis fanns närvarande på Skytteholm på söndagen liksom på lördagens Skånederby.

Det är bara att konstatera att det här är en ny, annorlunda och olustig verklighet för alla inblandade.

FRÅGETECKNET
Blir AIK lite för nöjda lite för snabbt?

Med tanke på tabelläget tror jag inte att AIK är särskilt nöjda med den här säsongen. Men det är ingen vild gissning att AIK ändå var nöjda med 1-0-ledningen man hade mot BP i paus. Det var ett fint avslut av Haruna Tabata. Men i övrigt var halvleken väldigt jämn där BP var mer spelkontrollerande, AIK fick hugga på kontringarna.

1-0 mot BP när matchbilden såg ut som den gjorde var ingenting att luta sig mot och det skulle visa sig i den andra halvleken när BP gjorde två snabba mål. I det läget som AIK är i har de inte råd att känna sig nöjda förrän den damallsvenska platsen är säkrad, annars är man illa ute.

MATCHENS SPELARE
3. Ida Bengtsson. Det var Bengtssons dag på söndagen. Hennes två mål (det andra var dock självmål av AIK) i den andra halvleken, de första för säsongen, blev viktiga för BP. Men de räckte inte hela vägen till seger.

2. Adelisa Grabus. Hon krigade på i anfallet och det skulle löna sig till slut. Kvitteringsmålet var ett fint avslut som kom efter att Garbus gått stark ur en duell med Elsa Karlsson.

1. Haruna Tabata. Japanskan slog flera fina inlägg på tisdagen, men hade inte alltid resten av laget med sig. Hennes mål i första halvlek var fint och bra läst.

Publicerad 2024-09-22 kl 17:39