FEM SPANINGAR: "Hon var BP:s viktigaste spelare"

Damallsvenskan

BP slog nästjumbon Kif Örebro på hemmaplan.
Här är Fotbollskanalens Ella Lindvalls spaningar från matchen.

HELT ANNAN ENERGI I BP
Det har gått trögt för Brommapojkarna även i år och under vårsäsongen vann laget bara tre matcher.

Men i återstarten av damallsvenskan, när man ställdes mot Djurgården, stod laget för en stark prestation. 2-0-underläge i halvtid vändes till 2-3 i andra halvlek och BP gick segrande ur den drabbningen. Det var lagets första seger sedan 19 maj.

Nog gav den segern laget självförtroende. I den första halvleken mot Kif Örebro spelade BP avslappnat och kontrollerat - om än ganska ofarligt. Trots att spelet inte var lika övertygande i den andra halvleken så fick hemmalaget in ett tidigt mål och kunde luta sig tillbaka på det.

HADE INGET ANNAT VAL ÄN ATT TRO PÅ DET
Näst sist i tabellen och två poäng upp till AIK på platsen för nedflyttningskval. Så var läget för Kif Örebro inför matchen mot BP. En seger innebar att man gick om AIK i tabellen vilket skulle innebära nedflyttningskval i stället för nedflyttning.

Matchen mot BP var med andra ord viktig för Kif Örebros tabelläge. Man var tvunget att tro på det och var såklart stärkt av att man vann med 4-1 när lagen möttes i våras.

Trots ett tidigt BP-mål i andra halvlek var känslan att nästjumbon aldrig gav upp. Men tron på att kvitteringen kanske skulle komma räckte inte och man gick än en gång miste om viktiga poäng.

MATCHENS HÄNDELSE
I den andra halvleken gjorde Wilma Wärulf sitt första mål för säsongen. Hon drev upp bollen längs vänsterkanten, blev av med den men fullföljde ändå anfallet. Kif Örebro-försvaret lyckades inte få undan bollen och den hamnade åter hos Wilma Wärulf.

Hon drog till med ett avslut som inte var någonting att klaga på och bollen gick i mål.

FRÅGETECKNET
Kif Örebro har inte vänt ett underläge till seger på hela säsongen. Så när BP gjorde 1-0 kändes det statistiskt sett nattsvart för gästerna.

Om man tittar på målskillnaden så har inte Örebro släppt in särskilt många mål i förhållande till placeringen i tabellen, 22 stycken. Men så har man inte gjort så många mål heller. Med det sagt så blir det jobbigt för laget när man släpper in första målet, eftersom man aldrig lyckats vända en sådan match.

MATCHENS SPELARE
3. Tuva Ölvestad. I den första halvleken var hon BP:s viktigaste spelare både offensivt och defensivt. Hon tog avgörande, långa löpningar för att sätta stopp för Kif Örebro samtidigt som hon var med och utmanade till anfall.

2. Molly Johansson. Det hände mycket kring Kif Örebros ytter. Hon hade ofta svårt att ta sig förbi BP-försvaret men viljan att utmana fanns där och många gånger hittade hon kreativa lösningar på situationerna som uppstod.

1. Alice Ahlberg. Otroligt trygg i försvarsspelet och höll ihop backlinjen på ett bra sätt. Hon spelade sig ur flera situationer på ett bra sätt.