FEM SPANINGAR: "Något CL-tempo var det inte"

Hammarby hemmaslog Kif Örebro med 2-0.
Här är Fotbollskanalens Ella Lindvalls spaningar från matchen.

ETT BAJEN MED CL FÄRSKT I MINNET
Att Hammarby spelade Champions League-kval i onsdags kan betraktas som en fördel och en nackdel för laget. Den givna nackdelen är självklart att det kan tära på kropparna. Men eftersom det var fem dagar sedan så ska det inte påverka. Kanske är det snarare en fördel att ha Champions League-tempot färskt i minnet.

Men något CL-tempo var det inte mot Kif Örebro. I alla fall inte i den första halvleken. Huvudtränare Martin Sjögren valde att rotera en hel del. Moa Edrud startade i mål. Även Thea Sörbo, Emma Westin och Smilla Holmberg fick chansen och Julie Blakstad spelade som ytterback. Men att det var därför man hade svårt att få hål på Kif Örebro är osannolikt.

I den andra halvleken kunde Hammarby nöta ner Kif Örebro mer och mer. Hemmalaget hade större tålamod i anfallsspelet och på en hörna fick Alice Carlsson hål på dem. Sedan lossnade det en aning. Cathinka Tandberg fick en perfekt slagen djupledspassning av Asato Miyagawa. Norskan klippte till på ett och det var utökat.

BRA FÖRSVARSSPEL I ÖREBRO - INTE FÖRVÅNANDE
För att vara ett lag som ligger på negativ kvalplats så har Kif Örebro släppt in relativt få mål. 30 stycken totalt på hela säsongen, vilket är färre än BP, Växjö och Linköping som alla ligger ovanför Kif Örebro i tabellen. Det har blivit en hel del uddamålsförlusten om man säger så. en Örebro har haft problem med målskyttet. Man har exempelvis gjort betydligt färre mål än AIK.

Att Hammarby hade svårt att få hål på sina gäster måndagens första halvlek var föga förvånande. I våras blev det bara 1-0 till Hammarby, detsamma gällde i matchen när Häcken mötte Kif Örebro.

Kif Örebros försvarsspel var tajt och välorganiserat vilket ställde höga krav på Hammarbys anfallsspel. Det behövde vara kreativt och varierat, någonting som man inte lyckades med i den första halvleken. Men det bättrades i den andra halvleken, när Bajen hade lite mer tålamod.

MATCHENS HÄNDELSE
Hammarbys 2-0-mål var skickligt. Det fanns inte några stora hål i Kif Örebros fembackslinje, men Asato Miyagawa hittade en lucka. I djupled fanns Cathinka Tandberg redo att klippa till på ett tillslag, vilket hon gjorde. Bollen satt precis intill vänsterstolpen och Hammarby hade 2-0.

FRÅGETECKNET
Har ett topplag som Hammarby någonting att hämta mot ett bottenlag som Kif Örebro? Så är det nog lätt att tänka. Men oj vad Hammarby tvingades vrida och vända på spelet och inga mål kom gratis. De grönvita kunde verkligen lägga mycket krut på anfallsspelet, utan att behöva oroa sig särskilt mycket för kontringar.

Kif Örebro hade någon enstaka halvfarlig chans, men framför allt fick Hammarby öva på att försvara högt.

MATCHENS SPELARE
3. Julie Blakstad. Hon har en tendens att få med sig bollen i de allra flesta situationerna, men det är inte någon slump. Hon är stark och har ofta hela kroppen bakom bollen. Behärskade ytterbackpositionen väl.

2. Bella Andersson. Den 18-åriga mittbacken fick hoppa in i Champions League när Eva Nyström åkte på en huvudskada och startade även på måndagen. Bergsäker i försvarsspelet och orädd i uppspelsfasen.

1. Wilma Öhman. Hon slet hårt på mittfältet och gjorde det bra många gånger, trots att det mestadels handlade om försvarsspel.

Publicerad 2024-09-30 kl 21:05