Hammarby klart bäst i derbyt mot BP - hade 3-0 i halvtid

Damallsvenskan

STOCKHOLM. Det var inget snack om saken i fredagens Stockholmsderby.
Hammarby vann mot BP med 5-0.

Fredagskvällen bjöd på ett Stockholmsderby mellan BP och Hammarby.

BP ville studsa tillbaka efter 3-0-förlusten mot Rosengård senast medan derbyt var Hammarbys genrep inför onsdagens Champions League-match mot Benfica.

Matchen spelades på Grimsta och på gästernas bänk återfanns ett nytt namn. Roos Huitzing från Hammarbys akademi fick chansen.

Hemmalaget BP fick en ordentligt tuff start. Det hade bara gått fyra minuter när Cathinka Tandberg fick ett jätteläge - som hon inte missade. 1-0 var ett faktum precis som Tandbergs sjätte mål i Hammarbytröjan.

Fem minuter senare ökade Julie Blakstad på ledningen efter en assist av Ellen Wangerheim.

BP jobbade sig in i matchen något. Men trots ökat bollinnehav kom de aldrig till några heta målchanser.

Med sju minuter kvar av första halvlek hade firma Wangerheim och Tandberg hugg på 3-0. Men Tandberg drog bollen i ribban. Även Blakstad hade chansen att bli tvåmålsskytt.

Halvleken var så gott som över, men inte för Tandberg. I minut 43 skickade hon i väg ett avslut strax utanför mittcirkeln. Anna Koivunen stod långt ut och hade ingen chans att rädda bollen som seglade ner bakom henne.

Ställningen var 3-0 till Hammarby i halvtid.

- Vi går ut från start och visar att vi är ett bättre lag med de mål vi gör, säger Tandberg till Viaplay.

BP:s mittfältare Johanna Svedberg:

- Jag tycker att de har haft tre chanser och gjort mål på dem, säger hon till Viaplay i halvtid.

Inför den andra halvleken valde hemmalaget att göra tre byten. Julia Olsson, Ida Bengtsson och Emma Engström utgick. I stället bytte man in Emilia Hjertberg, Fanny Hjelm Rönnlund och Klara Andrup.

Med en halvtimme kvar av matchen kom Tuva Ölvestad närmast ensam med Anna Tamminen. Men bollen räddades och gick ut till hörna, BP:s första för matchen.

Det satt längre in för Hammarby i den andra halvleken. Men med 20 minuter kvar av matchen såg inbytta Emma Westin till att lösa gästernas fjärde mål för matchen.

Spiken i kistan stod Smilla Holmberg för när Anna Koivunen tappade in ett avslut utifrån.

Matchen slutade 5-0.

BP: Koivunen, Olsson, Olai, Ahlberg, Karlsson, Wärulf, Svedberg, Bengtsson, Johansson, Engström, Ölvestad.

Hammarby: Tamminen, Holmberg, Carlsson, Nyström, Andersson, Miyagawa, Joramo, Hasund, Wangerheim, Blakstad, Tandberg.

Publicerad 2024-09-13 kl 20:49