Hammarby segrade i Stockholmsderbyt mot AIK: "Lite för fega"

Damallsvenskan

SOLNA. Det var Hammarby som drog det längsta strået i söndagens Stockholmsderby.
Matchen slutade 2-0.

På söndagen spelade AIK och Hammarby ett Stockholmsderby på Skytteholms IP.

Hemmalaget AIK hade en seger, ett kryss och en förlust i bagaget från de tre senaste matcherna. Hammarby hade tre raka förluster men studsade tillbaka senast mot Trelleborg.

Gästerna fick fortsatt klara sig utan skadade Anna Jösendal.

När matchen blåstes igång var det mycket spel på hemmalagets planhalva. Men trots Hammarbys höga press kom de inte till några farliga målchanser. Inte heller AIK:s kontringar ledde någonstans.

Efter dryga 22 minuter tvingades AIK till ett tidigt byte. Lagets forward, Adelisa Grabus, satt sig plötsligt ner på planen och byttes ut. Hon ersattes av Nova Selin.

Strax innan halvtidsvilan hade Vilde Hasund, som gjorde fyra mål mot Trelleborg senast, en frispark som hon skruvade på mål. Serina Backmark fick sträcka ut ordentligt, men AIK-målvakten hade inte några problem att rädda bollen som saknade kraft.

Hammarbys Julie Blakstad hade ett dubbelläge där det första avslutet gick till retur och det andra i målramen. Bara minuten senare kom AIK:s Moa Sjöström loss på högerkanten i en kontring. Men avslutet gick över.

När halvleken precis skulle blåsas av gjorde Hammarby 1-0. En målvkatstabbe låg bakom ledningsmålet. Smilla Holmberg slog ett inlägg som tog på en AIK-spelare. Backmark skulle rädda men missade och bollen det blev en tunnel in i målet.

Det är en för dålig aktion av mig. Jag missbedömer bollen helt och ska ha den bollen tio gånger av tio. Det är för dåligt av mig helt enkelt, säger Backmark till Fotbollskanalen.

Holmberg var desto gladare:

- Jag tycker vi har haft många bra lägen och det är alltid skönt att komma in i halvtid med 1-0, säger hon.

I den andra halvleken genomförde båda lagen byten. Hammarby tog ut Smilla Vallotto och ersatte henne med Ellen Wangerheim. I AIK klev Emilie Jansson och Michelle Rojas Flores av och ersattes av Ella Reidy och Maja Johansson.

Moa Sjöström fortsatte att utmana på högerkanten även i den andra halvleken. Landslagsförsvararen Jonna Andersson hade stundtals svårt att hänga med och tvingades ibland ta till en frispark för att få stopp på henne.

AIK slog publikrekord för säsongen när över 1200 tog sig till Skytteholm.

Med kvarten kvar ersatte Thea Sörbo Julia Roddar.

Tio minuter återstod när Hammarby utökade sin ledning. Ett perfekt inlägg från Jonna Andersson nådde inbytta Ellen Wangerheim i boxen. Utan några större problem kunde anfallaren nicka in 2-0.

Adelisa Grabus:

- Jag tycker att vi står upp bra försvarsmässigt i första halvlek. Sedan är vi lite för fega i anfall. Sedan tycker jag att vi steppar upp anfallsmässigt i andra halvlek och tappar lite av försvarsspelet i samband med det.

Hur känns det att förlora ett Stockholmsderby?
- Det är piss såklart. Vi vet att Hammarby är ett bra lag, men det är alltid tråkigt, speciellt när det är på hemmaplan, säger Grabus.

AIK: Backmark, Jansson, Nordin, Fischerova, Svensson, Sjöström, Famili, Lindstedt, Rojas Flores, Jakobsson, Grabus.

Hammarby: Tamminen, Holmberg, Carlsson, Nyström, Andersson, Hasund, Roddar, Vallotto, Joramo, Westin, Blakstad.

Publicerad 2024-06-23 kl 16:52