Hammarby vann hemmapremiären på Tele2 - slog BP i derbyt: "Kommer lite rädsla"

Damallsvenskan

STOCKHOLM. Det blev seger för Hammarby i hemmapremiären på Tele2 Area - trots att BP reducerade i andra halvlek.
Derbyt mot BP slutade 2-1.
- Lite för enkelt bjuder vi in BP i matchen, säger Hammarby-tränaren Martin Sjögren.

Hemmapremiär på Tele2 Arena har blivit lite av en tradition även för Hammarbys damlag. På söndagen var det dags och ett Stockholmsderby mot BP var vad som väntade.

Innan matchen blåstes igång rullade Hammarbyklacken ut ett enormt tifo som täckte Tele2 Arenas kortsida. Det anspelade på de två SM-gulden som damlaget bärgat, 1985 och 2023, och föreställde spelarna i de båda trupperna. Spelarna från 85-laget var målade i svartvit.

Hemmalaget sparade inte på krutet. Bajen pressade BP hårt från start. Bara tre minuter hade passerat när ett jätteläge dök upp. Det var Anna Jøsendal som krånglade sig förbi på vänsterkanten och chippade in bollen i boxen. Bakre ytan var helt tom och målet nästintill öppet, men ingen av norskans lagkamrater var med på noterna.

Den intensiva inledningen höll i sig och efter fem minuter gick Vilde Hasund omkull i straffområdet och ropade på straff. Men spelet gick vidare.

Det skulle dröja åtta minuter innan BP fick till en omställning och tog sig över på Hammarbys planhalva.

- Vi har pratat om att ligga lågt. Vi gjorde det bra mot Linköping och vi har starka spelare på kontring. Men vi blir för låga och har ingenting att få fast bollen på när vi kontrar, säger BP:s Elsa Karlsson efter matchen.

Efter dryga kvarten fick hemmalaget hål på sina gäster. BP trasslade till det och tappade boll långt ner på egen planhalva. Då var den norska trion Anna Jøsendal, Julie Blakstad och Smilla Vallotto på hugget. Jøsendal hittade Blakstad som klackade fram till Vallotto som smidigt tryckte dit 1-0.

BP:s första heta målchans kom efter 25 minuter. Augusta Priks slog in bollen i boxen där Klara Andrup stod redo att slå bollen på volley – och det gjorde hon. Men Anna Tamminen styrde bort avslutet.

Därefter var det i stället Hammarby som kunde utöka. Emilie Joramo fick tag i bollen och slog till med ett skott utifrån. Liksom i premiären mot Kif Örebro visade hon även på söndagen vilken avslutsfot hon besitter när hon sköt in 2-0.

Tio minuter in i den andra halvleken gjorde BP ett byte. Priks lämnade plats åt det 18-åriga nyförvärvet Tuva Ölvestad från Boo FF.

Liksom i första halvlek var det mycket spel på BP:s planhalva även i den andra halvleken. I minut 58 testade Vilde Hasund ett avslut, men fick inte någon utdelning.

Även Hammarby gjorde byten. I minut 63 klev Vallotto och Lennartsson av. De ersattes av Ellen Wangerheim och Smilla Holmberg.

BP jobbade sig in en aning i matchen och i minut 67 kom en efterlängtad reducering för gästerna. Smilla Holmberg tappade bollen på vänsterkanten och Wilma Wärulf satte fart. Hammarby hade ingen markering på bakre ytan vilket Ellen Toivo utnyttjade när hon slog in 1-2.

Det gav BP energi, men några fler mål kom aldrig. Även Hammarby tryckte på i slutminuterna men lyckades inte heller komma igenom.

- Jag tycker det är synd att vi inte kan förändra matchbilden tidigare, Hammarby blir väldigt stressade när de får den höga pressen och spelar bort mycket bollar. Jag tycker det är synd att vi inte kunde göra det tidigare för då hade vi kunnat ta poäng även i dag, säger Elsa Karlsson.

Martin Sjögren:

- Lite för enkelt bjuder vi in BP i matchen. När det blir det där målet då lever ju matchen i allra högsta grad och då kommer lite rädsla att tappa 2-0-ledning, som påverkar resterande del av matchen. Men jag är supernöjd med att vi lyckas bärga tre poäng och har full pott efter två omgångar, säger han.

Hur ser du på Hammarbys effektivitet de två inledande matcherna, borde ni göra fler mål?

- Ja, det borde vi, säger Martin Sjögren efter mtachen.

Varför gör ni inte det, tror du?
- Det klart att vi borde göra fler mål. Men det viktigaste är att vi skapar möjligheterna, fortsätter vi att skapa möjligheter så kommer vi förmodligen göra mål i slutändan, säger Sjögren.

Hammarby: Tamminen – Lennartsson, Carlsson, Nyström, Andersson – Joramo, RoddarHasund, Vallotto, Jøsendal - Blakstad.

BP: Koivunen - Olai, Ahlberg, Karlsson – Olsson, Priks, Bengtsson, Wärulf - Blom, Andrup, Toivo.

Publicerad 2024-04-21 kl 14:57