Damallsvenskan

Hammarby stog för en rejäl missräkning på Kanalplan under lördagen.
Den regerande mästaren föll mot tabellnian Växjö med 2-1.
- Vi är otroligt besvikna, säger Hammarbys Jonna Andersson till Viaplay.

Den regerande mästaren Hammarby har fått en kämpigare start på damallsvenskan i år jämfört med i fjol. Inför lördagens fajt med Växjö DFF på Kanalplan placerade sig Hammarby på fjärde plats i tabellen med sex poäng upp till Rosengård på första plats.

Det utrymmet har nu växt.

Efter att Julie Blakstad gjort 1-0 för "Bajen" i den 27:e minuten tappade grönvitt ledningen. Redan fem minuter efter 1-0-målet hade Växjö kvitterat till 1-1 genom Þórdís Elva Ágústsdóttir.

Hammarby hade en ledningsboll i nät innan halvtid, men målet dömdes bort för offside av domarteamet.

Tio minuter in i den andra halvleken träffade Heidi Ellingsen ribban med ett skott. Men Växjö skulle inte behöva vänta länge på ett ledningsmål - för i den 58:e minuten hade man vänt och ledde när Eva Dessislava Dupuy gjort 2-1.

Hammarby hade stort spelövertag matchen igenom och hotade egentligen Växjö konstant. Halvtimmen efter Växjös ledningsmål tillbringade grönvitt med att jaga en kvittering - dock utan framgång. Växjö försvarade väl, vann och fick ta med sig tre poäng hem till Småland.

Hammarbys landslagsback Jonna Andersson var rejält besviken med resutlatet efteråt.

- Vi är otroligt besvikna, vi skapar ändå många chanser till att vinna den här matchen. Sedan är vi inte tillräckligt bra defensivt och i duellerna, vilket gör att vi förlorar.

Mer specifik analys kunde inte Andersson ge direkt efter matchen.

- Det är svårt att säga (exakt vad som inte stämmer, reds anm.). Vi måste titta på den här matchen, analysera och gå vidare. Vi har sekvenser som vi gör bra. Vid målet rullar vi bollen i snabbt tempo, skapar överläge och gör mål. Det är något vi måste göra ännu fler gånger och utnyttja det som fungerar.

Växjös Ágústdóttir berättar i samma sändning om en tydlig matchplan man hade satt upp inför mötet med Hammarby för att överraska.

- Vi kom redo till matchen, vi följde vår matchplan. Vi visste att de skulle ha bollen mycket, så vi behövde skapa chanser när tillfällen gavs. Hålla bollen när vi ville. Jag tycker vi gjorde ett bra jobb med det idag.

Hon avslutar:

- Vi vet att vi har ett bra lag som kan hålla i bollen när vi har den. Vi gjorde det på ett bra sätt, skapade chanser och gjorde två mål. Så det är vi nöjda med.

En annan eventuellt tung smäll för Hammarby kom i den 78:e minuten. Stjärnan Anna Jøsendal skadade foten och fick foten rejält lindad. Norskan fick bäras på bår.

I skrivande stund har inget besked kommit kring status på Jøsendal, som noterats för fem mål och två assist på 14 framträdanden sedan flytten från Rosenborg i vintras.

Parallellt med Hammarbys möte med Växjö tog fjolårstrean Linköpings FC en blytung 3-0-seger borta mot nykomlingen Trelleborgs FF. Man tar sig således - åtminstone tillfälligt till Pietå IF har spelat - upp från kvalplats till en tionde plats.

Hammarby: Edrud - Holmberg, Carlsson, Nyström, Andersson - Sørbo, Joramo - Blakstad, Vallotto, Jøsendal - Wangerheim.

Växjö: Bay Østergaard - Akgün, Pennsäter, Holmqvist, Johansson - Ellingsen, Nilsson, Ágústdóttir - Dupuy, Danielsson, Russell.