Damallsvenskan kan möjligen se annorlunda ut om ett antal år. Flera klassiska herrklubbar har startat damseniorlag, och flera damallsvenska klubbledare spår en tuffare konkurrens framöver, då bland annat den regerande mästaren, på herrsidan, Malmö FF siktar mot toppen och dessutom vill ut i Europa. I den svenska EM-truppen har samtliga spelare en bakgrund med spel i damallsvenskan, och flera spelare har följt utvecklingen.
FC Rosengård-forwarden Olivia Schough, som spelat i flera svenska klubbar, är positiv till att herrklubbar satsar på damsidan, men är också glad över att vara i just Rosengård.
- Jag är verkligen för det här med att klassiska herrklubbar startar upp damlag, men jag är jätteglad över att tillhöra Rosengård, som kör sitt race, gör det riktigt bra och kan erbjuda otroliga förutsättningar för oss med bra ekonomi och allting. Det är fantastiskt att vi fortfarande kan vara det just nu bästa laget i Sverige och förhoppningsvis kan komma ut i Europa, säger hon och fortsätter:
- Jag gillar samtidigt att det satsas från de stora klubbarna, för på så sätt kanske det lockar fler att börja. Det kommer även locka fler fans, mer pengar och allt möjligt, så det är bra.
Schough menar samtidigt att det lär bli tuff konkurrens för Rosengård med Malmö FF i framtiden. Hon hoppas att Rosengård fortsatt kan vara slagkraftigt, även om MFF har ett starkt varumärke på herrsidan i staden och i länet.
- När det kommer till konkurrensen i staden ser jag också positivt på det. Det är klart att Malmö FF som namn kanske lockar fler, men jag hoppas att många kan se vad vi byggt upp i Rosengård och se vad vi gör, och att man kan förbise att det heter Malmö FF. Det är klart att konkurrensen kommer bli tuff, men det kommer också bli otroligt roligt med fantastiska matcher framöver.
Chelsea-målvakten Zecira Musovic, som har en bakgrund med spel i Rosengård, tycker också att det är positivt med fler klubbar som satsar på damseniorlag.
- Jag tror att det finns en helt annan ekonomisk möjlighet när det finns ett stort herrlag bakom. Nu är Malmö kanske det lag som står mig närmast och som jag har bäst koll på, och där ser man att de har otroliga förutsättningar för damlaget och det är så jävla kul att se. Jag blir riktigt glad av att se att de satsar och att folk helt plötsligt bryr sig om att det finns, säger målvakten.
När du vänder hem då långt fram - MFF eller Rosengård?
- Det hoppas jag är långt fram i framtiden. Jag har Helsingborg också, så jag har lite klubblag som förhoppningsvis vill ha mig. Vi får se var det landar.
Vad betyder det för klassiska damklubbar när traditionella storklubbar på herrsidan kommer upp?
- Jag tror att det blir tuffare för mindre klubbar och de ekonomiska förutsättningarna kommer göra det svårare att hänga på. Jag tror att det är ett stort ansvar som företags-Sverige har för att mindre klubbar ska hålla ut och hänga på.
Sofia Jakobsson, som senast spelade i Sverige med Umeå 2011:
- Det är fantastiskt kul. Man ser framför allt Häcken, som har samarbete där och att det finns sådana samarbeten betyder mycket. Det som händer ute i Europa är att de flesta klubbarna har ett damlag, så jag tror att det är den rätta vägen att gå, att samarbeta med herrlag i herrallsvenskan och att de har ett damlag. Jag tror att båda får ut mycket av det.
Jonna Andersson, som i vår lämnade Chelsea för Hammarby, är en del av en klubb, som både har ett elitlag på herr- och damsidan. Hon ser bara positivt på utvecklingen och tror att den kan bidra till bättre förutsättningar för svenska damspelare på lång sikt.
- Nu ser man att det kan vara det som krävs för att damklubbarna ska bli större och att få den stöttningen från herrsidan är kanske det som behövs. Det behövs ekonomi, förutsättningar och faciliteter för att bygga långsiktigt. Jag ser det bara som positivt om det är fler större herrklubbar som kommer in och hjälper till, säger Andersson.
Lina Hurtig om utvecklingen:
- Det är kul. Jag har sagt tidigare att jag tror det behövs för att överleva som klubb i framtiden, säger Juventus-forwarden, som tidigare spelat i Umeå och i Linköping.