Det är inte alla lag som får spela Champions League. Faktum är att Sverige är det nordiska landet med flest platser till turneringen.
Norska och finska lag har haft problem med att ta sig till gruppspelet, danska och isländska likaså. Därmed har man nu sett över ett nytt alternativ: en egen liga utöver de inhemska.
Det avslöjade norska fotbollförbundets ordförande, Lise Klaveness under torsdagen på Elitfotboll Dams hållbarhetsseminarium, där hon talade. Klaveness meddelade att de nordiska länderna tillsammans ser över möjligheten att skapa en egen liga, "Viking-ligan".
- Jag hoppas att vi i Norden inte tappar för att vi varit med så länge, utan att vi i stället skyddar får historia och inte bara attackerar framtiden. Därför var det så spännande att följa Sverige under VM, för att få bevis på att det är möjligt att stärka den nordiska modellen, säger hon.
Hon fortsätter:
- Nu vill vi skapa en nordisk liga, eller göra något tillsammans för att vi ska kunna få en fördel i tävlingssammanhang. Vi måste göra nordisk fotboll kommersiell och ha större marginaler så att lönerna i norr är större för att de bästa spelarna ska välja att vara här. Vi får inte se pengar som något dåligt, eller att elitfotboll är dåligt.
Klaveness menar vidare att man hoppas att Obos, som redan är en sponsor till norska och svenska ligan, kommer att gå in och sponsra även detta.
- Förhoppningsvis får vi igenom en nordisk liga, tillsammans med Annika (Grälls, ordförande för EFD) och de andra nordiska länderna. Vi lovar att den nya ”Viking-ligan” är något som man kommer att vilja investera i.
EFD:s ordförande Annika Grälls utvecklar vad samarbetet kan komma att betyda.
- Vi hade en dialog, jag och Lise och de vill ju gärna se hur vi tillsammans kan lyfta nordisk fotboll och då har jag sagt: "Låt oss prata om det". Sedan har de fått pengar från Oslo stad som varit avsatt till EM på hemmaplan, men vill då kolla om man kan göra något kring damfotbollen. Vi ser att damfotbollen i Europa växer och i EFD har vi drivit frågan kring Europa League, och ser man till ett 3-5 års perspektiv så skulle vi behöva en sådan liga på damsidan. Det har varit vår målbild och vi har lyft frågan till Uefa, säger hon till Fotbollskanalen.
Grälls fortsätter:
- Hur hittar vi finansiering? Hur hittar vi lösningar? Det finns jättemånga frågor som vi behöver hantera, så det var bara inledningen att tillsätta en arbetsgrupp, och titta var det finns luckor för att ens spela i den internationella matchkalendern. Det är ju också en utmaning. Det är dessa frågor vi börjar med att kolla på och sen får alla se när det finns förslag att ta ställning till om det funkar eller inte.
Skulle det i så fall fungera som ett komplement till de ligorna som redan finns för att öka konkurrenskraftigheten om man säger så?
- Man har lyft frågan kring att det här (den nordiska ligan) skulle kunna vara en pilot i att börja titta på hur Europa League skulle kunna se ut. Mitt önskemål var ju att börja titta på strukturer, ska det vara gruppspel? Hur ska det finansieras? Alla olika delar för att se vilken nivå det blir hur vi fångar upp det. Så där får vi se vad Uefa och andra säger och de nordiska länderna. Även om vi har träffats så innebär det inte att något är beslutat eller på plats.