Elitfotboll Dam (EFD) och Svensk Elitfotboll (SEF) har tillsammans med sina klubbar ett projekt som heter Certifiering.
Projektet mäter sportsliga nyckeltal i klubbarnas ungdomsverksamhet upp till 19 år där alla får ett ekonomiskt bidrag som kan vara olika högt beroende på hur många poäng man får. På damsidan fick 25 av 28 klubbar under 2023 sammanlagt 4 miljoner kronor från Certifieringen.
Nu kan Fotbollskanalen berätta att det har uppstått irritation och att flera menar att det finns klubbar som utnyttjar systemet för att få fler poäng och på så sätt mer pengar.
- Vi har fångat in att det har funnits en känsla av orättvisa, att några klubbar tänker hur andra har gjort för att fått så höga poäng, säger Stefan Alvén, sportchef på EFD, och fortsätter:
- Drivkraften för att göra en certifiering ska inte vara för att få pengar utan att man internt ska vilja göra en sportslig resa. Men jag fattar också att pengar är viktigt i elitfotbollen, det är inte oviktigt.
Förra året var det AIK och Umeå som nådde den högsta nivån på damsidans certifiering och fick 250 000 kronor var. Mycket pengar för båda lagen som då åkte ur damallsvenskan.
En sak som klubbarna i toppen av certifieringen har fått poäng för är för ungdomsverksamheten och akademin. Men här menar en del att en del av de här klubbarna saknar akademi, bland annat Umeå.
Umeå vet om kritiken men tycker inte om den.
- Jag vet att det finns en klubb som har ifrågasatt det här tydligt. Men då skickar jag med en motfråga. Vad klassas som ordet akademi? Vad är en akademi? Det kan väl lika gärna vara från 13 år som att det är från 17 år? Det är innehållet som räknas. Jag är helt ointresserad av ålder. Om de är så duktiga i andra klubbar att man har det från lägre åldrar varför har de här klubbarna så få poäng då? Kasta inte sten i glashus. Jag köper inte att man ska bli bortklassad för att man har två lag än att man har sex lag. Gör rätt så kanske ni har fler poäng, säger Umeås sportchef Jörgen Crovin.
Är certifieringen viktig för er?
- Det korta svaret är ja. Förutsatt att vi arbetar efter den certifiering vi lämnat in, och det borde gälla alla. Vi gör precis allt vi har lämnar in.
- Sedan triggar det en att göra lite mer till nästa period. Vi vill bli bättre. Vi vill hitta något som ska bli ännu bättre.
Klubbar kan också få poäng om unga spelare får speltid. Ju högre poäng du får desto mer pengar finns det att hämta och också får man högre certifiering, vilket gör att klubbar och deras akademier ser mer attraktiva ut så att chansen att locka till sig bra spelare ökar, vilket gör att föreningar ser möjligheter till att värva in spelare för att sedan lyfta upp i A-laget och sedan sälja.
När höstsäsongen kommer och certifieringen ska in så upplever flera som Fotbollskanalen har pratat med att flera klubbar kollar hur man kan få in mer poäng.
För klubbar som kämpar i botten och toppen finns det en oro över att lagen de slåss mot ska få enkla uppgifter mot lag som inte har så mycket att spela för. Att lagen som inte har något att spela för bara ska tänka på certifieringen och att ge unga speltid.
Ett lag som kommer att få bra poäng för att man släpper fram unga spelare är IFK Kalmar. Laget är sist i damallsvenskan och har inte vunnit en enda match.
När man inte haft chans att hänga kvar i serien så har man valt att spela med unga och egna produkter. I helgens 0-7-förlust mot BP fick 16 stycken speltid och då hade laget en medelålder på 19 år.
Att laget har gett unga så mycket speltid kommer nu att göra att klubben kommer att klassas som en av landets bästa akademier.
- Det är ändå positivt om man får fram unga spelare i elitverksamheten. Det är i grunden positivt, säger Stefan Alvén.
Ska man ge unga chansen för att få bra poäng till certifieringen eller ska de förtjäna chansen?
- Jag tror att föreningarna över lag tittar på sportsliga utvecklingen och ger spelare chansen när de är mogna för det, inte att de jagar kronor i certifieringen.
IFK Kalmar tycker att det är rimligt om det finns kritiska röster som tycker att det är konstigt om klubben kommer att klassas som en av landets bästa akademier.
- Jag förstår om folk tycker att det är konstigt. Vår akademi har ju inte blivit bättre eller sämre under de senaste två-tre månaderna, trots att vi under den perioden har möblerat om A-laget och släppt fram väldigt många unga spelare, säger ordförande Henrik Rosvall.
- Men det är inte så att vi medvetet har spelat unga för att få poäng i certifieringen. Det har vi gjort på grund av en extrem paniksituation, annars hade vi gått under. Vi sliter med ekonomin. Lyckligtvis har vi en akademi som vi har kunnat sätta in i A-laget. Men det har gjort att vi inte har varit konkurrensmässiga efter att ha släppt in tonåring efter tonåring. Om vi får massa poäng i certifieringen för detta så kan ju det te sig konstigt.
Flera klubbar har kontaktat EFD med sitt missnöje och nu har man fått hjälp av Svenska Fotbollförbundet. Under året har SvFF hjälpt EFD att starta upp Elitprojekt Dam, som ska pågå i tre år. Där har fyra fotbollsutvecklare anställts och projektledare är Kirsten van de Ven.
Hon är nu ute och träffar klubbar för att se hur det fungerar.
- Det har kommit till oss att klubbar försöker få poäng, det måste vi fånga upp och se hur de gör. Vi har inte upptäckt hur mycket fusk som helst. Det är väldigt olika i föreningarna. Många jobbar också hårt för att utveckla svensk damfotboll, säger hon och fortsätter:
- Vi är medvetna om att det varit ett problem och det ska vi förbättra.
Hur ser du på att en del upplever att klubbar ger unga speltid för att få poäng i certifieringen?
- Om det är många spelare som inte håller nivån så är det inte bra för ligan. Då åker man kanske ur. Som Kalmar kommer att åka ur, då släpper de fram många talanger. Vi ska försöka fånga upp detta i den nya certifieringen.
Hur ser du på att flera som vi har pratat med hävdar att klubbar gör så här systematiskt för att man behöver pengar?
- Jag är inte säker på att det är så. Vi är medvetna om det för att förbättra det.
Flera som Fotbollskanalen har pratat med pekar även ut Hammarbys damlag. I september spelade laget mot jumbon IFK Kalmar och då fick 14-åriga Ellie Junetoft vara med i truppen för första gången, och i den 83:e minuten, när laget ledde med 3-0, fick hon göra debut.
Men i de fem matcherna som har varit efter den så har hon inte funnits med i truppen och hon har inte heller varit i F19-laget utan i F17.
Men att det ska ha handlat om att certifieringen är något som Bajen slår ifrån sig:
- Det känns bara fånigt. Vi skulle aldrig göra så. Hon är en av flera lovande spelare från akademin och just då var hon det bästa alternativet. Vi bedömde att hon skulle tillföra, vilket hon också gjorde, säger Hammarbys sportchef Johan Lager.
Hur kommer det sig att hon inte varit med i A-laget efter det, och inte heller i F19?
- Efter matchen mot Kalmar har vi haft en helare och friskare trupp så vi har inte behövt det.
När Hammarby gav 14-åriga Ellie Junetoft speltid så upplevde flera som Fotbollskanalen har pratat med från andra klubbar att det föddes en stress i deras föreningar, en stress om att de också skulle släppa fram yngre.
- Jag hoppas klubbarna använder certifieringen för att utveckla verksamheten. Man ska inte göra saker för att få poäng i certifieringen utan för vad som kommer gynna klubben. Vi är medvetna om de här sakerna och vill förbättra det, säger Kirsten van de Ven.
Foto: EFD/Skärmavbild.