Gudbjörg Gunnarsdottir har i en öppenhjärtig intervju med Fotbollskanalen berättat om den tuffa period hon upplevt i strävan efter att bli gravid. Gunnarsdottir försökte bli med barn via IVF under tre års tid, men misslyckades flera gånger om.
- Det var verkligen svårt att gå igenom IVF-behandlingen, både mentalt och fysiskt, eftersom jag hemlighöll flera misslyckade graviditeter samtidigt som jag spelade fotboll på elitnivå. Jag försökte få barn i tre år. Det var svårare än alla skador som jag har haft, och varje gång försökte jag bara att fokusera på nästa match, förklarade Gunnarsdottir.
Gunnarsdottir blev slutligen gravid och väntar nu tvillingar. I intervjun berättar den isländske landslagsmålvakten att hon kände en oro för att berätta om sin situation för klubblaget Djurgården, då hon var rädd att mista sin plats och i förlängningen sin inkomst.
Hon menar dock att Djurgården på många sätt skötte processen på ett bra sätt genom att förlänga kontraktet (dock med villkoret att båda parter kan bryta det) och genom att ordna med nödvändiga försäkringar. Dock hade hon efterlyst bättre anpassad träning under graviditeten och att klubben tagit fram ett enhetligt arbetssätt/en policy för framtida fall.
- Jag vill att det ska finnas policys eller ramar för hur man kan göra kring kvinnliga idrottare i klubben. Jag hoppas att det kan bli starten på något. Jag vet att det här aldrig kommer att bli någon verklighet så länge jag idrottar, men jag kanske kan hjälpa generationer som kommer efter mig, förklarade hon.
Henrik Berggren är vd i Djurgården och är öppen för att klubben absolut kan bli bättre på liknande situationer framöver - och att man är nybörjare på ämnet.
- Man kan konstatera att vi säkert har anledning att bli bättre på det här. Det är ingen situation som vi har varit med om förut, så vitt jag vet. Vi vill göra allt vad vi kan för att underlätta för henne. Och även bli bättre i framtiden, säger han till Fotbollskanalen.
- Vi får ta till oss det hon säger och helt enkelt göra det på ett bättre sätt framöver, det är helt rimligt. Vi vill inte att hon ska känna att vi hanterat det på ett dåligt sätt.
Berggren stryker under att alla spelare i Djurgården ska känna sig trygga i att berätta att man försöker skaffa barn eller att man blivit gravid.
- Det är en självklarhet, säger han, och förklarar att den mänskliga aspekten alltid ska sättas i första rummet och inte det sportsliga, för spelaren i fråga.
Magnus Erlingmark är generalsekreterare i Spelarföreningen. Enligt Erlingmark har ett arbete om att få fram någon form av styrdokument pågått under flera års tid utan att lyckas.
- Vi har fört en dialog ganska länge. Problemet är hur man ska hitta fram i frågan. Vi skulle vilja ha någon form av policy för hur man hanterar graviditeter, säger han till Fotbollskanalen.
Samtalspartnern är primärt elitklubbarnas intresseorganisation EFD, som representerar klubbarna, men till viss del även förbundet.
- Vi har diskuterat, utan att komma fram till några gemensamma policys, med EFD. Det har blivit individuella uppgörelser i varje förening. Vi har funderat på om man till exempel kan frysa avtalet om spelaren blir gravid, det skulle kunna vara ett sätt för att kunna förlänga karriären, säger han och fortsätter:
- Hittar man någon form av policy som kan fungera så är det önskvärt och det har varit efterfrågat ganska länge att hitta det, utan att vi kommit fram till något gemensamt.
Har ni fått frågor från andra spelare vid liknande tillfällen?
- Ja det har vi upplevt vid något tidigare tillfälle, man frågar sig vad man ska göra nu, hur det kommer att tas emot av klubben och så vidare. Absolut, de frågorna har kommit upp och det är inte bra att man känner så. Av den anledningen är det ännu viktigare att det borde finnas policys kring de här frågorna.
Hur bra upplever du att klubbarna är på balansen mellan den sportsliga frågan då spelarna blir borta och den mänskliga faktorn i att bli gravid och alla saker det kan innebära?
- Jag tror att klubbarna vill göra ett bra jobb här. Men det är alltid en resursfråga. Oavsett vad är som gäller så kommer sporten först, det är min känsla i alla fall. Och det har jag full respekt för, att man lägger resurserna där. Och man kanske inte har en organisation som har möjlighet att ta hand om allt. Det finns så mycket regelverk och kriterier man måste uppfylla på olika sätt. Jag tror att viljan finns men sedan vet jag inte hur väl man lyckas.
Även Henrik Berggren skulle vilja se centrala riktlinjer att förhålla sig till.
- Det är det allra enklaste, det är därför vi är medlemmar i Elitfotboll Dam. Det är något som inte bara rör oss, det rör alla elitklubbar. Det är ett alldeles utmärkt sätt att hantera det här, att man tar frågan till EFD.