Rosengårds makalösa svit bruten – Tandbergs hattrick sänkte mästaren

Damallsvenskan

Cathinka Tandberg låg bakom allt när Hammarby bröt Rosengårds historiska segersvit.
Den norska forwardens hattrick gjorde att Bajen blev först att ta poäng av mästarlaget.

På söndagseftermiddagen hade Hammarby begett sig till Skåne för att försöka bryta SM-guldvinnaren Rosengårds segersvit.

I onsdags spelade gästande Hammarby Champions League-match mot Barcelona och åkte då på storstryk med 9-0. Kanske var det också därför som Martin Sjögren valde att rotera lite. Jonna Andersson, Stina Lennartsson och Vilde Hasund satt på bänken. Smilla Holmberg, Emma Westin och Smilla Vallotto klev in från start.

I Rosengård saknades Caroline Seger.

Det blev en jämn drabbning på Malmö IP. Mai Kadowaki öppnade målskyttet efter fyra minuter. Men bara sex minuter senare kunde Cathinka Tandberg kvittera på en straff som Ellen Wangerheim fixade.

Innan halvleken var över kunde Olivia Schough ta tillbaka ledningen och Hammarby hade därmed uppförsbacke inför den andra halvleken.

Men efter 51 minuter kunde Tandberg göra sitt andra mål för matchen. 2-2 kom efter en hörna från Vallotto som Tandberg kunde nicka in i mål. Den norska forwarden nöjde sig inte där. Drygt 20 minuter senare var hattricket fullbordat och Hammarby tog ledningen i matchen. Alice Carlsson hittade upp till Vallotto som passade bollen till Tandberg. Strax utanför straffområdet valde anfallaren att avsluta och bollen gick i mål, 3-2.

Det reslutatet stod sig matchen ut.

- Det är en otrolig laginsats. Vi jobbar för varandra och jag tycker det är så otroligt förtjänt. Vi kommer tillbaka från en lite tråkig Barca borta så jag tycker att vi visar karaktär och att vi är ett otroligt bra lag, säger Tandberg till Viaplay.

- Jag älskar det här, fortsätter hon.

Innan söndagens match hade Rosengård vunnit 23 raka matcher, flest någonsin. Nu är den sviten alltså bruten.

- Det känns jävligt surt, men vi möter ett riktigt bra lag. I dag är det de små sakerna som avgör matchen tycker jag, säger Emma Jansson till Viaplay.

Rosengård: Cumings, Jansson, Arnardottir, Knaak, Hartikainen, Tanikawa, Öling, Wik, Larsson, Kadowaki, Schough.

Hammarby: Tamminen, Holmberg, Carlsson, Nyström, Blakstad, Miyagawa, Joramo, Wangerheim, Vallotto, Westin, Tandberg.