Men nu har FC Rosengård hittat sin permanenta klubbchef. Valet föll på 43-årige Joel Sandborg, med en bakgrund som klubbdirektör i Helsingborgs IF och kommersiell chef i SHL-laget Rögle BK bland annat.
I pressmeddelandet beskrev Sandborg jobbet som “ett av de mest spännande uppdragen alla kategorier i svensk fotboll”. 2020 var han med och instiftade en dam- och flickverksamhet i HIF, som är uppe på en andraplats som nykomling i division ett.
- Det är förening som varit väldigt framgångsrik. Att man ser det ur föreningsperspektiv att en sjundeplats i damallsvenskan förra året är ett stort misslyckande, det är för mig ett bevis på att man är väldigt tävlingsinriktad och fokuserad på rätt saker, säger Joel Sandborg till Fotbollskanalen.
- Att då kombinera det med hur vi ska behålla den positionen, och hur vi kanske tar ytterligare steg i Europa - det finns en spännande utveckling i det som jag tycker är kul. Plus att deras hållbarhetsarbete kanske är bäst i Sverige tycker jag. Bäst även om du går utanför Sverige. Man har jobbat otroligt fokuserat med hållbarhetsfrågor länge, och det är en kombination som jag ser blir allt viktigare för föreningar.
Under den senaste vändan i HIF agerade Sandborg klubbdirektör i fem år. Efter det första året skrev HD om vittnesmål som skildrade en hård ledarstil, där fem personer av 15 i organisationen lämnade enligt lokaltidningen. En bild som varken delades av Sandborg eller styrelsen.
Sandborg svarar på om hans ledarskap förändrades under åren i HIF.
- Det är klart att den mediabilden som HD skrev, den var extremt vinklad åt ett håll. De enda som HD pratade med var personer som hade drabbats av den omorganisationen som vi tvingades göra. När jag kom in hängde klubben på repen, det får man inte glömma. Ekonomin var fullständigt körd i botten och styrelsen kämpade verkligen med många delar, och de gjorde mycket bra, säger han och fortsätter:
- Men samtidigt så fungerade inte det operativa i organisationen och det är inte styrelsens fel. Utan jag anser att det är något man måste sköta som vd i en organisation - och tyvärr var det många saker som inte riktigt fungerade. Ett av mina uppdrag när jag kom in var att göra ett stort förändringsarbete, vilket drabbade många personer som helt enkelt fick lämna sina tjänster. Plus att vi behövde kapa rejält i kostnaderna, den kostymen som var då på Olympia var alldeles för stor.
- Så när HD gör den artikeln så gör de den med enbart personer som fått lämna föreningen och som är väldigt besvikna över det. Det enda jag kan säga är att efter den artikeln så var jag kvar i fyra år. Det tror jag hade varit svårt om det funnits en relevans i det som skrevs och sades. Jag har aldrig lagt någon vikt vid det, eftersom för mig är det en besvikelse som uttrycks av personer som fått lämna föreningen.
Är du en tuff ledare då?
- Jag skulle säga att du är välkommen att ta vilken person du vill på Olympia och fråga dem om mitt ledarskap, så kommer du få den bilden som är sann, anser jag. I olika skeden av en verksamhet är det klart att man som ledare ibland behöver kliva in med lite större tydlighet. Det som krävs ibland är att man också får ta de tuffa besluten som ledare. Och det har väl varit en del av mitt ledarskap att jag hamnat i situationer där jag har faktiskt blivit placerad för att jag tar de tuffa diskussionerna som sker.
- Vi gjorde en ganska stor omorganisation på Rögle, jag var med och gjorde en stor omorganisation på HIF redan innan, när jag var tillförordnad klubbdirektör. Så jag har fått göra det ett antal gånger och det är inget som är roligt, absolut inte. Och det kräver att man får göra jobbiga saker, ta jobbiga och svåra diskussioner. Men om jag är en tuff ledare eller inte? Jag är en tuff ledare när det krävs, men till 99 procent så är jag en ledare som verkligen är engagerad i mina medarbetare.
Sandborg menar att han fortfarande har kontakt med folk i klubben, som åkt ur allsvenskan två gånger på 20-talet.
- Det är klart att det är många lärdomar jag har dragit av den tiden. Både vilken ryggsäck som fanns när jag kom in och alla krav och förväntningar som är på en förening, där man utifrån kanske inte riktigt ser hur tufft det är på insidan (med ekonomin). Det är svårt att göra, för man kan inte berätta allting heller. Tyvärr ser jag det som ett misslyckande så klart, att vi spelade i superettan när jag lämnade, säger han och fortsätter:
- Däremot är jag väldigt glad för den fina struktur man fått på akademisidan och att unga spelare nu får chansen, det är jätteglädjande. Och jag är väldigt glad över att det är Reda Chahrour som är klubbdirektör, för vi jobbade väldigt nära och han är en ypperligt kunnig och duktig klubbdirektör.
Sandborg behöver inte vara orolig över stämningen på hans nya arbetsplats. Rosengård har vunnit de 14 inledande matcherna i damallsvenskan och leder tabellen nio poäng före tabelltvåan BK Häcken.
Fjolårsutgången gör dock att klubben står utan Champions League-intäkter i höst. Sandborg går från en ekonomiskt tuff verklighet till en annan, och hänvisar till sportchefen Therese Sjögran rörande eventuella förstärkningar till truppen.
Ett förbättringsområde som han identifierat är talangutvecklingen, som behöver vässas för att öka transferintäkterna enligt Sandborg.
- Jag förstår den ekonomiska situationen och den är tuff. Men allt ska inte göras samtidigt heller, man måste göra det hand i hand med ekonomin. Under den här rekryteringen har jag signalerat att det är jätteviktigt att harmonisera ekonomin och kontrollen med sporten, säger han.
Rosengård må vara bäst för tillfälllet. Men inom en inte avlägsen framtid lär Malmö FF konkurrera med dem i damallsvenskan. Hårdsatsande MFF är tabelltrea i elitettan. Men Sandborg pekar på fler klubbar i landet som kommer konkurrera med Rosengård.
- Det jag känner, efter 2,5 dag i den här föreningen, är en extremt tävlingsinriktad organisation och sportslig del, även från styrelse. Att någon här skulle lägga sig ner och säga: "Det är synd om oss” - jag tror att man kommer tävla hela vägen (Rosengård och Malmö). Sedan hur det här ser ut om tio år... Om det vi planerar nu, med talangutveckling och arbete fortsätter, så anser jag att FC Rosengård ska kunna tävla så som de har gjort de senaste tio åren om de tre översta placeringarna.
Ett led i det är det nyligen upprättade samarbetet med FC Köpenhamn. Klubbarna ska byta erfarenheter, där Rosengård bland annat ska hjälpa FCK i ett uppstarten av dess första damlag medan danskarna ska hjälpa Öresundsgrannen med barn- och ungdomsakademin.
John Glennmo var i en tidigare intervju med Fotbollskanalen inne på att Rosengårds herrlag, tabellåtta i ettan södra, kan förstärkas med FCK-talanger.
- Det är inget som är uttalat ännu, hur exakt det ska se ut. Men klart att den erfarenheten de har och den strukturen de har byggt upp kring talangverksamheten, det skulle vara dumt att inte kunna dra nytta av den. Av det lilla jag har sett så gör man väldigt mycket bra saker i herrlaget. Men i talangutvecklingen så vet jag att det finns att lära av danskarna. Det ska vi göra allt för att kunna dra nytta av, avslutar Joel Sandborg.