Det är känt sedan tidigare att Elitfotboll Dam (elitklubbarnas intresseorganisation) tittar på möjligheten att samarbeta med Women's Football Group (WFG), en grupp av svenska och amerikanska investerare.
Nu har EFD:s ordförande Anders Billström, med intresseorganisationen bakom sig, skickat en skrivelse till förbundsstyrelsen inför representantskapsmötet som äger rum i slutet av november. I den följer ny information om hur samarbetet med investeringsbolaget skulle kunna se ut.
EFD skriver bland annat att WFG kan gå in med 200 miljoner kronor och att avtalet kan sträcka sig över 25 år.
- Men pengen som nämns är fortfarande inte någonting som är fastlåst. Det är den ungefärliga summan, vi ligger i förhandlingar parallellt, förtydligar Billström för Fotbollskanalen.
Hur skulle pengarna användas?
- De kommer användas för att stärka ligan och i förlängningen även klubbverksamhet. Till stora delar handlar det om att bygga upp en kommersiell struktur som blir mer professionell än vad vi själva klarar av i dag, säger Billström.
För att ett avtal på 25 år ska vara möjligt måste förbundsstyrelsen gå med på en ny principöverenskommelse mellan SvFF och EFD. Överenskommelsen handlar om de kommersiella rättigheterna, vem som äger rätten till dem och hur lång avtalstiden är.
- Rättigheterna ägs av förbundet och innan har både Sef och EFD fått "låna" rättigheterna, tidigare på tvåårsbasis, Sef har numera sex år. Men för att vi ska kunna få in det här kapitalet behövs betydligt längre avtalstider, för att också kunna få återbäring på det som investeras, säger Anders Billström till Fotbollskanalen.
- Det vi gör på daglig basis är egentligen ingen skillnad, för den principöverenskommelsen som vi har är fortfarande att intresseorganisationerna driver sina intäkter kring ligorna. Men det har alltid varit tidsatt till en viss period och vi behöver ha längre tid än två alternativt sex år.
Ser ni några risker med att skriva ett så långt avtal med en part som inte är en del av den svenska fotbollsrörelsen?
- Nej, det gör vi i sak inte. Det fungerar på samma sätt som vi jobbar i dag också, säger Billström.
I SvFF:s svar på förslaget skriver förbundsstyrelsen bland annat att tanken är att EFD och WFG ska starta ett gemensamt bolag där de ska "förvalta och kommersialisera de rättigheter som är förknippade med den svenska damelitfotbollen".
Det framgår även att WFG har rätt att sälja sina andelar i bolaget till tredje part, men att EFD då har förköpsrätt till de andelarna. Om EFD inte köper andelarna krävs det att den tredje parten uppfyller "vissa etiska standarder".
Hur ser ni på att WFG skulle kunna sälja vidare rättigheterna till svensk damelitfotboll?
- Att de kan säljas vidare är inte konstigare än att vi byter sponsorer ibland. Man ska veta att i det här systemet kommer det finnas förutsättningar för att kunna avyttra. Du kan inte sälja till en part som vi inte är överens om, det måste vara en part som följer spelreglerna, säger Billström.
Han berättar vilka spelreglerna han syftar på är:
- Det är hur mycket som helst och vad som är rätt i dag kanske inte är rätt om två år så det är i förhållande till där vi befinner oss då. Men det kan vara allt ifrån mänskliga rättigheter, till etiska standarder, till typ av land, typ av demokrati. Hela den raden av saker. Det är enormt många saker, precis på samma sätt som om vi skulle titta på en ny sponsor. Vi gör precis samma utvärdering där för att se till att det följer vårt regelverk och vår syn på rättigheter.
Man tänker att WFG skulle kunna släppa in vem de vill i svensk damfotboll, men så är det inte?
- Nej, absolut inte. Om du ska få in mer pengar i systemet och det ska funka med nya sponsorer så måste du också följa standarderna annars kommer du gräva din egen grav. Men det är en viktig fråga.
I svaret från SvFF listar förbundsstyrelsen även sex stycken "överväganden" i form av frågeställningar. En av förbundets mest centrala frågor är att det fortfarande inte är känt vilka investerarna är.
Det var inte längesedan WFG:s ägare, Eric Cohen-Peckham, trädde fram. Men när det gäller investerarna är det bara känt att de kommer från Sverige och USA.
- I och med att det fortfarande är förhandlingar, vi är inte framme med WFG från EFD:s styrelse heller, så finns det ingenting att lägga fram i det här läget. Men däremot, om vi kommer så långt att vi är överens med våra klubbar och med WFG, då kommer vi själva givetvis redan ha tittat på de som är med och investerar, och sedan titta på det tillsammans med förbundsstyrelsen också. Vi vill ha ett öppet spel åt alla håll.
Målet tycks vara att EFD ska kunna lägga fram ett förslag och därmed också ett beslutsunderlag i december i år.
- Trots att jag inte heller vet exakt vilka investerarna bakom är i dagsläget så vet jag vilken typ av investerare det är och jag vet hur WFG själva jobbar med detta. Allt sådant kommer vara helt synliggjort i det läget, det är också ett krav från våra medlemsföreningar.
Precis som vid andra beslut som EFD fattar behöver organisationen ha med sig två tredjedelar av sina medlemsklubbar. Men för att förslaget ska gå igenom måste representantskapsmötet besluta att ge förbundsstyrelsen rätt att upplåta de kommersiella rättigheterna till EFD, i 25 år.
- Jag tycker att vi har lagt fram en skrivelse där vi är tydliga mot hela rörelsen att det här är en möjlighet som vi från damsidan ser. Det är nya sätt att attrahera och skapa tillväxt, säger Billström
- Förbundsstyrelsen är enig om att vi givetvis ska lägga fram detta. Sedan kan det vara så att rörelsen i stort ser andra hinder. Men jag tycker att vi har fått ihop det i en bra demokratisk anda där vi är öppna. I sak blir det alltid oro när man kommer med nya tankar och nya idéer. Men principen är att vi fortsätter så som vi redan jobbar, det som händer är att vi vet att vi får jobba så i 25 år i stället för sex år.
I EFD:s beskrivning till förbundsstyrelsen trycker organisationen på konsekvenserna som kan bli av att inte hoppa på det här tåget. "Utan detta mandat riskerar vi kort sagt att växtvärken i flick- och damfotbollen medför en stagnerande kurva och på sikt en plats långt ned i damfotbollshierarkin i världen", skriver de.
Det låter som att svensk damelitfotboll går en mörk framtid till mötes om det här inte går igenom. Vad händer om det inte går i lås?
- Allt är ju relativt. Men vi ser hur omvärlden springer just nu. Vad händer om inte det här går i lås? Ja, då är vi ju kvar där vi är i dag. Med det sagt är ju uppgiften för oss att se på nya möjligheter och nya idéer.
- Vi lägger oss inte ner och dör. Men vi är krassa i att vi som liga och nation behöver vara beredda på att inse att den höjden vi håller i dag kommer bli tuff mot andra länder. Vi har en stark historik med damfotbollen, men vi ska veta att oavsett om det blir den här lösningen eller inte så ligger vi redan efter många andra länder. Vi kommer aldrig sluta spela fotboll i Sverige, men det är jätteviktigt att vi skapar förutsättningar för att kunna vara med där vi vill vara.
I förbundsstyrelsen svar på EFD:s skrivelse avslutar de med ett förslag på hur representantsskapsmötet ska besluta i slutet av november.
"Förbundsstyrelsen föreslår att Representantskapsmötet beslutar att ge Förbundsstyrelsen rätt att till EFD upplåta de kommersiella rättigheterna till damelitfotbollen på villkor som möjliggör för EFD att ingå de avtal med WFG m.fl. som är nödvändiga för affärsuppläggets genomförande."
Vidare skriver SvFF:
"Förbundsstyrelsens rätt - som inte omfattar rättigheterna kopplade till F19-serierna - förutsätter att rättigheterna inte upplåts på längre tid än 25 år och att det säkerställs att samtliga de investerare och aktieägare som kan komma att ingå i affärsupplägget (såväl initiala som framtida) uppfyller mycket högt ställda etiska standarder."