Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF-basen: ”Vi får inte lägga locket på - det är vår skyldighet”

Damallsvenskan

En stor mängd spelare i allsvenskan på damsidan har utsatts för sexuella trakasserier.
Nu menar Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare att svensk fotboll måste vässa till sitt arbete i frågan.
- Det är lätt att skriva ner värderingar i ett dokument, men vi måste leva våra värderingar, säger Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

Foto: TV4

Se ett inslag om granskningen i spelaren ovan.

Under måndagen publicerade Fotbollskanalen resultatet på en omfattande enkät rörande sexuella trakasserier och övergrepp, vilken spelare i samtliga lag om spelade i allsvenskan på damsidan 2017 svarat på. Den visar bland annat att över en tredjedel av de svarande utsatts för sexuella trakasserier eller kränkningar i egenskap av fotbollsspelare eller i sammanhang där de representerat sin klubb/sitt landslag (exempelvis i samband med sponsorträffar, galor, pressträffar och matcher). 30,2 procent av de svarande uppger att de har utsatts för sexuella trakasserier eller kränkningar av en person verksam inom den förening som spelaren tillhörde vid tillfället.

Annons

- Alla former av kränkningar eller diskrimineringar är totalt oacceptabla. Nu visar den här undersökningen en tredjedel och det är illa, men om det hade varit färre skulle jag ju vilja påstå att det hade varit oacceptabelt ändå. Varje form av kränkning är helt oacceptabel och det måste vi göra allt för att motverka, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Hur ser du på att det sker inom föreningarna?
- Det är helt oacceptabelt att man över huvud taget blir utsatt för det. Man ska känna sig trygg i sin miljö och det är naturligtvis en förutsättning för att kunna prestera, för det är fotboll vi håller på med.

Spelarna som utsatts för sexuella trakasserier har dock i stor utsträckning inte informerat sin klubb vid tillfället om vad som hänt, visar enkäten.

- Det är otroligt viktigt att vi skapar miljöer i föreningarna som gör att spelarna vågar ta upp det här. Det är lätt att skriva ner värderingar i dokument, men vi måste leva våra värderingar. Det måste vi (SvFF) och alla föreningar. Det är otroligt viktigt att kunna skapa den tryggheten för alla som verkar inom föreningarna.

Annons

Det är nästintill bara män som utsatt de svarande för trakasserierna.

- Tittar man på det som kommit fram i ett större perspektiv så är det ju nästan uteslutande män som det handlat om. Det gäller även fotbollen, tyvärr. Naturligtvis måste vi jobba med de här sakerna. För vad beror det på att man över huvud taget agerar på det här sättet? Vi vill naturligtvis få in fler kvinnor i fotbollen, men lika viktigt tror jag det är att vi män som har ledande befattningar tar ställning mot det här, oavsett bransch. Att vi agerar och visar handlingskraft mot det, säger Håkan Sjöstrand.

Nästan 80 procent av de som svarat på enkäten upplever att deras klubb inte pratar om eller arbetar med frågor som rör sexuella trakasserier, kränkningar eller övergrepp. Hur ser du på det?
- Det är ett faktum. 80 procent säger så. Det är något. Vi får inte lägga på locket, vi måste lyfta på det och våga prata mer om det. Det är en skyldighet och ett ansvar vi har, vi som förbund men i det här fallet också föreningarna. Vi ska skapa miljöer som gör att man om det uppstår situationer, oavsett diskriminering, kan lyfta på locket. För det är enda sättet att få bort det. Vi måste jobba med frågorna ännu mer. Räcker inte det så måste vi jobba ännu hårdare. För vi måste göra allt vi kan för att komma till rätta med det här.

Annons

I höstas stormade #metoo-rörelsen in över Sverige och fotbollen är långt ifrån skonad från problematiken den belyser.

- Det här är förhoppningsvis ett uppvaknande för fotbollen och för många andra också. Det viktiga är att vi tar till oss det som kommer fram, att vi agerar och visar handlingskraft. Det är vårt ansvar och vår skyldighet att jobba med de frågorna på ett strukturerat och målmedvetet sätt, att vi ser till att vi gör allt vi kan för att få bort det här.

- Att det här förekommer är totalt oacceptabelt. Vi ska göra allt vi kan för att få bort det. Räcker inte det får vi göra ännu mer. Samtidigt är det många inom fotbollen som gör mycket bra också. Vi ska använda det som kraft för att få bort det här. Låt oss använda allt det goda för att få bort det onda.

Elitfotboll Dam uppger att de ska konkretisera sitt arbete rörande de här frågorna under våren. Hur kan ni hjälpa till där?

Annons
- Vår roll är att stötta, att samverka för att motverka. Så sent som i förra veckan hade vi styrelsemöte och då lyfte vi upp frågan. Den fanns på agendan redan och den har funnits där under lång tid. Vår roll som förbund är att vara pådrivande och vi jobbar med utbildning för att öka kunskapen. Sen säkerställer vi rutiner som gör att vi kan agera om vi får reda på att något hänt, så att vi kan reda ut saker och ting. Naturligtvis ska vi fortsätta den dialogen med EFD i de här frågorna.

En sorts gemensam visselblåsarfunktion, skulle det kunna vara ett tänkbart alternativ?
- Alla former av initiativ är värda att undersöka för hur vi ska hantera det här. Det kan vara en del av det. Vi måste säkerställa att vi har resurser att nå ut, för vi behöver nå ut med information i form av utbildningar och så vidare. Vi måste även kunna lyfta upp vad vi har för system att tillgå om något inträffar, som gör att vi tar hand om och kan hantera en situation, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare.

Annons
Publicerad 2018-02-05 kl 07:00
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS