Tandberg tvåmålsskytt i sitt första Stockholmsderby

Damallsvenskan

STOCKHOLM. Hammarby löste derbysegern mot Djurgården redan i första halvlek.
Det har man nyförvärvet och tvåmålsskytten Cathinka Tandberg att tacka för.
- Vi sprang och tog fajten i dag, och den vann vi både på planen och läktaren, säger Hammarbys Emilie Joramo till Viaplay.

På måndagskvällen var det dags för ett Stockholmsderby mellan Djurgården och Hammarby.

När lagen möttes i våras, då på Tele2 Arena, vann Hammarby matchen med 4-1. Men på måndagen var det Djurgården som stod som hemmalag när matchen spelades på Stadion.

I gästande Hammarby såg Anna Jösendal ut att göra comeback efter lång skadefrånvaro. Så blev det dock inte då hon ströks ur truppen innan matchstart. I hemmalaget saknades Shinomi Koyama då hon är på landslagssamling med Japans U20-landslag.

Djurgården kommer från två tuffa matcher. I höstpremiären mot BP tappade man 2-0 till 2-3 på tilläggstid. När laget mötte Växjö senast tappade man 1-0 till 1-1, med tre minuter kvar av matchen. Det gör att laget har tappat några placeringar och inför måndagens match landade Djurgården in på plats åtta i tabellen.

Hammarby vann med 8-0 mot Trelleborg senast, men dessförinnan föll Södermalmslaget mot BK Häcken. Inför derbyt låg Hammarby på en tredjeplats.

När matchen blåstes i gång var det tydligt att flera nyförvärv var laddade inför ett första Stockholmsderby.

Först ut att presentera sig var Hammarbys anfallare Cathinka Tandberg som värvades in från Linköping FC under sommaren. Knappt 20 minuter hade passerat när hon, från vad som kändes som ingenstans, avslutade längs marken och bollen gick i mål.

Tre minuter senare slog Tandberg till igen med ett liknande mål. Ett avslut längs marken gav Hammarby 2-0.

- Jag tycker att vi skapar mycket chanser och det hade nog kunnat leda till mer än 2-0. Men vi ser att de är farliga på kontringar så det gäller att jobba hårt defensivt också, säger tvåmålsskytten till Viaplay.

Djurgårdens hetaste chans stod Mimmi Larsson för. Pauline Hammarlund hittade fram till Larsson som var något ut balans men som ändå lyckades få vänsterfoten på bollen. Men avslutet gick utanför.

- Det är ett krig där ute. Sedan ger vi bort bollen vid målen så det är mer våra beslut som gör att de gör två mål. Vi behöver vara lite smartare och det behöver gå lite snabbare, säger Mimmi Larsson till Viaplay i halvtid.

I inledningen av den andra halvleken bjöds Djurgården på en farlig chans. Det var Hammarbys mittback Alice Carlsson som slog bollen i gapet på Therese Åsland som ställde om. Pauline Hammarlund satte fart och tog ett avslut som Anna Tamminen slog undan.

Tio minuter in i den andra halvleken gick det att konstatera att det var ett nytt, mer intensivt, Djurgården som jagade reduceringsmålet.

Men Hammarby kom i gång och 62 minuter in i matchen hade Smilla Vallotto ett farligt avslut som Elvira Björklund kunde styra undan.

Cathinka Tandberg visade sig bli måndagens stora hjälte med sina två mål i första halvlek.

Matchen slutade 2-0 Hammarby vilket innebär att Bajen åter gått om BK Häcken i tabellen.

- Det var en krigarmatch. Vi hade en väldigt bra första halvlek, där vi gjorde två fina mål och hade bra kontroll. Vi sprang och tog fajten i dag, och den vann vi både på planen och läktaren, säger Hammarbys Emilie Joramo till Viaplay.

Hon fortsätter:

- Vi fick kanske inte tag i det etablerade spelet (i andra halvlek) som i första halvlek, men de tryckte lite mer, och då fick vi matcha det. Vi vann med 2-0 och höll undan, vilket var det viktigaste.

Djurgården: Björklund - Lobanova, Kollmats, Plan, Hed - Hvarfner, Åsland - Larsson, Almqvist, Johansson - Hammarlund.

Hammarby: Tamminen - Lennartsson, Carlsson, Nyström, Andersson - Miyagawa, Joramo - Vallotto, Wangerheim, Blakstad - Tandberg.