Damallsvenska klubbar har under senaste åren tappat mark i förhållande till utländska storklubbar, som satsar ute i Europa. I och med att fler och fler utländska klubbar satsar har även fler svenska spelare än tidigare valt att flytta utomlands.
Svenska klubbar har börjat skriva längre kontrakt och få betalt för spelare, men ännu är inte övergångssummorna så stora. Samtidigt finns det sedan ett antal år tillbaka även solidaritetsersättning på damsidan, där fem procent av en övergångssumma går till en spelares klubbar under åren 12-23. Detta för att klubbar, som utbildar spelare, ska få betalt för arbetet som lagts ner under utvecklingsprocessen.
Däremot finns fortfarande inte internationell utbildningsersättning på damsidan.
Internationell utbildningsersättning är till för att klubbar ska få pengar för spelare, som är under 23 år, och flyttar när de saknar kontrakt. Ersättning utgår - vid en spelares första professionella kontrakt i ett annat land - till klubben eller klubbarna, som spelaren varit i mellan 12 och 21 års ålder, samt vid en spelares efterföljande flyttar mellan olika länder, men i det fallet ersätts endast den senaste klubben.
På herrsidan har det varit självklart länge och när exempelvis Erdal Rakip lämnade MFF för Benfica, som bosman 2018, fick Skånelaget runt fyra miljoner kronor i utbildningsbidrag, något som alltså ännu inte finns på damsidan internationellt.
Men nu berättar Tomas Hoszek, generalsekreterare på intresseorganisationen Elitfotboll Dam, att det är på gång med ett internationellt utbildningsbidrag på damsidan till 2024.
Hoszek menar att det pågår diskussioner om hur det ska utformas framöver.
- Vi försöker jobba internationellt för att få på plats ett system som är varaktigt och välfungerande för damfotbollen, då det inte finns i dag. Där påverkar vi Fifa via Svenska Fotbollförbundet, och vi försöker påverka dem till att införa det snarast möjligt. Det pågår diskussioner och en dialog, säger han till Fotbollskanalen.
- De (Fifa) har ett förslag, som Svenska Fotbollförbundet, inte tyckte var riktigt bra, så det har varit invändningar mot det och det processas just nu mellan Fifa och även Uefa.
Hoszek berättar att Fifas första förslag gällande utbildningsersättning på damsidan endast täcker spelare, som representerat ett landslag, vilket alla nationsförbund inte tycker är bra.
- För att det ska bli några pengar att prata om vill Fifa koppla det till att man varit med i något av våra landslag, senior, U23 eller ner till U19, tror jag det är. Man ska har varit med och spelat i kval eller mästerskap med något av landslagen, och då är man berättigad till utbildningsersättning. Då skulle det träffa ganska många, av övergångarna som görs, men det tar inte hänsyn till helheten. Vi och förbundet tycker i förlängningen att det inte bör vara någon koppling mellan landslag och klubb, säger han och fortsätter:
- Om man byter klubb, och inte varit med i ett landslag, ska det fortfarande trigga utbildningsersättning. Det Fifa argumenterar för är att det här skulle vara i en övergångsperiod och att medlen, som skulle pytsas in i det här systemet, skulle subventioneras av herrfotbollen, så att man skulle ta någon procentandel från internationella transfers på herrsidan, och det är inte beslutat eller godkänt av herrsidan, att man ska dela med sig av sina ersättningar procentuellt in i damfotbollen, men det är en arbetsmodell man jobbar på för att det ska bli lite volym i det.
Varför skulle du säga att det är så viktigt med utbildningsersättning på damsidan?
- Det är ett måste för oss för att vi ska kunna driva framåt vår strategi på damsidan med att fortsätta utveckla talanger och ha möjlighet till det. Då behöver vi att våra klubbar, som investerar i utbildning av spelare, får stöd tillbaka. Annars kommer de inte orka med det, och då kommer inte svensk damfotboll må bra. Det vill vi inte.
Är det frustrerande att det blir först 2024?
- Fotbollsrörelsen tar alltid tid på sig, då den är stor och omfattande. Det är så mycket man behöver hålla koll på, så jag förstår att det tar tid att få igenom saker. Jag skulle inte säga att det är frustrerande, men det här borde funnits på plats för längesedan. Det är bara det att det uppmärksammas nu och börjar hända saker, vilket vi ser som väldigt positivt.