Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Neurologen förklarar Olssons diagnos: "I vardagsmun är det stroke"

Sverige (herr)

Kristoffer Olsson, 28, har diagnosticerats med små blodproppar på båda sidor av hjärnan.
Neurologen Shala Ghaderi, förklarar vad det innebär och hur ovanligt det.
- Det här kommer från ingenstans, säger hon till Fotbollskanalen.

4:21
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Svenska neurologföreningen/Bildbyrån.

I bild: Shala Ghaderi och Kristoffer Olsson.

Den 20 februari tappade Kristoffer Olsson, 28, medvetandet i sitt hem och FC Midtjylland-svensken har vårdats i respirator på Århus sjukhus sedan dess.

I går, torsdag, kom klubben med besked om Olssons diagnos.

”Utifrån de senaste veckornas omfattande undersökningar, skanningar och tester kan läkarna nu konstatera att Kristoffer är drabbad av flera små blodproppar på båda sidor av hjärnan, till följd av ett extremt sällsynt inflammatoriskt tillstånd i hjärnans kärl. Diagnosen stämmer överens med den tes som läkarspecialisterna hittills arbetat och behandlat Kristoffer med”, skrev klubben i ett uttalande.

Annons

Vad innebär det?

Shala Ghaderi är överläkare inom neurologi på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon förklarar vad blodproppar på hjärnan innebär.

- I vardagsspråk är det vad vi kallar för stroke, det är att en blodpropp fastnar i hjärnans blodkärl. I begreppet stroke ingår antingen att man får blödningar, att blodkärl brister, eller att det fastnar en blodpropp i ett kärl. I båda fallen blir oftast resultatet detsamma. Däremot är konsekvenserna lite olika beroende på var blödningen sitter och hur stor den är, säger hon till Fotbollskanalen.

Neurologen fortsätter:

- Jag vet inte vad den exakta diagnosen (Olssons) är. Men är det så att man har någon form av inflammation i blodkärlen i hjärnan så bäddar det för att man kan få både blödningar och proppar i de kärlen. Det kommer helt oförväntat, det är ingenting man kan förebygga eller känna till om diagnosen är okänd och människan har varit frisk tidigare.

Annons

Midtjylland skrev i sitt uttalande att det handlade om flera små blodproppar och ett extremt sällsynt inflammatoriskt tillstånd.

- Inflammationen i blodkärlen påverkar blodkärlen så att det blir trångt, det blir proppar eller press på blodkärlen så att de brister. Det finns stora, små och medelstora blodkärl. Beroende på vilka kärl som drabbas blir det olika stora typer av proppar eller blödningar. Det innebär att den delen av hjärnan som försörjs av just det blodkärlet påverkas, säger Ghaderi och fortsätter:

- Den delen närmast blodkärlet brukar dö, vävnaden går under. Den tappar sin syreförsörjning och sin funktion. Har man många sådana blödningar eller proppar blir summan av allt en ganska stor påverkan på människan. Är det väldigt mycket blod i hjärnan tappar man medvetandet.

Olssons tillstånd beskrivs som stabilt och han gör små förbättringar. 28-åringen ska också försöka avvänjas från vård i respirator. Hur lång tid som Olsson kommer att behöva vård är svårt att sia om.

Annons

- Tre månader efter att det inträffar brukar man kunna se slutresultatet, om det finns konsekvenser kvar eller om det går tillbaka helt. Det måste rört sig om flera eller stora blödningar eftersom han tappade medvetandet och behöver intensivvård. På vardagsspråk kan man säga att det är en långvarig immunhämmande behandling. Bland annat ger man med sprutor med kortison för att dämpa inflammationen i blodkärlen och på den vägen förebygga proppar och blödningar. Det här kommer från ingenstans, man kan inte förebygga det. Men det är extremt sällsynt.

Det kan drabba vem som helst?
- Ja, det kan det. Men det är väldigt sällsynt. Det är några enstaka fall per miljon och per år som drabbas av det här. Det är extremt sällsynta fall, avslutar Ghaderi.

Publicerad 2024-03-08 kl 12:27
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS