Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Efter tre helvetesår – nu ska Mjällby vända på raset

ettan

Stora skulder, nära tre raka nedflyttningar, sex huvudtränare på tre år. Det mesta har misslyckats sedan 2014 då Mjällby åkte ur allsvenskan. Men nu kanske fallet har slutat?
- Tar man med de sista sex-sju omgångarna 2016 så vänder vi där, säger ordförande Magnus Emeus.

Foto: Bildbyrån

Allt höll på att gå i en cirkel. 

2004 var Mjällby AIF i division 2. 
2010 slutade de på sjätte plats i allsvenskan. 
2016 räddade de sig kvar i division 1 genom att vinna mot Prespa Birlik i sista omgången.

Enligt SVT har det aldrig hänt att en klubb börjat i allsvenskan och åkt ur tre divisioner på tre år. Mjällby undvek det, men har raset upphört temporärt eller permanent?

Den ekonomiska situationen är tuff och kontinuitet på tränarsidan har saknats. Mjällby försökte med bland annat Anders Linderoth och Patrik Rosengren, men den förste tränaren att rädda laget från att falla var Johan Andersson. Den sjätte huvudtränaren på drygt tre år.

Annons

Det kanske största problemet var dock att Mjällby inte anpassade sig till superettan. Under 2015 hade de intäkter på drygt 21 miljoner kronor samtidigt som personalkostnaderna låg på nästan 18 miljoner. En omöjlig och ofattbar ekvation.

Ordförande Magnus Emeus säger till Fotbollskanalen att de är en ekonomiskt sund förening igen. 2016 var det kraftfulla besparingsåret.

- Vi har varit försiktiga omsättningsmässigt, vi planerar faktiskt för att intäkterna blir ännu lägre än vi tror. Vi bygger kostnaderna för det. Skulle vi nå våra säljmål så är det möjligt att få ett ännu större överskott, säger han.

I år är det nämligen budgeterat att det ska bli en miljon i överskott. Det är en nödvändighet. Det egna kapitalet är minus 4,4 miljoner kronor och det måste vara på plus inom några år. Kravet är superettan senast 2019, där MAIF måste ha positivt eget kapital.

Annons

- Vi börjar beta av det, sedan har man det året på sig som man går upp för att rätta till det. Det kan jag säga, att med de pengarna som tillkommer har vi inga problem att fixa det, säger Magnus Emeus.

2015 gick föreningen back fyra miljoner. 2016 var det nästan ett nollresultat, trots bottenplacering i division 1. Personalkostnaderna för 2017 är budgeterade för 6,6 miljoner kronor, nästan en tredjedel av vad det var för två år sedan.

- Vi har full effekt på våra besparingar 2017. Vi gjorde en del nerdragningar även på administration, vi hade klubbchef och en del andra som hade vettiga löner även under 2016, men de försvann under 2016, säger Emeus.

En effekt av besparingarna har varit att det är svårt att känna igen Maif på planen. Mattias Asper är visserligen assisterande tränare, men Marcus Ekenberg, Daniel Nilsson, Robin Cederberg, och William Leandersson har fått lämna. Tillsammans gjorde de fyra spelarna 64 (!) A-lagssäsonger i klubben. Ett snitt på 16 säsonger per spelare.

Annons

Istället är det en ung trupp. Över hälften av A-truppen kommer från den egna ungdomsverksamheten, både U17- och U19-laget spelar i allsvenska serier, och endast fem spelare är äldre än 22 år:

Daniel Ivanovski (33 år) gör comeback i sin elfte säsong i klubben, Mohammed Mbye (27) är hämtad från lokala Kristanstad FC, samt trion Emeh Izuchukwu (25), Óskar Sverrisson (24), och Joel Enarsson (23). Den sistnämnde är tillbaka i Mjällby efter försök i IFK Norrköping och Gif Sundsvall.

Det är också i det här unga som något nytt ska groddas. I Maif pratar man om att avslutningen på förra året inte bara var slutet på rutschkanan, utan också början att klättra uppåt igen.

- Vi vänder. Bryter man ner verksamheten från 2016 och tar man med de sista sex-sju omgångarna sportsligt så vänder vi där.  

Publicerad 2017-03-16 kl 08:30
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS