Kungsbacka DFF, Assi och LB07 har valt att hoppa av elitettan. I LB07:s och Kungsbackas har det framför allt handlat om att ekonomin inte räcker till för att spela i den nästa högsta serien.
Skulle det vara bättre att ha två elitettan-serier lag som det var tidigare? Det tror inte EFD (Elitfotboll Dam), som just - tillsammans med Svenska Fotbollförbundet - ser över seriesystemet. Där finns det i stället önskemål om att utöka damallsvenskan med två lag till, från tolv till fjorton, och bevara fjortonlagssystemet i elitettan. Ett slutgiltigt besked i frågan om seriesystemet kommer att fattas på Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte senare i år och lär med största sannolikhet implementeras år 2022.
- EFD och elitettan-föreningarna tycker att det ska vara en serie i elitettan med fjorton lag. Sedan har det kommit inspel från en del distrikt att man ska dela elitettan. Men det skulle få otroligt negativa sportsliga konsekvenser, säger Sören Gustafsson, vice ordförande, i EFD.
På vilket sätt då?
- Kvaliteten (skulle bli sämre). Om det skulle bli 28 lag i stället för 14 i den nästa högsta serien… Så många elitlag har vi inte i Sverige i dag.
Det kanske är högre kostnader att ligga i elitettan nu än om man hade haft två serier?
- Ja, kostnaderna blir högre ju högre upp man kommer i seriesystemet, men intäkterna ökar också förhoppningsvis. Skulle det bli två elitettor skulle det bli betydligt mindre pengar till de föreningarna. I dag är det så att föreningarna i damallsvenskan ger bort en del av sina pengar till elitettan. Tv-avtalet är skrivet med damallsvenskan. Från EfD:s sida ger vi en ganska bra ersättning till elitettan
Man vill inte gå i den riktningen med två serier?
- Nej. Det skulle också få konsekvenser för ungdomslandslagen.
För att kvaliteten blir sämre?
- Ja.
Stefan Alvén, sportchef på EfD, tror att utvecklingen i elitettan, med tre avhopp, kan ha att göra med att damfotbollen professionaliseras och att konkurrensen hårdnar.
- Jag tror damfotbollen i stort är på väg att bli allt mer professionell. Man ser det ute i Europa där större fotbollsklubbar på herrsidan startar damverksamhet. Man lägger in ekonomiska resurser som gör att fotbollen blir större och mer intressant. Vi såg dam-VM i somras som lockade många tv-tittare och folk på plats. Det sipprar ner till verksamheten även i Sverige, säger han till Fotbollskanalen.
Han fortsätter:
- Damfotbollen på sikt går i rätt riktning. Sedan är det tyvärr såhär när det här sker (avhopp) blir det en konsolidering. I Sverige har vi föreningar på herrsidan som väljer att starta damverksamhet, exempelvis Malmö FF och IFK Göteborg. Det får på sikt konsekvensen att det blir en hårdnande konkurrens om spelare och tränare. Ur ett elitperspektiv är det bra. Det gynnar talangutvecklingen. Det är inte givet att det är de större förningarna som kommer gå vinnande ur det. Men vi gissar att föreningarna med en välutvecklad organisation, stabil ekonomi och de som befinner sig i en region med ett bra spelarunderlag har störst möjlighet att klara sig i den här nya konkurrenssituationen som uppstår. Och det är väl inte en allt för vågas gissning att de större klubbarna har det här på plats redan i dag.