Under 2019 har 38 spelare som inte är EU-medborgare hållit till i Elitettan. Flera på turistvisum. Nu pekas flera klubbar ut för att fuska med reglerna. Två av dem är Asarum och Assi där spelare själva säger att de är i Sverige som professionella spelare och inte som turister.
Som amatör eller så kallad turistspelare får man i första hand inte vara i Sverige för fotbollen utan man ska besöka bekanta eller studera, och får vara i landet i max 90 dagar. Och man har inte rätt till lön eller annan skattepliktig förmån (som mat eller boende). Föreningar får alltså inte värva icke EU-spelare som sedan får turistvisum. Vilket nu en del klubbar i Elitettan anklagar konurrenter för att göra.
En av de utpekade klubbarna är Asarum som är från Karlshamn och ligger tolva i Elitettan, strax under nedflyttningsstrecket och har två poäng upp till säker mark.
Inför årets säsong anlände de amerikanska spelarna Nicole Baxter och Cassidy L Benintente. Benintente kom från Sky Blue i USA och Baxter kom närmast från Telge United från Södertälje där hon spelade under höstsäsongen 2018. Båda spelarna kom till Sverige på turistvisum. Men på sociala medier la Nicole Baxter ut att hon värvats till Telge och sedan till Asarum och det som professionell spelare.
I en intervju med College of Willam & Mary berättade Baxter:
- Jag får betalt för alla utgifter i ett land där människorna, maten och landskapen är helt fantastiska. Det är en erfarenhet som många människor inte får och som jag inte ens kan beskriva min glädje för.
Baxter och Benintente fick, precis som andra icke EU-spelare i Asarum bo på Best Western Hotell i Karlshamn. Ett enkelrum kostar mer än tusen kronor natten. Spelarna bodde där i flera månader.
- Jag har en kontakt i klubben. Därför har det blivit möjligt för spelare att bo hos oss. Oftast är det spelare som bor här i ungefär två månader, säger hotellchefen Johan Holgersson till Fotbollskanalen.
För Nicole Baxter och Cassidy L Benintente blev det bara tio matcher i Asarum. Efter vårsäsongen åkte båda tillbaka till USA. Då värvade klubben in två nya spelare från samma land.
Sonest Furtado och Marissa Favela skrev på kontrakt i somras. Deras agentur Upper V Athlete Management la ut bilder på sociala medier och önskade lycka till i deras fortsatta professionella karriär.
Upper V Athlete Management säger att man är ett bolag som representerar professionella dam- och herrspelare, och det amerikanska bolaget har spelare i flera elitklubbar i olika länder, bland annat i Damallsvenskan. Dessutom har agenturen flera spelare i Elitettan och Division 1, som Asarum, Morön, Hammarby, Sandviken, Skövde, Sunnanå och Mallbacken.
Fotbollskanalen har i två veckor sökt Asarums sportchef Tomas Nilsson via telefon och sms, men han vill inte prata om icke EU-spelare. I stället får ordförande Thomas Lilja uttala sig.
- Vi hade två på turistvisum under våren som inte är kvar. Nu har vi två nya här som också är på turistvisum. Det är två som är på besök här i tre månader, säger Thomas Lilja.
Hur har spelarna råd att vara här utan att få pengar av er?
- Jag vet faktiskt inte hur man har råd. De bor väl hos någon bekant. Jag kan inte det, men så har jag fattat det.
Bor spelarna hos andra personer?
- Ingen aning.
Nicole Baxter som var hos er i våras på turistvisum spelade förra året i Telge United från Södertälje. Tror du att hon besökte bekanta där också?
- Ingen aning.
Spelare från USA har lagt ut bilder på sociala medier om att de bodde på Best Western Hotell i Karlshamn och hotellchefen säger att det brukar på spelare där - betalar spelarna för sina egna rum?
- Jag vet inte faktiskt.
Kan du se något problematiskt i detta?
- Att vi tar in några som besöker kompisar hindrar ju yngre spelare från våra egna led att utvecklas. Det är problematiskt.
Andra klubbar menar att det myglas, att klubbar som tar hit turistspelare fuskar - kan du ha förståelse för det?
- Ja, kanske det.
Flera nämner er som en av klubbarna som fuskar med spelare på turistvisum - hur ser du på det?
- Det är naturligtvis fel. Vi ser det inte på det sättet. Vår uppfattning är att spelarna är här som turister och vill spela. De har väl pengar. Jag har ingen uppfattning om hur de här spelarna lever. Vi har inte hjälp av några sponsorer och spelarna får inte mat i klubben.
Nicole Baxter har skrivit på sociala medier att hon var professionell spelare i Sverige och samma sak skriver amerikansk media - hur ser du på det?
- Inte hos oss i alla fall.
Agenturen Upper V Athlete Management säger att Marissa Favela och Sonest Furtado är här som professionella spelare - hur ser du på det?
- Det känner jag inte heller till. Det bästa är om du pratar med vår sportchef.
150 mil från Asarum ligger Kalix. Där finns Assi som ligger sjua i Elitettan och som under flera år har jobbat med att ta hit icke EU-spelare.
Inför 2019 flyttade tre spelare från USA, två från Ghana och en från Kanada till Kalix för att spela för Assi, där flera av klubbens utländska spelare bor tillsammans i ett hus.
Enligt föreningen är en av spelarna här som turist och det är Erin Craig. Hon har dock spelat i Assi sedan 2014, fast varje år lämnat föreningen men kort efter kommit tillbaka. I en intervju med amerikansk media säger Craig att klubben betalar för boende, flyg och mat, och att hon får pengar i form av en check.
Marcus Roininen är sportchef och assisterande tränare i Assi. Han tycker att det är bra att kunna värva spelare på turistvisum.
- I det stora hela är det bra. Vi som är på landet har inte så mycket spelare att fylla upp med. Vi är en liten ort i Kalix och det är svårt att värva annars. Nu på senare år har det blivit vanligare för oss med turistvisum, säger han.
- Det är klart att det kan vara problematiskt med att turistspelare knuffar bort plats från våra egna yngre spelare, men annars hade vi inte legat i eliten. Vi måste plocka in icke EU-spelare och testa dem om vi ska överleva. Men vi är inte ensamma om att jobba så här. Lidköping tar in amerikanskor i tre månader och byter sedan ut dem, det är vad jag har hört.
Hur tror du att era konkurrenter som inte jobbar så här ser på det?
- Det finns många åsikter. Jag kan förstå att AIK och andra klubbar inte gillar detta. Det handlar om att gå upp och det blir ju tuffare för de andra.
Hur gör ni med spelarna som har turistvisum?
- De får samma förutsättningar som de svenska spelarna, man får kläder och så. För de här spelarna är det en väg ut i Europa. Man vill vidare och det är därför det är många som har kommit och gått. De kommer inte hit för pengar. Erin har spelat här tidigare. Vi ordnar boende. Spelarna får bo hos någon. De har inte råd med egna boenden. Mat får spelarna från föreningen. De får fickpengar av klubben. Vi får ge pengar, men spelarna får inte jobba.