Sverige ställs under lördagskvällen mot Nederländerna på Bramall Lane i Sheffield i EM-premiären. För FC Rosengård-tränaren Renée Slegers väntar en speciell match i England.
33-åringen, som är född och uppväxt i Nederländerna, gjorde 15 mål på 55 A-landskamper med "Leeuwinnen" mellan 2009 och 2016, men har samtidigt bott i Sverige i flera år, då hon både spelat i och lett svenska klubbar. I fjol tog hon över Rosengård och fick sedan vara med och fira SM-guld.
Slegers berättar nu att hon är kluven känslomässigt inför premiärmatchen.
- Jag ser jättemycket fram emot matchen, oavsett vilka som går vinnande ur den. Efter gruppspelet hoppas jag sedan att både Nederländerna och Sverige tar sig vidare. Jag har ett oranget hjärta, då jag är född där och har spelat för Holland, samtidigt som jag bott en tredjedel av mitt liv i Sverige, säger Slegers till Fotbollskanalen och fortsätter:
- Jag känner att jag har en koppling till Sverige också, så jag tycker att det är svårt att välja. Sedan önskar jag även spelarna, som jag har i mitt lag, och spelarna, som jag känner, framgång. Det är mycket som spelar in, så det är jättesvårt att sätta ord på mina känslor. Det lutar inte åt något håll.
Om du måste välja, vilket landslag kommer du jubla mest åt?
- Om de i Holland hade hört detta hade de nog blivit besvikna, säger hon och skrattar.
- Men jag tror faktiskt att jag måste uppleva matchen och turneringen för att känna vad jag känner. Nu på förhand vill jag inte att det går dåligt för någon av dem, jag vill att det går bra för båda. Som sagt, jag känner mig orange i hjärtat, men jag känner att jag har en jättekoppling till Sverige. Den blir tuff, det blir mycket känslor, så det blir nog lite konstigt för mig att titta på matchen. Samtidigt ser jag fram emot den väldigt mycket. Jag får höra av mig efteråt och berätta hur det kändes.
Slegers har följt det nederländska och svenska landslaget nära genom åren, och menar att nederländsk damfotboll fick ett stort lyft efter EM-guldet 2017. Flera spelare från den tiden, som Sari van Veenendaal, Stefanie van der Gragt, Dominique Janssen, Jackie Groenen, Danielle van de Donk, Sherida Spitse, Vivianne Miedema och Lieke Martens är kvar i landslaget i dag, men den framgångsrika förbundskaptenen Sarina Wiegman, som även ledde landslaget till VM-silver i Frankrike 2019, har lämnat för England, medan engelsmannen Mark Parsons kommit in.
- När Parsons tog över skulle han ge den yngre generationen chansen och spela lite mer unga, lovande spelare, men om jag gissar startelvan mot Sverige, så tror jag ändå att man landar väldigt mycket i en elva som Sarina Wiegman också spelade med mycket, men med kanske en ändring. Jag tror inte den kommer se så annorlunda ut sett till varje spelare, säger Slegers.
Under senaste året har det dock inte gått lika bra för Nederländerna. I VM-kvalet har det blivit två kryss mot Tjeckien, och nyligen blev det en storförlust mot England i en av genrepsmatcherna.
Slegers menar samtidigt att det inte behöver betyda så mycket inför mästerskapet.
- Under senaste året att resultaten och prestationerna inte varit så jättebra, men samtidigt var förberedelserna inför EM 2017 och VM 2019 heller inte topp-topp, och där hade man inte heller de bästa prestationerna, men blev sedan framgångsrika under turneringarna. Det handlar mycket om att spelarna toppar och som lag och grupp. Lyckas de toppa i England kan de vara riktigt bra, men de har inte riktigt övertygat inför turneringen.
Ser du Sverige eller Nederländerna som favorit?
- Jag tycker att Sverige gått ut tydligt med att det finns förväntningar och att de kan ta guldet i år, samtidigt som de också tror på det. I det nederländska lägret tycker jag att man har en lite mer "underdog"-position inför och de pratar mycket om att de är i en process, samtidigt som de inte uttalar sig så tydligt om vad de går för och pratar inte så mycket om målsättningar, säger Slegers.
- De har satt sig i en lite annan position, medan Sverige är jättetydligt med att de vill vinna och tror på det. Samtidigt kommer det bli en väldigt jämn match. Om Vivianne Miedema, Like Martens, Danielle van de Donk och Sherida Spitse kan visa sin bästa form är Nederländerna riktigt farliga på i varje fall ett individuellt plan, fortsätter hon.
Slegers har tidigare arbetat som scout för Nederländernas landslag och har därmed kvar flera kontakter inom nederländsk landslagsfotboll, men har inte haft några samtal med sin tidigare arbetsgivare - eller för den delen den svenska landslagsledningen - inför premiärmatchen.
- Nu jobbar jag inte för Holland längre. Jag har inte varit i kontakt med dem nu inför den här matchen, och jag pratar heller inte med den svenska ledningen eller spelarna, då jag känner att det finns integritet där, säger hon.
Däremot kommer Slegers skicka lyckönskningar till FCR-spelarna Caroline Seger och Olivia Schough.
- Jag brukar låta de vara i sin miljö när de är borta med landslaget, men dagen innan match brukar jag skicka: ”Lycka till”. Sedan hörs man kanske av lite grann om det är något, men jag har inte haft kontakt med dem än, och det är bara positivt. De mår bra och gör saker på sitt håll, och jag mår bra och har lite semester nu, men jag kommer skicka lycka till kvällen innan, säger hon.
Vid sidan av planen har det även nyligen kommit tråkiga rubriker med koppling till Nederländerna.
Förra helgen öppnade Nederländernas tidigare landslagsspelare och förbundskapten Vera Pauw, som numera leder Irlands landslag, upp sig om att hon blivit utsatt för en våldtäkt, samt sexuella övergrepp av män i maktpositioner i nederländsk fotboll och hållit det hemligt i många år.
Slegers hade Pauw som förbundskapten under en kort period i Nederländernas landslag och lider med den 59-årige tränaren, som även fått en hel del stöd i sociala medier i veckan.
- Det är klart att det är jättetråkigt för henne att hon varit med om det här, mått dåligt en längre tid och gått runt med det här i 35 år. Bara för att hon gått ut med det nu betyder inte det att allt löst sig för henne, så det är tråkigt för henne som person, säger Slegers.
Hon fortsätter:
- På den tiden, kanske på 90-talet och början av 2000-talet på förbundet, tror jag att normerna i samhället var lite annorlunda gentemot i dag. De sakerna som hände där och då skulle aldrig vara okej nu, och när man tänker tillbaka på det som hände då tror jag man känner: "Okej, det var verkligen inte okej, det som hände där".
- Jag tror att samhället utvecklats väldigt mycket och det är jättepositivt att vi nu inte tycker sådana beteenden är okej längre, samtidigt som våldtäkt aldrig varit okej. Jag tror att sexuella trakasserier, maktspel och maktmissbruk funnits länge och då kanske framför allt kopplat till kön och kvinnor. Jag tror tyvärr inte att folk lyfte på ögonbrynen, då det på något sätt var en del av en jargong. Jag tror inte att det bara var inom fotbollen, utan överallt på 90-talet och början av 2000-talet, i varje fall i Holland, även om Sverige hade kommit lite längre. Det är i varje fall positivt att det nu är ett problem och att det inte är okej. Jag är glad över att det gått i den riktningen och jag mår dåligt för Veras skull.
Slegers har i sin tur inte upplevt eller mått dåligt över sexuella trakasserier inom nederländsk fotboll.
- Nej, just de här små sakerna, som kanske kunde sägas eller göras på den tiden, kan jag kanske komma ihåg och skulle inte nu tycka är okej, men jag har aldrig mått dåligt av det. Jag kan se framför mig vad som hände på den tiden, men jag har aldrig varit med om något. Absolut inte. Jag har aldrig mått dåligt i den miöjön, säger Slegers.
Sveriges möte med Nederländerna börjar klockan 21.00 under lördagskvällen och sänds på TV4 och streamat på cmore.se. Studiostart är klockan 20.00.