Albanien ute ur EM - efter förlust mot Spaniens "B-lag"

EM 2024 (herr)

Spaniens ”B-lag” skickade ut Albanien ur EM.
Ferran Torres gjorde 1-0 tidigt – och albanerna hämtade sig aldrig.
Slutresultatet skrevs till 0-1, och Spanien tog därmed nio poäng av nio möjliga i gruppspelet.

2:32

Se höjdpunkterna i spelaren.

Spanien - Tyskland
Spanien
Tyskland
STREAMA PÅ FREDAG

Spanien var redan klar gruppsegrare i grupp B och ställdes mot Albanien i den avslutande gruppspelsomgången. Albanien, som saknar avstängde Mirlind Daku, å sin sida var poängbehov och vid förlust mot Spanien var det färdigspelat för "örnarna" i EM.

När startelvorna presenterades stod det klart att Luis de la Fuente gjorde hela tio (!) förändringar i startelvan gentemot förra matchen, något som var förståeligt då Spanien redan var gruppsegrare. Bänken rastades, och Aymeric Laporte var den enda spelaren från förra matchen som tog plats i startelvan. Joselu, som har rapporterats vara missnöjd med sin begränsade speltid, fick därmed "äntligen" chansen från start.

Albanien å sin sida gjorde en förändring. Det var Ivan Balliu som får ta plats istället för Elseid Hysaj på högerbackspositionen.

Efter en matchinledning med högt bollinnehav och ett par chanser tog Spanien ledningen. Ferran Torres fick en smörpassning av Dani Olmo och kunde placera in ledningsmålet via stolpen efter 13 spelade minuter. Torres firade med att sätta händerna bakom öronen.

- Bra löpning från Ferran Torres. Albaniens försvar hänger inte med, och Torres placerar in den med fel fot vid den bortre stolpen. Det är behärskat, det är kontrollerat. Han har gjort det förr. En finfin passning från Olmo som visar att förbundskaptenen kan räkna med honom i åttondelen, sa TV4:s expert Henok Goitom i sändningen.

Spanien fortsatte trycka på, och efter 40 minuter blev Ferran Torres så när tvåmålsskytt. Grimaldo skickade in ett inlägg i straffområdet, och Torres fick till ett bra tryck på nicken. Men bollen gick strax över Strakoshas ribba.

I slutminterna tvingades David Raya stå för en parad, då Kristjan Asslani tryckte av ett rejält skott utanför straffområdet. Mer hände inte, och ställningen var således 1-0 till spanjorerna när domaren blåste av för halvtidsvila.

- Spaniens "B-elva", som vi kan kalla den, tror jag är bra nog att gå långt. Det säger mycket om vilken kvalité det finns i startspelarna. Tio förändringar, det syns inte på planen. De gör det riktigt bra. Albanien står upp och kämoar hårt, men Spanien gör det riktigt, riktigt bra, sa Fotbollskanalens krönikör Siavoush Fallahi i halvtid.

Gästexperten Astrit Ajdarević höll med.

- De (Albanien) är inte riktigt nära. Spanien dominerar hela halvleken och visar vilken klass de har. Så det var det man förväntade sig, Albanien har inte kvalitén att matcha Spanien, sa han.

- Det som är tur för Albanien är att det bara står 0-1. Men det ska ske ett stort mirakel om de ska vända, avslutade Astrit Ajdarević.

Spanien fortsatte att trumma på i inledningen av den andra halvleken och radade upp ett gäng målchanser. Men målen uteblev och Albanien hängde sig kvar i matchen - trots spansk dominans.

Men i matchminut 64 fick Albanien ett jätteläge. Kristjan Asslani slog påpassligt in en snabb frispark i straffområdet, och inbytte Armando Broja slog till på halvvolley. Men Raya var med på noterna och gjorde en fin reflexräddning.

I matchminut 71 fick de spanska supportrarna ett glädjefnatt då Barcelonas supertalang Lamine Yamal blev inbytt. Han var tidigt involverad i spelet och såg spelsugen ut.

I matchens slutskede kom det in publik på planen, och ett kort avbrott följde. Men det tog bara någon minut innan spelet kom igång igen.

Albanien gjorde ett tappert försök att kvittera i slutminterna, men något mål kom aldrig. Slutresultatet skrevs därmed till 0-1 till Spanien, som vann gruppen med full pott och noll insläppta mål.

EM-äventyret är således över för Albanien, som kom sist i grupp B.

Albanien: Strakosha - Balliu, Djimsiti, Ajeti, Mitaj - Laci, Ramadani, Asslani - Asani, Manaj, Bajrami.

Spanien: Raya - Grimaldo, Laporte, Vivian, Navas - Zubimendi, Merino - Torres, Olmo, Oyarzabal - Joselu.

Publicerad 2024-06-24 kl 22:53