Nederländerna
Turkiet
STREAMA IDAG 20:00

Danmark klev in i EM och det var Slovenien som stod för motståndet i den första gruppspelsmatchen. Spelplatsen var Mercedes-Benz Arena, Stuttgart.

När Danmark presenterade sin elva stod det klart att förbundskaptenen Kasper Hjulmand ställde upp med en någorlunda väntad elva. Manchester United-strikern Rasmus Højlund tog plats där fram, samidigt som Eriksen fick plats på mittfältet.

Ett litet utropstecken var dock att Simon Kjaer - som till vardags spelar mittback i AC Milan - bänkas. Han har haft skadebekymmer den senaste tiden och spelade bara två minuter i den sista omgången av Serie A.

Dessutom fick en annan profil ta plats på bänken. Joakim Mæhle, som är given i Wolfsburgs backlinje i Bundesliga, fanns inte med i startelvan.

I Slovenien fick bland andra Jan Oblak och Benjamin Sesko ta plats i startelvan.

Danmark inledde matchen piggt och hade det mesta av bollinnehavet. De kom också till ett par halvchanser.

Ledningsmålet dröjde till minut 17. United-stjärnan Christian Eriksen satte 1-0 - efter ett drömanfall av danskarna. Jonas Wind fick ett inkast mot sig i straffområdet - och spelade fram Eriksen med en klackspark. Mittfältaren gjorde inget misstag och dunkade in bollen i Jan Oblaks högra hörn.

- Det är otroligt bra gjort av Eriksen. Klass, sa TV4:s expertkommentator Olof Mellberg

Efter 27 minuter bombade samma Eriksen in ett inlägg i straffområdet. Bollen studsade, likt ett flipperspel, mellan ett par slovener och var nära att gå in i Oblaks kasse.

Det var alltjämt dansk ledning när domaren blåste av den första halvleken.

- Danskarna har kontrollerat matchen och haft mycket boll, men slovenerna sticker upp då och då, sa TV4:s expert Albin Ekdahl i halvtid.

Om Danmarks drömmål sa experten följande:

- Snabbt uppfattat, fin av Wind och ett perfelk avslut av Christian Eriksen som smyger sig in i boxen. Ett mycket vackert mål, sa han i TV4:s sändning.

I 2021 års upplaga av EM var scenerna i Danmarks premiärmatch betydligt dystrare. Det är nämligen 1100 dagar sedan, och nästan exakt tre år sedan, Christian Eriksen drabbades av ett hjärtstopp på Parken i Köpenhamn och hela fotbollsvärlden höll andan.

Många befarade att Eriksens karriär var över - men nu är han alltså tillbaka i EM-sammanhang med besked.

- Det är helt otroligt och speciellt för honom. Han kommer tillbaka tre år senare och gör Danmarks första mål i EM, sa Anders Christiansen i TV4:s sändning.

Slovenien inledde den andra halvleken tämligen piggt och kom till ett par målchanser. Men i takt med att tiden tickade tog Danmark över mer och mer - och jagade en utökning. Efter 64 minuter var Jan Oblak tvungen att göra en paradräddning efter att Rasmus Højlund spelades fri i straffområdet.

Kort efter Oblaks jätteräddning var Slovenien ytterst nära att kvittera. Adam Gnezda Cerin kom instormades i straffområdet och mötte ett inlägg - men nicken gick strax utanför Schmeichels vänstra stolpe.

- Sloveniens absolut bästa målchans, sa Olof Mellberg i TV4:s sändning.

Slovenerna fortsatte att trycka på för en kvittering - och i minut 74 var Andraz Sporar nära att raka in ett inlägg från en frispark.

- Bra frispark, dåligt försvarsspel, sa Mellberg i sändningen.

Bara minuten senare sköt dessutom Benjamin Sesko i stolpen på uppstuds strax utanför straffområdet.

Och kvitteringen kom strax efter detta när vänsterbacken Erik Janza sköt med vänstern utanför straffområdet. Bollen gick - via Morten Hjulmand - in i Kasper Schmeichels kasse.

- Lite flyt, men ändå inte helt orättvist. De har haft flera möjligheter i den andra halvleken, slovenerna, sa TV4:s expertkommentator Olof Mellberg.

Jag tycker det är så konstigt att de inte har någon på andraytan, danskarna. Slovenien sökte den hela tiden i första halvlek, för det var så uppenbart taktiskt, fortsatte Mellberg.

Trots påtryckning från båda lagen stod sig 1-1 till slutsignalen. Danmark fick således en snöplig start på EM-äventyret.

- Det är två förlorade poäng idag, sa Anders Christiansen i TV4:s sändning.

Danmark inledde matchen starkt, men svalnade av i takt med att matchen pågick, menar TV4:s expert Vicky Blommé.

- Det var ett fint anfallsspel i inledningen med högt bolltempo, mycket idéer och rörelse. Men det mattades av efter 1-0-målet kom och de blev mycket försiktigare tempot gick ner. Jag upplevde att de inte hade lika mycket kreativitet efter målet, sa hon i TV4:s sändning.

- 1-1-målet är fullt rättvist. Slovenerna åt sig in i matchen och förtjänar poängen. Utifrån vad man såg i första halvlek förväntade man sig inte den där anstormningen. Jag är lite besviken på danskarna som inte kommer upp i nivå den sista halvtimmen sa TV4:s Expert Albin Ekdal i sändningen.

Dansken Anders Christiansen var inte sen med att hålla med.

- Tyvärr är det så. Jag är besviken på vårt spel och det sättet vi spelar oavgjort på, mot den sämsta motståndaren i gruppen. Det är inte tillräckligt bra.

Slovenien: Oblak - Karnicnik, Drkusic, Bijol, Janza - Stojanovic, Gnezda Cerin, Elsnik, Mlakar - Sporar, Sesko.

Danmark: Schmeichel - Andersen, Christensen, Vestergaard - Kristensen, Højbjerg, Hjulmand, Bah - Eriksen - Højlund, Wind.

Matchen mellan Slovenien och Danmark ser du på TV4 Play.