Det var i EM:s åttondelsfinal mellan Österrike och Turkiet i tisdags som händelsen utspelade sig.
Merih Demiral firade ett av sina två mål för turkarna genom att forma händerna till "vargar", ett tecken som är kopplat till den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna.
Efteråt förklarade 26-åringen själv att han var glad över att han gjorde hälsningen.
- Den handlar om den turkiska identiteten. Jag är väldigt stolt över att vara turk. Jag kände det till fullo efter andra målet och då landade det i att jag gjorde den gesten, sa Demiral.
- Men det finns inget hemligt budskap eller liknande i det jag gjorde.
Vargtecknet är en laddad symbol.
Gesten är exempelvis förbjuden i just Österrike sedan 2019. Även i Tyskland, där sommarens mästerskap spelas, har det under flera år funnits en diskussion om huruvida ett förbud borde införas.
TV4:s utrikeskorrespondent Jona Källgren är baserad i Berlin. Han förklarar att vargsymbolen är kontroversiell på grund av dess koppling till den ultranationalistiska rörelsen i Turkiet.
- Man kan kalla det för en väldigt extrem högerorganisation, extremnationalistisk. Många skulle också kalla det för en terroristorganisation, säger Källgren.
- Att göra det (gesten) i Tyskland är särskilt kontroversiellt eftersom Tyskland har en stor turkisk minoritet i landet. Det bor flera miljoner turktalande i Tyskland. Många har kanske sympatier för Grå vargarna, men många har definitivt inte det. Det som gör det ännu mer kontroversiellt är att det också finns en stor kurdisk befolkning i Tyskland, vilket är organisationens absoluta huvudmotståndare.
- Därför är det kontroversiellt att göra gesten i just Tyskland, där det finns ett motstånd mot Grå vargarna. Men nu gjorde han ju även det öppet inför hela världen.
Varghälsningen är kontroversiell även i Turkiet. Källgren beskriver det däremot som att det hela är mer normaliserat där.
- Det finns vissa som sympatiserar med gruppen i Turkiet, och de är inte helt långt ifrån Erdogans nationalistiska hållning på många sätt. Men Grå vargarna står extremt långt ut på högerkanten även om man jämför med Erdogans parti, AKP.
- Så det är kontroversiellt i Turkiet också även om det inte är lika kontroversiellt bland turktalande i landet. Det är inte lika problematiskt där eftersom det finns mer sympati för dem där, säger Källgren.
Uefa har startat en utredning och Demiral riskerar att straffas för sin varghälsning. Och med tanke på hur laddad gesten är hade en påföljd inte förvånat, menar Källgren.
- Uefa förbjuder att man gör gester, så något straff lär han få. Jag har svårt att tänka mig något mer kontroversiellt, det skulle vara Hitler-handen upp. IS-fingret skulle också vara mer kontroversiellt. Annars har jag svårt att tänka mig något.
Det är på den nivån?
- Ja. Varghälsningen är något under nivån av Hitler-handen eller IS-fingret, skulle jag säga.
Turkietkännaren Ekim Caglar menar i sin tur att gesten ligger i linje med Demirals tidigare ställningstaganden.
- Demiral också var en av de spelare som väldigt aktivt gjorde militärhälsningar för några år sedan när landslagsspelare ville visa sympatier för det turkiska armén när Turkiet genomförde ett militärt anfall i norra Syrien, säger Caglar till TV4.
Caglar känner inte till att någon annan landslagsspelare gjort gesten tidigare.
- Däremot har det varit andra typer av nationalistiska eller militaristiska uttryck, säger han, och välkomnar Uefas utredning:
- Det bekräftar att Uefa, korrekt uppfattar det här som en högerradikal politisk symbol. Sedan återstår det att se utfallet.