FALLAHI: "Weghorst är ett lyxalternativ"

Här är Fotbollskanalens Siavoush Fallahis fem spaningar från matchen.

4:03

Avbryt
Försök igen

Ny dag, ny mästerskapsdebutant som gör mål: Igår fick vi se 27-åriga Kwadwo Duah göra mästerskapsdebut och mål för Schweiz. Idag var det 193 cm långa Adam Buksa som klev upp mellan Dumfries och Van Dijk och nickade in Polens ledningsmål på hörna. Buksa är även han 27 år gammal och har gjort 16 landskamper. Att kliva fram när Lewandowski saknas och göra mål var precis det Polen behövde och även om det inte ger ett resultat tar Buksa med sig något positivt.

Kostsamma missar från ledande spelare: Depay, Gakpo trots sitt mål, alla missade många och stora chanser för Nederländerna. Det kan bli kostsamt längre fram i turneringen. När du också missar så många lägen bjuder du in Polen i matchen och från minut 55-65 hade Polen ett par bra chanser att återta ledningen. Depay har 45 mål på 92 landskamper. Gakpo har tio mål på 25 landskamper. I kommande matcher behövs mer effektivitet från de två anfallarna, framför allt Depay som lämnade planen utan mål.

Weghorst ett lyxalternativ från bänken: Jag var på plats i Qatar när Argentina mötte Nederländerna och dominerade hela matchen. Sen kom Wout Weghorst in och gjorde match av VM-kvartsfinalen med sina två mål. Weghorst har en kapacitet att dyka upp i boxen på rätt plats vid rätt tillfälle som få matchar och där de flesta spelarna i anfallet är kortare tekniker som Depay, Gakpo och Malen är Weghorst med sina 197 cm en jätte som är extremt nyttig. Inte bara för målen han gör, men för den taktiska flexibilitet han ger laget. Fler inlägg, fler passningar in i boxen och Weghorst kan straffa dig.

Namnstark defensiv på bänken för Nederländerna: Van den Ven från Tottenham, Frimpong från Leverkusen, Matthijs de Ligt i Bayern, Daley Blind har gjort succé för Girona, Ian Maatsen spelade Champions League-final med Dortmund, Lutsharel Geertruida från Feyenoord har jagats av europeiska toppklubbar. Det här är Nederländernas bänk defensivt, en bredd som hade startat i de flesta andra landslag i världen, ja, till och med Frankrike.

Bättre insats än väntat från Polen: Jag trodde Polen skulle få det enormt tufft mot Nederländerna och visst missade Oranje många chanser, samtidigt stod Polen utan sin största stjärna och symbol Robert Lewandowski upp bra och hade med lite tur kunnat få med sig ett resultat från matchen. Laget tog ledningen, chockade Nederländerna och hade en bra period i andra halvleken. När Lewandowski är tillbaka kan de absolut göra bra insatser mot Österrike och försöka störa Frankrike. Men det är klart att läget i gruppen blir extremt svårt sett till motståndet.

Publicerad 2024-06-16 kl 17:00