Matchen slutade 1-1 efter straffkalabalik.

Nederländerna - Turkiet
Nederländerna
Turkiet
STREAMA PÅ LÖRDAG

Redan före matchen mot utslagna Polen var Frankrike klart för åttondelsfinal, men det var oklart ”Les Bleus” skulle etta, tvåa eller trea i grupp D.

Det blev en rysare, där polske målvakten Łukasz Skorupski storspelade. Främst mot comebackande Kylian Mbappé, som var iklädd mask.

Frankrike tog tag i taktpinnen direkt och det var faktiskt nära att Łukasz Skorupski svarade för en blunder redan i första minuten. Målvakten slog en klen passning inne i eget straffområde och den hann sånär en fransk spelare ikapp.

Efter druga tio minuter skapade Frankrike ett bra läge. Ousmane Dembele tog sig runt på högerkanten och slog ett inspel. Bollen rann igenom hela boxen och Theo Hernandez blev fri på den bortre stolpen. Ytterbacken tryckte av och Skorupski svarade för en vass parad.

- Jättefin räddning, sa TV4:s expertkommentator Jens Fjellström.

Kort därefter hade Polen ett hyggligt läge på en hörna.

I den 19:e minuten hade de blåklädda ett till jätteläge. Frankrike kontrade blixtsnabbt och Dembele fick avsluta från nära håll. Även den gången stod Skorupski pall. Returen sjabblade N'Golo Kanté bort genom att ta alldeles för god tid på sig.

- Är det någon i det franska landslaget som behöver ett mål så är det Dembele. Han har enorm högstanivå, men också en väldigt låg lägstanivå. Jag tycker det har för lite av det höga, sa Fjellström.

Polen skapade ett bra läge efter lite mindre än 35 minuters spel.Robert Lewandowski fick stå helt rent och nicka i straffområdet och försöket gick precis utanför stolpen. Forwardsstjärnan blev skogstokig i samband med situation och anledningen var att Polen snuvades på en hörna. Nickförsöket tog nämligen på William Salibas fot och ut över kortlinjen. Domslutet blev inspark.

Kort före paus avslutade Mbappé från nära håll, men även den gången parerade Skorupski.

Frankrike hade ytterligare någon chans före paus. Det var dock mållöst i halvtid.

VM-silvermedaljören fortsatte trycka på från start i den andra akten. Kylian Mbappé försökte borra in ett avslut i den bortre gaveln i den 48:e minuten, varpå att Skorpuski räddade igen. Mbappé restade igen bara någon minut senare. Den gången gick avslutet utanför.

I den 55:e minuten tilldömdes Frankrike straff efter att Jakub Kiwior fällt Ousmane Dembele. Kylian Mbappé var klinisk från elva meter, 1-0. Stjärnan firade med att dra av sig sin mask. Målet var Mbappés första i EM 2024.

Men Polen kom tillbaka. Dayot Upamecano gick klumpigt in i en duell mot Karol Swiderski inne i straffområdet och utfallet blev straff, vilket tilldömdes genom VAR-granskning. Robert Lewandowski brände straffen, men Mike Maignan gick för tidigt och elvameterssparken fick tas om.

- Det stämmer, sa Fjellström om straffkalabalik, och menade att domslutet var riktigt.

Lewandowskis straff var på Lewandowski-manér. Han trippade fram och försökte finta Maignan.

- Jag tycker det blir orättvist mot målvakterna att man får sakta ner farten. Det är ännu svårare för målvakterna att kunna agera och rädda. Man måste titta på det här, för målvakterna  hamnar i en väldigt svår situation, säger TV4:s expertkommentator Vicki Blommé.

På sitt andra försök satte Barcelona-spelaren dit kvitteringen. I samband med att stjärnan fick ytterligare en chans var flera franska spelare irriterade.

- Lewandowski levererar, men han behöver två chanser för att göra det, sa Fjellström.

Matchen slutade 1-1. Frankrike blev tvåa i gruppen, bakom Österrike. Nederländerna blev trea i gruppen.

Frankrike kommer att få möta tvåan i grupp E (Belgien, Rumänien, Slovakien eller Ukraina) i åttondelsfinal.

Frankrike: Maignan - Koundé, Upamecano, Saliba, Hernandez - Tchouameni, Kanté, Rabiot - Dembélé, Mbappé, Barcola.

Polen: Skorupski - Bednarek, Dawidowicz, Kiwior - Frankowski, Syzmanski, Zielinski, Moder, Zalewski - Urbanski, Lewandowski.

Publicerad 2024-06-25 kl 19:54