Spanien - Tyskland
Spanien
Tyskland
STREAMA PÅ FREDAG

Slovakien fick en flygande start på EM när man besegrade Belgien med 1-0 efter ett tidigt mål av Ivan Schranz. För ukrainsk del började mästerskapet desto tyngre när man föll med hela 0-3 mot Rumänien, bland annat efter två misstag från Real Madrid-målvakten Andrij Lunin.

Efter den ukrainska förlusten har det spekulerats kring huruvida Lunin skulle starta den andra gruppspelsmatchen mot Slovakien och när startelvorna presenterades stod det klart att Lunin förpassades till avbytarbänken. Istället valde förbundskapten Serhiy Rebrov att satsa på Benficas Anatolij Trubin mellan stolparna.

Slovakien inledde piggt och skapade ett jätteläge efter tio minuter. Ivan Schranz tryckte av på volley från nära håll, varpå att  Trubin svarade för en jätteparad. Dessförinnan hade Ondrej Duda ett giftigt avslut som Trubin också räddade.

De slovakiska spelarna fortsatte sedan att trycka på och efter 17 minuters spel fick Trubin plocka sin första boll ur nätmaskorna.

Efter ett långt inlägg lämnades Ivan Schranz ensam vid den bortre stolpen. Med en välplacerad nick kunde yttern sedan nicka in 1-0-målet för Slovakien.

- Ivan Schranz har skapat mycket problem för Ukraina. Oleksandr Zintjenko kollar inte över sin axel och Schranz smyger in och kan nicka in bollen. Det är en fullständig missmatchning mellan dem på den sidan av planen. Målvakten kunde kanske gjort det bättre, den går igenom honom i slutändan, sa BBC-experten Clinton Morrison.

Efter kallduschen spelade Ukraina upp sig och i den 34:e matchminuten kombinerade sig de ukrainska spelarna fram. Bollen landade till sist hos högerbacken Oleksandr Tymcyk, som testade avslut. Träffen blev lyckad, men Martin Dúbravka fick fingerspetsarna på bollen och fick se avslutet ramma den bortre stolpen och slovakerna kunde andas ut.

Efter stolpträffen fortsatte Ukraina att trycka på för en kvittering, men jakten på mål förblev resultatlös inför halvtidsvilan.

- Artem Dovbyk måste göra det bättre för Ukraina. Han var La Ligas bäste målskytt förra säsongen, men baserat på den första halvleken måste hans rörlighet bli bättre. Han behöver göra fler löpningar för att få utdelning, analyserade Clinton Morrison.

Ukraina öppnade den andra halvleken piggd, och efter fem minuter fick La Ligas skyttekung Artem Dovbyk när han fick ett fint inlägg serverat till sig. Men nicken blev misslyckad.

Bara ett par minuter kom kvitteringen. Mykola Shaparenko mötte ett inspel från Arsenal-spelaren Oleksandr Zintjenko och placerade in det förlösande 1-1-målet, som var lagets första i mästerskapet. Detta föranleddes av en fin omställning.

- Kvaliteten på inlägget från Oleksandr Zintjenko är fantastisk, ett högklassigt inlägg. Många ytterbackar hade slagit in den på chans, men han hittar in till Mykola Shaparenko som prickar dit den i det bortre hörnet, utbrast Clinton Morrison.

Efter målet öppnade spelet upp sig och med en dryg kvart kvar av matchen fick Ukraina ett vasst kontringsläge.

Mychajlo Mudryk fick till sist bollen från en snäv vinkel. Chelsea-yttern testade sedan avslut med vänstern, men fick se sig nekad av Martin Dúbravkas högra stolpe och likaläget stod sig.

Drygt fem minuter senare skulle dock utdelningen komma. Efter en djupledsboll sprintade sig Roman Jaremtjuk loss. Med ett kyligt avslut kunde han sedan överlista Dúbravka och ge Ukraina ledningen.

Målet var Jaremtjuks tredje i EM-sammanhang och det innebär att han är den ukrainska spelare som har gjort flest mål i turneringens historia. Han delade tidigare rekordet med Andrij Sjevtjenko.

Efter Jaremtjuks 2-1-mål tryckte Slovakien på för en sen kvittering, men Trubin och hans ukrainska försvarslinje lyckades freda det egna målet och hålla undan för att säkra en 2-1-seger.

- Vi är självklart besvikna, vi förlorade matchen. Vi inledde bra och gjorde ett mål, men efter pausen var det helt annorlunda. De skapade chanser och gjorde, tyvärr för vår del, två mål. Vi kunde inte trycka på. Om man ser till gruppen är det jämnt nu, men vi är fortfarande med i matchen. Vi har fortfarande en match kvar att spela, säger Slovakiens Martin Dúbravka till Uefa.

Efter slutsignalen hyllades de ukrainska spelarna av sina supportrar och flera av spelarna var då emotionella. Bland annat kablades det ut bilder på Roman Jaremtjuk, som hade tårar i ögonen.

- Det var viktigt att vi reagerade annorlunda i denna andra match. Jag tycker att vi förtjänade tre poäng. Spelarna kommer nog att fira lite, men i morgon är det tillbaka till träning, säger Serhiy Rebrov till Uefa.

Förbundskaptenen tillägger:

- Vi behöver fokusera på nästa match. Men det här var en väldigt viktig seger för laget och för landet.

Segern innebär att Ukraina nu kliver upp på tre poäng efter två spelade matcher. Detta är lika många poäng som både Rumänien och just Slovakien. De två övriga lagen i gruppen ställs mot varandra under lördagskvällen.

Slovakien: Dúbravka - Pekarik, Vavro, Skriniar, Hancko - Kucka, Lobotka, Duda - Schranz, Bozenik, Haraslin.

Ukraina: Lunin - Tymchyk, Zabarnyi, Matviienko, Zintjenko - Shaparenko, Brazhko - Yarmolenko, Sudakov, Mydryk - Dovbyk.