Georgien utökar lednigen mot Portugal på straff
Kvaratskhelia ger Georgien ledningen mot Portugal
Spanien - Tyskland
Spanien
Tyskland
STREAMA PÅ FREDAG

Visst, Portugal var redan klara gruppsegrare. Men få hade någon Georgien, som är på 74:e plats på Fifas världsrankning, som favorit mot världssexan med Cristiano Ronaldo och Co.

Men ibland inträffar skrällar. Det har var en sådan afton.

Georgien tog ledningen direkt. Redan i den andra minuten gjorde Chvitja Kvaratschelia 1-0. Upprinnelse till målet var att backen Antonio Silva slog en rejäl felpassning på offensiv planhalva, varpå att Georgien kunde och kontra och Kvaratschelia blev fri med Diogo Costa. Napoli-stjärnan var kylig och satte dit avslutet i den bortre gaveln.

Portugal tog över taktpinnen och dominerade bollinnehavet och gruppsegraren skapade ett par chanser. TV4-experten Erik Edman var dock inte imponerad.

- Det är en bedrövlig insats av Portugal under den första halvtimmen. Stillastående, passivt, och räddhågset, sa han i sändningen.

Ställningen var 1-0 i paus.

Precis efter halvtid hade en rosenrasande Cristiano Ronaldo, som blev varnad i den första halvleken, en jättechans på en hörna. Men en georgisk spelare hann emellan och täckte veteranens avslut.

Tio minuter in i den andra akten utökade Georgien sin ledning, Georges Mikautadze satte dit en straffspark. Upprinnelsen till straffen var att Antonio Silva fällde Luka Lochoshvili (nåja) och elvameterssparken tilldömdes efter VAR-granskning. Det ska sägas att Silvas "fällben" var marginellt.

Ronaldo då? Han hade en jobbig match.

- Han har stått stilla i 60 minuter och gnällt på domaren. I återöveringspressen har han varit bedrövlig, sa Edman.

Ronaldo blev utbytt efter 65 minuters spel.

Georgien lyckades stå pall, vinna med 2-0 och ta sig vidare i EM-gruppspelet.

- Jag är väldigt glad över vi lyckades greja det. Det var riktigt svårt, för Portugal är ett magiskt lag. Jag sa till alla att vi kunde vinna. Vi är ett bra lag och kan fajtas mot alla. Jag är så stolt. Jag bryr mig inte om den här trofén (matchens lirare), men tack den. Jag är så glad över segern, säger Kvaratschelia i intervju.

Portugal vann grupp F och Georgien slutade trea, men trumfade Ungern från grupp A. Turkiet, som får möta Österrike, blev tvåa. Gruppfyran Tjeckien är utslagen.

Georgien ställs mot Spanien i åttondelsfinal. Portugal ställs mot Slovenien.

Georgien: Mamardashvili - Gvelesiani, Kashia, Lochosvili - Kakabadze, Chakvetadze, Kochorashvili, Kiteishvili - Mikautadze, Kvaratskhelia.

Portugal: Costa - Dalot, Danilo, Antonio Silva, Inácio - Palhinha, Neves - Neto, Conceição, João Félix - Ronaldo.