Nederländerna - Turkiet
Nederländerna
Turkiet
STREAMA PÅ LÖRDAG

Nederländerna gick vidare som grupptrea och ställdes under tisdagen mot Rumänien, som vann sin grupp, i EM-åttondelsfinal på Allianz Arena i Tyskland.

Nederländernas förbundskapten Ronald Koeman valde den här kvällen att förändra i sin elva i jämförelse med senaste mötet med Österrike, då mittfältaren Joey Veerman, som senast blev utbytt i första halvlek och fick kritik, inledde på bänken. Vidare fick Denzel Dumfries, Xavi Simons och Steven Bergwijn chansen från start, medan Lutsharen Geertruida och Donyell Malen, som startade senast, inledde vid sidan av planen.

Nederländerna fick en tuff start, då Rumänien inledningsvis tryckte på för ett ledningsmål, men sedan tog sig det orangea laget in i matchen med en hel del boll på offensiv planhalva.  Till slut fick Cody Gakpo yta och var kylig till 1-0 efter 20 minuters spel.

Nederländerna skapade därefter fler chanser, och var nära, men utan utdelning före första halvleks slut. I halvtid blev sedan Steven Bergwijn utbytt, och ersatt av Donyell Malen. Bergwijn var även en skräll i Nederländernas startelva, då dagens 45 minuter var hans första hittills i turneringen.

I början av andra halvlek trodde sig Gakpo utöka till 2-0, men i slutändan blev målet bortdömt för offside efter VAR-granskning. Nederländerna skulle i stället få fira igen senare. Med runt åtta minuter kvar av ordinarie tid spelade Gakpo fram Malen till utökad ledning, och senare satte även Malen 3-0. Därmed svarade han upp på Koemans petning med två mål, vilket möjligen resulterar i en startplats framöver.

I den 90:e minuten utspelade sig samtidigt tråkiga scener, då en supporter tog sig in på planen och blev omhändertagen. Spelet pausades därmed en kort stund. Vidare kastades även flera föremål in på planen, däribland plastglas och två skor. Skorna var även kvar i straffområdet på planen när Malen gjorde sitt andra mål, och innan nederländaren tog sitt avslut, så sparkade rumänske målvakten Florin Nita bort ena skon, som störde framför mål.

Nederländerna är nu klart för kvartsfinal mot vinnaren mellan Österrike och Turkiet i EM.

- Jag tycker att vi gjorde en bra match. Det var en fantastisk reaktion på förra matchen, och jag är väldigt nöjd. Det var ett bra steg i rätt riktning, säger Gakpo enligt BBC.

Ronald Koeman, förbundskapten för Nederländerna, är väldigt nöjd med segern. På presskonferensen efter matchen berömde han sitt lag.

- Ibland är det svårt att förklara varför man spelar dåligt (som mot Österrike senast) eller bra. Inledningen på matchen var svår för oss men till slut hittade vi rätt i våra positioner, säger Koeman.

Nederländernas förbundskapten är dock kritisk till en sak:

- Det tog för lång tid för oss att göra det andra målet. Men vi skapade stora problem för Rumänien genom vår offensiv. Vårt mittfält var fantastiskt.

Rumäniens förbundskapten Edi Iordănescu vill i sin tur inte slå fast om han kommer att leda sitt landslag framöver - efter EM-uttåget.

- Jag är stolt över allt jag har uppnått här. Jag tror att det här landslaget kan växa. Jag behöver vila, då jag har sovit tre-fyra timmar varje natt. Sedan ska jag diskutera med förbundet, och även med min familj. Jag vet inte vad det blir, om jag ska vara ärlig, säger han enligt gsp.ro och fortsätter:

Just nu behöver min familj mig mer än landslaget. Det har varit år med mycket arbete och uppoffringar, väldigt svåra tider. Det har inte varit lätt, särskilt inte för min familj. Vi får se vad vi kommer att bestämma.

Iordănescu har lett landslaget sedan vintern 2022, och sitter på ett utgående kontrakt som löper ut i år.

Rumänien: Nita - Ratiu, Dragusin, Burca, Mogos - M. Marin, R. Marin, Stanciu - Man, Hagi, Dragus.

Nederländerna: Verbruggen - Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké - Schouten, Simons, Reijnders - Bergwijn, Depay, Gakpo.