Frankrike klart för EM-semifinal efter straffdramatik

EM 2024 (herr)

120 minuter räckte inte för att skilja lagen åt i EM-kvartsfinalen.
Men efter ett straffavgörande stod det klart att Frankrike är klart för semifinal.
Där ställs man mot Spanien.

3:44

Avbryt
Försök igen

Det var ett Portugal som gick på offensiv frammarsch direkt i EM-kvartsfinalen mot Frankrike på Volksparkstadion i Hamburg.

Med ett högt presspel och flertalet fins kombinationer var de portugisiska spelarna, med Rafael Leão i spetsen, när att ta sig till farliga chanser vid flertalet tillfällen.

- Det är en mardröm mot Rafael Leão för Jules Koundé, konstaterade bland annat BBC-experten Chris Sutton.

Men till en början fick de se sig stoppade av Mike Maignan och hans franska försvarsmur.

I stället var det Frankrike som skulle skapa matchens första farlighet. Detta efter att Theo Hernández fått bollen några meter utanför straffområdeskanten. Vänsterbacken laddade den stora kanonen och fick på en bra träff, men Diogo Costa i Portugal-målet lyckades avstyra avslutsförsöket.

Efter Hernández avslut spelade Frankrike upp sig en aning, men de heta chanserna uteblev. I stället var det en första halvlek som präglades av ett ställningskrig och att ställningen var 0-0 inför den andra akten var ingen större förvåning.

Den största händelsen under den första halvleken var annars det faktum att Bruno Fernandes, snarare än Cristiano Ronaldo, fick möjligheten att lägga en frispark precis utanför straffområdet strax innan halvtidsvilan. En frispark som blev resultatlös.

- Bruno Fernandes måste låta Cristiano Ronaldo ta den där, utbrast BBC:s Chris Sutton.

- Det var faktiskt ett skapligt försök. Han har uppenbarligen en väldigt bra frisparksfot. Det måste vara jobbigt för honom att ge bort bollen till Ronaldo när han vet att han är bra på det, sa Danny Murphy i BBC One.

I den andra halvleken öppnade spelet upp sig en aning och efter knappt tio minuters spel fick Portugal en hörna. Den landade på Bernardo Silvas panna vid den bortre stolpen. Yttern försökt nicka ner bollen, men lyckades bara pricka Kylian Mbappé från nära håll.

Den franske fixstjärnan blev liggande och fick medicinsk behandling under en kort tid. När reprisbilderna kablades ut visade det sig också att Mbappé hade fått bollen rakt i ansiktet. Detta var givetvis något som oroade i det franska lägret efter den näsfraktur som han ådrog sig tidigare i turneringen.

Mbappé ruskade dock av sig smällen och kunde fortsätta matchen till en början.

Kort efter smällen skulle Portugal och skapa sin bästa målchans i matchen. João Cancelo hittade fram med ett instick till Bruno Fernandes. Mittfältaren testade skott, men den franske målvakten Mike Maignan var snabbt nere och kunde avvärja avslutsförsöket längs marken. De portugisiska farligheterna var dock inte över där.

I den 63:e matchminuten hittade Leão fram till Vitinha i offensivt straffområde. Han testade sedan ett avslut på sitt första tillslag, men Maignan var snabbt uppe med händerna. På den efterföljande returen försökte sedan Cristiano Ronaldo klacka in bollen, men Maignan var återigen där och kund avstyra.

- Mike Maignan håller kvar Frankrike i matchen. Maignan gör en räddning från nära håll och Cristiano Ronaldo försöker klacka in returen, förklarade Sutton.

Portugals lägen blev en väckarklocka för fransmännen och strax efter Maignans dubbelräddning fick Randal Kolo Muani ett läge. Forwarden såg ut att ha ett helt fritt läge i offensivt straffområde, men med heroisk brytning lyckades Ruben Dias freda sitt mål framför Diogo Costa.

Med drygt 20 minuter kvar fick också Eduardo Camavinga ett superläge efter att en slumpartad boll studsat ner framför fötterna. Men Real Madrid-spelaren lyckades inte träffa mål från snäv vinkel.

- Eduardo Camavinga måste göra mål där, sa Chris Sutton efter missen.

Den avslutande 20-minutersperioden blev en historia mellan två lag som framför allt minimerade sina egna misstag. Detta ledde till att de stora målchanserna lös med sin frånvaro och när den engelske domaren Michael Oliver förkunnade att den ordinarie tiden var över stod det klart att matchen gick till förlängning.

När förlängningen inleddes dröjde det blott ett par minuter innan inhopparen Francisco Conceição tog sig runt på högerkanten. Han hittade sedan in till Cristiano Ronaldo framför mål, men 39-åringen kom inte riktigt rätt till bollen och fick se sitt avslut landa högt upp på läktaren.

Portugal tryckte sedan på för ett ledningsmål, men den första förlängningskvarten förblev mållös.

Inför den andra halvleken pratade lagen ihop sig och då visade kamerabilder upp när Kylian Mbappé lämnade över kaptensbindeln samtidigt som han gick och satte sig med en ispåse för näsan på avbytarbänken. När spelet väl skulle sättas igång stod det också definitivt klart att Mbappé byttes ut, samtidigt som Bradley Barcola kom in i spel.

- Mbappé måste ha sagt: lyssna, jag mår inte särskilt bra. Om jag var Deschamps hade jag försökt övertala honom om att spela, sa den tidigare storspelaren Rio Ferdinand i BBC One.

Med Mbappé utbytt försvann Frankrikes vassaste kontringsspelare. Detta innebar att det lilla hot som fanns tidigare försvann.

Detta i kombination med att Portugal slog av på takten en aning innebar att matchen förblev mållös även efter 120 minuters spel och således stod det klart att ett straffavgörande skulle avgöra denna rysare till kvartsfinal.

I straffavgörandet var det Frankrike som drog det längsta strået efter att João Félix varit den enda spelaren som missade sitt försök från elva meter. Detta innebär att man ställs mot Spanien i semifinalen som spelas på tisdag.

- Jag är glad, det var ingen lätt match. Vi var solida och satte dem i svårigheter. I slutet var det vår mentalitet som avgjorde, vi darrade inte under straffavgörandet, sa Mike Maignan till BeIN Sports efter matchen.

I det portugisiska lägret var det, av förklarliga skäl, emotionellt:

- Jag skulle vilja tacka alla portugisiska folk för deras stöd. De var viktiga på vår resa, tyvärr slutade den idag. Det finns inte många ord, mitt lag, från de som spelade till de som byttes in, gav allt. Matchen avgjordes på detaljer. Vi skapade många möjligheter för att göra mål, men det gjorde vi inte, och straffar är ett lotteri, sa Rafael Leão, som också hade en hälsning till João Felix, enligt A Bola:

- Han är en spelare som bidrar med annorlunda saker, med en otrolig talang. Det här hjälper honom att vända på saker och ting.