Till slut vann Spanien kvartsfinalen mot Tyskland efter förlängning.

5:24

Avbryt
Försök igen

I spelaren ser du höjdpunkter från matchen.

Det small från minut ett i EM-kvartsfinalen mellan Tyskland och Spanien. Och de rödblå tvingades till ett byte efter mindre än tio minuters spel.

Pedri fick rejält ont efter en tackling av Toni Kroos och därefter kunde mittfältaren inte spela vidare. Dani Olmo ersatte.

- Tråkigt för honom och Spanien, sa TV4:s expertkommentator Jens Fjellström i sändningen.

De inledande undersökningar har visat att talangen drabbats av någon form av ledbandsskada i knät och det innebär att hans EM av allt att döma är över.

De båda lagen skapade en del halvhyggliga chanser i den första halvleken, men ställningen i paus var 0-0.

- Det har varit fränt duellspel med två lag som vill sätta sig i respekt. Tyskland har haft det mesta av det kontrollerade spelet medan Spanien har haft det mesta av kontringsspelet och en mot en-spelet. Det har varit relativt jämnt, sa Fjellström.

- Det har väldigt hårt spel och det har smällt från minut ett. Det kanske borde varit något mer gult kort, sa expertkommentatorn Mikael Lustig i TV4:s sändning.

Efter ställningskriget i den första halvleken dröjde det knappt två minuter innan Spanien skulle skapa en högkaratig målchans i den andra halvlekens upptakt.

Efter ett listigt inspel från Lamine Yamal fick Alvaro Morata bollen felvänd i straffområdet. Med en försvarare i ryggen lyckades anfallaren vända om och få till ett avslut, men han fick se bollen segla över Manuel Neuers ribba.

Men fyra minuter senare skulle utdelningen komma. Efter en ny passning från Lamine Yamal kunde inhopparen Dani Olmo bryta dödläget och skicka in det förlösande 1-0-målet genom ett listigt avslut.

- Andrich hinner inte riktigt ut för att blocka det där, ingen av mittbackarna heller. När den curlar sig och Neuer står vid den där förstastolpen blir det där utrymmet alldeles för stor fört att täcka upp. Fint spel av Spanien, lugnt avslut av Olmo, analyserade Jens Fjellström.

Det blev startskottet på en tysk forcering. Med dryga kvarten kvar var kvitteringsmålet nära. Niclas Füllkrug prickade stolpen på ett inspel från Florian Wirtz.

Med mindre än tio minuter slog Unai Simon en usel inspark, varpå att bollen hamnade hos Kai Havertz. Arsenal-spelaren försökte lobba över den spanske keepern, men han träffade inte ens mål.

Tyskland fortsatte trycka på och fick till slut utdelning.

I den 89:e minuten kvitterade Tyskland genom Florian Wirtz. Hur det gick till? Maximilian Mittelstädt slog ett inlägg från vänstersidan och Joshua Kimmich vann nickduellen i straffområdet. Därefter höll sig Wirtz framme och skickade in 1-1 med en halvvolley.

- Ett väldigt bra jobb av Joshua Kimmich som gör att attacken lever hela vägen, sa Fjellström.

- Tyskland förtjänar målet som de trycker på de sista 15 minuterna, sa Lustig.

Ställningen var 1-1 när slutsignalen ljöd. Förlängning därmed.

Den första tillagda kvarten förblev mållöst, men det saknades inte chanser. Mikel Oyarzabal hade ett giftigt avslut som smet tätt utanför Manuel Neuers stolpe, vilket även Florian Wirtz hade fast mot Unai Simons mål.

Direkt i den andra förlängningskvarten ropade Tyskland på straff. Jamal Musiala drog ett stenhårt avslut på Marc Cucurellas arm. Domaren Anthony Taylor viftade avvärjande.

I det absoluta slutskedet av förlängningen höll sig Mikel Merino framme och nickade in 2-1 till Spanien. Det räckte för att Spanien skulle slå ut värdnationen Tyskland i Toni Kroos sista match i karriären.

- Jag är lite trött. Jag är väldigt glad att vi uppnådde det vi ville uppnå i dag, att vinna matchen. Vi kunde vunnit under ordinarie tid, men vi hittade en framåt väg i den 120:e minuten, säger Aymeric Laporte till TV4.

Han fortsätter:

- Vi ska fira lite med musik i omklädningsrummet nu. Det är allt.

I semifinalen väntar Portugal eller Frankrike. Där kommer Spanien att få klara sig utan avstängda Dani Carvajal, som blev utvisad efter 2-1-målet, och Robin Le Normand.

- Det tänker vi inte på nu. Vi har gjort en väldigt bra match och det är viktigt för oss och laget, säger Laporte om frånfallet till semifinalen.

Även Alvaro Morata rapporterades vara avstängd för att ha firat det spanska 2-1-målet, bland annat hade Uefa noterat en varning på 31-åringen på sin hemsida. Enligt Mundo Deportivo var det dock ett misstag och Morata kommer att kunna spela semifinalen.

Tyskland: Neuer - Kimmich, Rüdiger, Tah, Raum - Can, Kroos - Sané, Gündogan, Musiala - Havertz.

Spanien: Simon - Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella - Fabian Ruiz, Rodri, Pedri - Lamine Yamal, Morata, Williams.

Publicerad 2024-07-05 kl 20:36