Nyberg hyllas efter EM-åttondelen: "Verkligen levererat väldigt bra"

Glenn Nyberg dömde Frankrikes seger mot Belgien.
Efteråt hyllas han av tidigare norske domaren Svein-Erik Edvartsen.
"Han har verkligen levererat väldigt bra som EM-debutant", skrev Edvartsen på Nettavisen.

Nederländerna - Turkiet
Nederländerna
Turkiet
STREAMA IDAG 20:00

Svenske domaren Glenn Nyberg fick under måndagskvällen chans att döma sin första EM-åttondelsfinal. Nyberg, som även dömde två matcher i gruppspelet (Rumänien-Ukraina och Albanien-Spanien), fick äran att leda mötet mellan Frankrike och Belgien på Esprit Arena i Düsseldorf, Tyskland, där Frankrike till slut vann med 1-0.

Under första halvlek var Nyberg i fokus vid ett par tillfällen, då han delade ut gula kort till fransmännen Aurelien Tchouameni, Antoine Griezmann och Adrien Rabiot, samt nekade Frankrike en straff i den 14:e minuten, då Kylian Mbappe sköt på Amadou Onanas ena arm, som var intill kroppen. Tchouameni protesterade sedan mot domslutet, och blev varnad.

"Korrekt med ingen straffspark till Frankrike för hands", skrev tidigare norske domaren Svein-Erik Edvartsen på norska sajten Nettavisen.

Edvartsen berömde även, i halvtid, Nybergs första halvlek.

"Mycket bra första halvlek av Nyberg. Korrekta gula kort och fint ledarskap".

I halvtid kommenterade även TV4 Play-experten Mikael Lustig varningen, som delades ut till Tchouameni i mitten av första halvlek.

- Nyberg såg inte att bollen styrdes ganska klart på Onana. Tchouameni blev arg och det där får man inte göra, det har de (Uefa) varit tydliga med. Det är bara kaptenen som får vara där. Så Nyberg körde upp kortet, sa Lustig och fortsatte:

- Hade det där varit i allsvenskan är jag helt övertygad om att Glenn Nyberg lugnt och sansat hade kommunicerat med spelarna och inte tagit upp det gula kortet. Nu måste han göra det.

- Jag tycker han gjorde en okej första halvlek. Just att den situationen rör Frankrike och Mbappé spiller över lite på känslan av att: ”Oj, nu håller han på att tappa matchen”. Men enligt regelboken gjorde han rätt.

Expertkollegan Vicki Blommé:

- Det är klart att det är surt när man får gult kort när man protesterar mot något som faktiskt borde ha varit en hörna. Men det är så här det är bestämt. Han måste agera så här.

Hasse Backe:

- Han måste följa reglerna för att ha en chans att döma vidare i turneringen. Skulle han inte följa reglerna… då är det över. Så är det bara.

Tidigare norske spelaren Jan Aage Fjørtoft var i sin tur inte helt nöjd med Nybergs start.

"Den svenske domaren är lite för överkänslig första delen av matchen", skrev han på X, och syftade på att det delades ut tre gula kort första 24 minuterna.

I andra halvlek valde även Nyberg att dela ut en varning till Belgiens mittback Jan Vertonghen - efter en duell med Randal Kolo Muani. Mittbacken fick först en knuff i ryggen, och sparkade sedan till forwarden. Därefter reagerade Belgiens förbundskapten Domenico Tedesco irriterat, då han gestikulerade vid sidan av planen.

"Vertonghen får ett oförklarligt gult kort", skrev det belgiska landslaget på X.

Tidigare norske domaren Svein-Erik Edvartsen hyllar vidare Nyberg efter matchen.

"Han har verkligen levererat väldigt bra som EM-debutant. Det är därför möjligt att bli utsedd till stora mästerskap - trots att det inte finns VAR i den inhemska ligan", skrev han och syftade på att allsvenskan är utan VAR.

Hasse Backe är också nöjd med Nyberg efteråt.

Jag tycker han tog väldigt många rätta beslut. Jag tycker att han absolut får godkänt. Något gult kort i den första halvleken var diskutabelt, men rent generellt gjorde han rätt, sa han i TV4 Play efteråt.

- Jag skulle ge honom ganska hög procent rätt genom matchen, fortsatte han.

Nyberg har chans att bli tilldelad fler matcher i sommarens mästerskap.

Publicerad 2024-07-01 kl 20:07