Turkiet med drömstart på EM - slog Georgien efter drömmål: "Turneringens snyggaste"

EM 2024 (herr)

Turkiet fick en drömstart på EM-slutspelet.
Georgien besegrades med 3-1 efter en kanon av supertalangen Arda Güler.
"Turneringens mål", skriver journalisten Tariq Panja på X.

STREAMA PÅ LÖRDAG

Georgiens herrlandslag gör mästerskapsdebut under tisdagskvällen, då Turkiet står för moståndet i premiären av EM. Spelplats är Signal Iduna Park i Dortmund.

Regnet har öst ned i Dortmund under tisdagen och knappa timmen kvar till avspark vällde regnet in över spelplatsen Signal Iduna Park. Matchfunktionärer arbetade hårt fram till matchstart för att få planen i spelbart skick - och matchen kunde starta vid utsatt tid.

Turkiet inledde klart bäst och satte press mot Georgiens mål. När matchklockan närmade sig tio minuter så kom också den första riktigt heta målchansen. Kaan Ayhan fick bollen snett inåt bakåt och klippte till direkt - men skottet i stolpen.

- Det är någon centimeter från ledningsmål för Turkiet, sa TV4:s kommentator Lena Sundkvist i sändingen.

Men dryga kvarten senare skulle ledningsmålet komma för Turkiet. Mert Müldür slog till på volley utanför straffområdet och fick en kalasträff - rakt upp i nättaket.

- Otroligt vackert. Skjuter på volley rakt upp i nättaket. Fullt rättvist för Turkiet som börjat bäst. Riktigt, riktigt fint mål, säger expertkommentatorn Erik Edman.

Turkiet hade ytterligare en boll i nät kort därefter men avblåst för offside efter VAR-koll. I stället kom Georgien upp och satte kvitteringsmålet genom Georges Mikautadze som satte nationens första EM-mål genom tiderna.

- Rejäl kalldusch för Turkiet så klart. Första gången i matchen där Georgien har en längre period med bollen, kommenterar Erik Edman och fortsätter:

- Lugnt och behärskat avslut.

Likaläget kvarstod in i halvtidsvilan i första 45 minuter som bjöd på högt tempo som hyllas av studioexperten av Albin Ekdal i paus - som också tycker att resultatet speglade matchbilden.

- Jätterolig halvlek. Turkarna öppnade i otrolig fart och skapade en del. Man trodde i inledningen att det blir en trevlig match för Turkiet men Georgien åt sig in och förtjänade sin kvittering, säger han.

Det var en ganska chansfattig inledning på den andra halvleken men som en blixt från klar himmel slog Real Madrid-talangen Arda Güler till med ett riktigt drömmål. Turkiet vann bollen högt och Güler fick till en ordentlig träff på bollen som seglade mot bortre krysset.

- Helt otagbart och ett otroligt vackert fotbollsmål, säger Erik Edman i TV4:s sändning.

Målet från Güler fick flera att hylla talangen på sociala medier. Mesut Özil, med både tyskt och turkiskt påbrå, skriver "Ardaaaaaa" följt av diamant- och eldemoijs. Journalisten Tariq Panja beskriver kalasträffen som "turneringens mål" hittills.

Georgien hade sedan några chanser att kvittera återigen - men i stället var det Turkiet som skapade de allra farligaste och tvingade målvakten Mamardashvili till en jätteräddning från en nick på nära håll.

Vitklädda Georgien hade sedan ett gyllene läge att få in en boll på stopptid men avslutet strax utanför stolpen. Georgien tryckte upp allt de hade och fick till två hörnor i slutet på matchen. Målvakten var med i Turkiets straffområde - vilket resulterade i att Turkiet till sist kunde rulla in 3-1 i tom målbur.

- Det som på förhand inte såg ut som den roligaste matchen blev en av turneringens mest sevärda hittills, sa Albin Ekdal efter matchen.

- Starkt av Turkiet att göra tre mål. Det är svårt att ha kontroll en hel match och Georgien sliter hårt. Det är bra chanser hela vägen in på slutet, fyllde studiokollegan Vicki Blommé i.

Turkiet: Günok - Ayhan, Müldür, Bardakci, Akaydin, Kadioglu - Kökcü, Calhanoglu - Arda Güler, Yildiz - Yilmaz.

Georgien: Mamardashvili - Kverkvelia, Kashia, Dvali - Kakabadze, Tsitaishvili, Kochorashvili, Mekbavishvili, Chakvetadze, Kvaratskhelia, Mikautadze.