LÄS ÄVEN: Uefa bötfäller Jude Bellingham
Det var i EM:s åttondelsfinal mellan Österrike och Turkiet i tisdags som händelsen utspelade sig.
Merih Demiral firade ett av sina två mål för turkarna genom att forma händerna till "vargar", ett tecken som är kopplat till den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna.
Mittbacken har varit under utredning av Uefa för "olämpligt beteende". Och nu har det europeiska förbundet fattat ett beslut: Demiral stängs av i två matcher.
Därmed missar han Turkiets kvartsfinal mot Nederländerna, som spelas på lördag, liksom en eventuell semifinal i mästerskapet.
Inhemsk medier uppger att Turkiets fotbollsförbund kommer att överklaga Uefas dom till Cas, idrottens skiljedomstol. Tyske journalisten Chaled Nahar uppger att beslutet inte ens går att överklaga.
Efter matchen mot Österrike förklarade Demiral sin "varghälsning" på följande vis:
- Den handlar om den turkiska identiteten. Jag är väldigt stolt över att vara turk. Jag kände det till fullo efter andra målet och då landade det i att jag gjorde den gesten. Jag är väldigt glad över att jag gjorde den, sa Demiral och fortsatte:
- Men det finns inget hemligt budskap eller liknande i det jag gjorde. Det var bara för att visa hur stolt och glad jag var i stunden.
"Varggesten" är förbjuden i Österrike sedan mars 2019. Även i Tyskland har det under flera år funnits en diskussion om huruvida ett förbud borde införas, enligt Bild. Den tyska tidningen kallade Demirals agerande för "en skandal".
TV4:s utrikeskorrespondent Jona Källgren, som är baserad i Berlin, menar att vargsymbolen är kontroversiell på grund av dess koppling till den ultranationalistiska rörelsen i Turkiet.
- Man kan kalla det för en väldigt extrem högerorganisation, extremnationalistisk. Många skulle också kalla det för en terroristorganisation, sa Källgren till Fotbollskanalen.
Han fortsatte:
- Att göra det (gesten) i Tyskland är särskilt kontroversiellt eftersom Tyskland har en stor turkisk minoritet i landet. Det bor flera miljoner turktalande i Tyskland. Många har kanske sympatier för Grå vargarna, men många har definitivt inte det. Det som gör det ännu mer kontroversiellt är att det också finns en stor kurdisk befolkning i Tyskland, vilket är organisationens absoluta huvudmotståndare.
Turkiets utrikesdepartement slog i veckan tillbaka mot Uefas utredning.
"Det är oacceptabelt att Uefa inlett en disciplinär utredning mot vår nationella fotbollsspelare Merih Demiral efter fotbollsmatchen som spelades mellan vårt fotbollslandslag och det österrikiska fotbollslandslaget", skrev utrikesdepartementet på sin hemsida.
Departementet menade att alla som gör gesten inte kan beskrivas som extremhögerextremister, och hänvisade till att gesten inte är förbjuden i Tyskland.