Watkins hjälte - skickade England till final i 90:e minuten

EM 2024 (herr)

England bleknade i den andra halvleken.
Men in kom Ollie Watkins och Cole Palmer.
Palmer assisterade till Watkins - som skickade England till final i den 90:e minuten.
Jag visste, så fort han (Palmer) fick bollen, att han skulle spela den till mig, säger hjälten i ITV.

4:28

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna i spelaren.

EM:s andra semifinal avgjordes i Dortmund under onsdagskvällen, när Nederländerna ställdes mot England. Vinnaren knep en biljett till finalen mot Spanien.

"Three Lions" fick tillbaka Marc Guéhi från avstängning. Mittbacken klev rakt in i startelvan igen i stället för Ezri Konsa. I övrigt mönstrade förbundskapten Gareth Southgate samma manskap som senast.

I Nederländerna förpassades Steven Bergwijn till bänken. Han ersattes av Donyell Malen på högerytterpositionen. Det var den enda förändringen i "Oranje".

Nederländerna öppnade matchen piggt och kom förbi Englands mittfält vid ett flertal tillfällen. Och i den sjunde minuten tog de ledningen genom Xavi Simons. Han tog sig fram på engelsmännens planhalva - och sköt en giftig projektil rakt upp i krysset.

- Wow. Vilket avslut, sa den förre målsprutan Alan Shearer i BBC.

England vaknade till efter Xavi Simons långskott, och i minut 13 var det Harry Kanes tur. Han avlossade från håll - men Verbuggen stod emot bra.

I den 16:e minuten fick England en straff efter en VAR-granskning - då Dumfries gick in för hårt i en satsning med Harry Kane.

Och Kane klev fram och slog en sylvass straff. Ställningen var således 1-1 efter knappa 20 spelade minuter. Bayern München stjärnan blev därmed historisk. Med hans sjunde EM-mål tangerade han nämligen Alan Shearers rekord på samma antal mål.

Craig Hope, reporter på Daily Mail, hade synpunkter om straffbeslutet:

"Wow. Straff för England. Det såg aldrig ut som en straff. Det är ett hårt domslut".

Phil Foden var sedermera nära att ge England ledningen, när han kom fri framför Verbuggen. Han gjorde en dragning och försökte lirka in bollen - som dansade på Nederländernas mållinje.

Det saknades inte chanser från båda lagen. Syndabocken Dumfries var med knappa halvtimmen spelad ytterst nära att nicka in ledningsmålet för "Oranje". Men ribban prickades och engelsmännen kunde pusta ut.

Nederländerna fick svettas bara ett par minuter senare när Phil Foden vek in från höger och avlossade med vänstern. Men målramen stod ivägen - igen. Det var en händelserik första halvtimme, med andra ord.

- Vilken match, sa Adam Bate i Sky Sports.

Och det fortsatte hända grejer. I den 35:e minuten tvingades nämligen Nederländernas stjärna Memphis Depay till ett byte. Han satte sig på mattan ett par minuter tidigare och hade märkbart ont. In kom Joey Veerman.

England var i sitt esse under den resterande delen av halvleken och radade upp en handfull chanser med stor övertygelse. Men ställningen var alltjämt 1-1 när domaren blåste av för vila.

- Detta är redan Englands bästa prestation i turneringen. De ser väldigt kapabla ut att kunna såra Nederländerna. Det är bara kontringar de behöver oroa sig över, sa Adam Bate i Sky Sports.

Norske profilen Jan Aage Fjørtoft fyllde i:

”Bästa England-halvleken sedan 1966?”, skrev han på X.

Han syftar på när England bärgade hem VM-guldet på hemmaplan 1966.

Alan Shearer i BBC:

- Väldigt lovande från Englands håll. Deras energi är mycket bättre och de har skapat några riktigt vassa chanser. Jag är glad.

England fortsatte att trumma på när den andra halvleken drog igång. Man erhöll det mesta av bollinnehavet och hotade ständigt framåt.

Men allt eftersom halvleken gick försvann gnistan i Englands spel. Inga heta chanser skapades, samtidigt som Nederländerna växlade upp.

Och i minut 65 var Virgil van Dijk oerhört nära att knäa in 2-1-målet för Nederländerna vid en frispark. Men Pickford stod för en lysande parad och kunde stöta ut bollen till hörna.

"England ser bleka ut. Förändringar behöver ske", skrev Daily Mail-reportern Craig Hope på X.

Jan Aage Fjørtoft:

"Dags att göra några förändringar, Gareth...", skriver han på X.

I den 79:e minuten fick England in bollen genom Bukayo Saka. Men framspelaren Kyle Walker var offisde när han rusade fram på högerflanken. Målet dömdes således bort.

Strax efter det bortdömda målet genomförde Gareth Southgate två byten. In kom Ollie Watkins och Cole Palmer. Ut gick, till någras förvåning, Phil Foden och Harry Kane

Och förändringarna gav resultat. Inbytte Ollie Watkins tog emot bollen och satte 2-1 med ett sylvasst avslut i den 90:e (!) minuten. Assisten stod Cole Palmer - som också blev inbytt - för.

"Otroligt", skriver BBC-journalisten Simone Stone på X.

Det var bara ett par minuter kvar efter målet, och Nederländerna lyckades inte kvittera. England blev därmed klara för EM-final där de ställs mot Spanien. Det blir Englands andra EM-final på raken.

Adam Bate i Sky Sports:

- Det där är sensationellt av Watkins. Enormt för England. Vilken stund!

Landslagsikonen Alan Shearer hyllar hjälten i BBC:s sändning:

- England led i stora delar av matchen. De kunde inte hitta en väg framåt och skrek efter en inhoppare, den mannen var Ollie Watkins och han gjorde det perfekt, säger Shearer efter slutsignal.

- Det är otroligt. Denna grupp spelare och tränaren – de har inte visat sin bästa form i turneringen men de har alltid gjort jobbet. Genom åren har de kallats naiva, spelat bra och förlorat men detta lag gör vad som krävs. Och de blir bättre. Det är helt otroligt, sättet de gör det på har inte nationen kunnat göra förut, säger förre storspelaren Gary Neville i Sky Sports.

England stora hjälte Ollie Watkins efter slutsignal:

- Otroligt. Jag har väntat på detta ögonblicket i flera veckor. Det har krävts hårt jobb - men jag fick möjligheten och tog den, säger han till ITV.

Sedan avslöjar han samtalet han hade med Cole Palmer - som byttes in samtidigt - innan matchen.

- Jag sa så här till honom (Palmer): "Vi kommer båda att bytas in och du ska spela fram till mig". Jag visste, så fort han fick bollen, att han skulle spela den till mig. Jag svär på mina barn. När bollen sedan gick in, det var den bästa känslan någonsin.