Den sviten lever vidare.
1-1 mot Liverpool innebär dock fortsatt serieledning i Premier League.

Det har gått elva år sedan Arsenal slog Liverpool på Anfield senast. Då var Mikel Arteta med i startelvan som spelare.

Arteta tampades i kväll som tränare med Jürgen Klopps mannar på Anfield - en Klopp som valde att starta med Cody Gakpo före Darwin Núñez.

Spänningen gick nästan att ta på. Inför matchen ledde Arsenal ligan med en poäng före Liverpool - och efter bara tre minuter kom 1-0.

Kapten Martin Ödegaard svingade in en frispark mot straffområdet. Mittbacken Gabriel nådde högst i luftrummet och nickade in bollen bakom Alisson Becker. Efter VAR-granskning godkändes målet och Arsenal var i förarsätet.

- Mycket välförtjänt. Strålande start av Arsenal. De har stressat och jagat Liverpool inledningsvis, säger förre Liverpool-backen Stephen Warnock på BBC.

Hemmalaget försökte spela upp sig, främst via Luis Díaz som hotade från vänster. Åt andra hållet tryckte Gabriel Jesus av med högerfoten, men bollen gick över Alissons ribba.

Med knappa kvarten spelad rasslade nätet bakom David Raya - men på fel sida av målet. Gakpo nickade fram Salah, som avlossade utanför med sin vänster.

- Det där är ett dåligt försök av Salah, säger Warnock.

Desto bättre gjorde den egyptiske stjärnan i den 29:e minuten. En Salah på språng vek in från högerkanten - och pangade upp 1-1 i nättaket.

Gabriel Martinelli fick sedan en gyllene möjlighet att bredsida in 2-1. Han snappade upp bollen i straffområdet, men avslutet gick utanför.

Liverpool nosade också på straff. Inne i straffområdet pressades Ödegaard av Salah och bollen såg ut att ta på handen. Via VAR-granskning valde domaren att inte blåsa straff.

Strax före halvtid åkte Kostas Tsimikas på en tackling av Bukayo Saka. Tsimikas krockade mer Jürgen Klopp, fördes till sjukhus och ersattes av Joe Gomez.

I början av andra halvlek skruvade Liverpool upp tempot och skakade fram chanser som fick både Klopp och publiken att höja ljudvolymen.

Både Díaz och Salah hotade, och medan hemmatränaren log och vevade med armarna såg Arteta lite mer bekymrad ut. Hans mittback William Saliba var dock en jätte i försvaret.

Liverpool bytte in både Ryan Gravenberch, Harvey Elliott och Núñez - mållös de senaste elva matcherna. Elliott hotade omgående och prickade stolpen med ett vänsterskott från distans.

Den stora chansen kom dock minuter senare. Efter missförstånd i Arsenal kontrade Liverpool med fyra, fem man mot ett bortspelat bortaförsvar. Salah valde att spela fram Trent Alexander-Arnold - som prickade ribban.

- Vilket läge i den omställninge. Det där är ett hundraprocentigt läge. Det ska ju vara mål, säger Viaplays expertkommentator Pontus Kåmark.

Det blev inga fler mål på Anfield. 1-1 och delad pott innebär att Arsenal fortsatt är i topp, men både Aston Villa och Liverpool skuggar bakom.

- En bra första halvlek och en lite sämre andra halvlek. Jag tycker att Liverpool är det bättre laget över 90 minuter och att båda är nöjda med en poäng, säger Hammarby-tränaren Kim Hellberg i Viaplay-studion.

Arsenal är nu obesegrade i 48 raka ligamatcher där man tagit ledningen och tar jul som serieledare. På Liverpool-fronten kliver Mohamed Salah förbi Michael Owen och är nu Premier Leagues tionde främste målskytt någonsin.

- Herregud, hur bra är de? säger Klopp till BBC efter matchen och fortsätter:

- De goda nyheterna är att vi också är bra. Det var en jättebra match och så som vi spelade startade andra halvlek borde vi har gjort ett mål till.

Liverpool (4-3-3): Alisson; Alexander-Arnold, Konaté, van Dijk, Tsimikas; Szoboszlai, Endo, Jones; Salah, Gakpo, Díaz

Arsenal (4-3-3): David Raya, White, Saliba, Gabriel, Zinchenko, Ödegaard, Rice, Havertz; Saka, Jesus, Martinelli

Publicerad 2023-12-23 kl 20:26