Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Forskning visar: Bosman-domen minskade diskriminering mot mörkhyade spelare i England

Premier League

1995 föll den så kallade Bosman-domen.
Något som förändrade fotbollsvärlden, och förbättrade villkoren för spelarna.
- Lönediskrimineringen mot mörkhyade spelare i England försvann nästan helt efter det, skriver Pierre Deschamps, en av två forskare som tagit fram studien.

Foto: Bildbyrån

Pierre Deschamps, doktor i nationalekonomi vid Stockholms universitet och José De Sousa från Université Paris-Sacly har gjort en ny studie som visar att den så kallade Bosman-domen 1995 mer eller mindre tog bort diskriminerande lönesättning för mörkhyade spelare i England. Det möjliggjorde enklare övergångar och ökad rörlighet för spelare i Europa. 

- Vi märkte att lönediskrimineringen mot mörkhyade engelska spelare var stor innan Bosman-domen och sedan nästan helt försvunnen efteråt. Den ökade rörligheten för arbetskraften tycktes hindra klubbarna från att kunna diskriminera, säger Pierre Deschamps, doktor i nationalekonomi vid Institutet för social forskning (SOFI) på Stockholms universitet.

Annons

Innan Bosman-domen var klubbarna tvungna att betala en transfersumma för att värva spelare som inte hade kontrakt med någon klubb. Jean-Marc Bosman accepterade inte sin klubb RFC Lièges erbjudande om en förlängning av kontraktet för endast 25 procent av sin gamla lön och accepterade istället ett kontrakt från den franska klubben Dunkirk.

Liège begärde då en hög transfersumma för att förhindra övergången och tvinga spelaren att stanna. Bosman tog då det hela till domstol och fick där rätt. Något som sen gav spelare möjligheten att lämna en klubb gratis efter att kontraktet gått ut.

- När vi tittar på perioden efter Bosman-domen finner vi att de enda spelarna som fortfarande utsattes för lönediskriminering är mörkhyade spelare från länder utanför EU. Dessa spelare är de enda som både måste hantera fördomar från klubbarna och begränsande kontraktsregler. Detta stärker antagandet att avtalsregler och arbetskraftens rörlighet är nyckeln till att begränsa lönediskriminering, säger Pierre Deschamps.

Annons

Rent konkret, på vilket sätt lönediskriminerades mörkhyade i England innan Bosman?
- Det som blev tydligt var att en svart och en vit spelare som var lika bra, så var det i nästan alla fall den svarta spelaren som fick en lägre lön. Men efter Bosman-domen så flyttades makten från klubbarna till spelarna. Om en spelare är missnöjd med sin lön i dag är det enklare att spela ut sitt kontrakt, eller hota med att spela ut det för att på så vis få en högre och rättvisare lön, säger Deschamps till Fotbollskanalen.

Trots att lönerna blivit mer rättvisa efter Bosman-domen så betonar Pierre Deschamps att fotbollen har mycket kvar att jobba med när det kommer till diskriminering och rasism.

- Det är fortfarande tydligt att mörkhyade spelare som inte kommer från ett EU-land tjänar mindre än vad de borde utifrån talang. Det beror på att de fortfarande möts av fördomar och icke-fördelaktiga regler kring anställningar och arbetstillstånd.

Annons

Hur har klubbarna påverkats av Bosman-domen?
- Det är en väldigt komplex fråga. Men det absolut tydligaste är att den stora makten skiftats till spelarna istället för till klubbarna. Och det har gjort det tydligt att de stora och rika klubbarna gynnats av det, då de har råd att betala mer rättvisa löner kontra de mindre och svagare lagen och ligorna. Men det är också positivt för spelarna som får en marknadsmässig lön som matchar deras kvaliteter.

- Det viktigaste vi tar med oss från studien är att fördomar inte nödvändigtvis måste leda till lönediskriminering. Men att öka arbetsmarknadsrörligheten kan dock göras direkt, och i vår data ser vi att det leder till en omedelbar minskning av lönediskrimineringen, säger Pierre Deschamps.

Publicerad 2021-07-06 kl 09:30
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS