Liverpool har återtagit ledningen i Premier League.
Mot Chelsea bärgades säsongens sjunde seger.
- Han har varit Liverpools överlägset bästa spelare, sa Gary Neville i Sky.

Tvåan Liverpool tog emot tabellfemman Chelsea på Anfield under söndagen, i vad som var ett tidigt toppmöte i Premier League.

När startelvorna presenterades stod det bland annat klart Chelsea-tränaren Enzo Maresca valde att peta mittfältsstjärnan Enzo Fernandez, samtidigt som Reece James klev direkt in i startelvan och gjorde sin första match efter sina segdragna skadeproblem.

Matchupptakten var en böljande historia mellan två lag som ansträngde sig för att ta tag i taktpinnen och således osade det katt vid flera tillfällen under inledningen.

Efter knappt tio minuters spel hettade det till ordentligt på Anfield. Detta när Diogo Jota var på väg loss i djupled. Han revs dock ner av Tosin Adarabioyo.

Liverpool-spelarna protesterade vilt och menade att Chelsea-mittbacken förhindrade ett friläge, men domaren valde att nöja sig med ett gult kort.

- Det är så klumpigt. Bollen är på väg därifrån också, men det hjälper inte Tosins självförtroende, analyserade Sky-experten Gary Neville.

Därefter turades lagen om att trycka på för ett ledningsmål, men de 100-procentiga målchanserna lös med sin frånvaro.

Men efter drygt 25 minuters spel blev det ändring på det när Curtis Jones gjordes omkull i offensivt straffområde av Levi Colwill, varpå hemmalaget tilldömdes en straffspark.

Fram stegade Mohamed Salah och egyptiern var då säkerheten själv när han lurade Robert Sanchez åt fel håll innan han dunkade in 1-0 framför sina hemmasupportrar.

Direkt efter målet genomförde Liverpool också ett byte. Detta när Diogo Jota - som fick en tuff smäll i situationen med Adarabioyo - tvingades kliva av, samtidigt som Darwin Núñez kom in på banan.

Bytet innebar dock inget grus i Liverpool-maskineriet och under den första aktens avslutande kvart var hemmalaget nära att utöka sin ledning vid flera tillfällen.

Först såg Cody Gakpo ut att ha dubblat ledningen. Han fick dock se sig nekad av en höjd flagga för offside och när halvleken gled in på tilläggstid tilldömdes Liverpool sin andra straffspark i matchen när Robert Sanchez bjöd Curtis Jones på en rejäl lufttur.

Denna straffspark dömdes dock bort med hjälp av VAR då Sanchez bedömdes träffa bollen före sin motspelare, men spanjoren kritiserades trots allt.

- Det är så rörigt från Robert Sanchez. Jag vet inte varför han inte gör sig större, det är ett konstigt beslut, sa Gary Neville.

Trots att allt talade för en komfortabel Liverpool-seger i slutet av den första halvleken fick hemmalaget nöja sig med en 1-0-ledning inför halvtidsvilan.

Detta skulle Chelsea dra nytta av omgående i den andra.

Redan i den 48:e minuten sprintade sig nämligen Nicolas Jackson loss från hemmaförsvaret. Anfallaren var sedan kylig när han placerade in kvitteringen i det efterföljande friläget.

Den glädjen blev dock kortvarig.

Redan tre minuter senare hittade Mohamed Salah fram med en briljant passning till Curtis Jones i straffområdet. Den första halvlekens stora förgrundsfigur lyckades sedan överlista en utrusande Sanchez i bortamålet och därmed återigen ge Liverpool ledningen.

- Curtis Jones har varit inblandad i allt. Han har varit Liverpools överlägset bästa spelare. Han sägs spela i en djupare roll, men han går framåt när han kan och det är ett väldigt kyligt avslut, sa Gary Neville.

Efter Jones mål flyttade Chelsea fram positionerna med förhoppningar om att få till en kvitteringsjakt. Men trots att Enzo Marescas lag spelade upp sig betänkligt hade gästerna problem med att ta sig förbi Liverpool-försvaret och de heta chanserna lös med sin frånvaro under långa stunder.

Detta ledde i sin tur till att Liverpool kunde hålla undan och säkra en 2-1-seger.

Resultatet innebär att Liverpool återtar serieledningen från Manchester City, som bara var i toppen under ett par timmar. För Cherlseas del är det säsongens andra förlust i ligaspelet och laget parkerar nu på sjätte plats i ligan.

Chelsea: Sanchez - James, Adarabioyo, Colwill, Gusto - Lavia, Caicedo - Madueke, Palmer, Sancho - Jackson.

Liverpool: Kelleher - Alexander-Arnold, van Dijk, Konaté, Robertson - Gravenberch, Jones - Salah, Szoboszlai, Gakpo - Jota.

Publicerad 2024-10-20 kl 19:32