Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Wernersson får jobb i klassisk Championship-klubb: "Känns unikt - otroliga resurser"

Championship

David Wernersson får leva ut sin dröm i England.
Svensken kommer att börja arbeta i klassiska laget Barnsley.
- Det känns unikt och spännande, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

David Wernersson lyckades inte som spelare, men gör nu karriär vid sidan av planen. Wernersson, som har en bakgrund som klubbchef och styrelseledamot i LB07, kommer framöver att börja arbeta som klubbsekreterare i den klassiska Championship-klubben Barnsley FC.

När han klev av som LB07-klubbchef i fjol trodde han inte att den här möjligheten skulle dyka upp. Han har i stället jobbat på företaget, ”Gameinsight”, som driver en digital plattform med fokus på utbildning och kommunikation för spelare, tränare och klubbar i fotbollsvärlden.

Wernersson trivdes bra med sitt jobb, men kunde inte ignorera intresset från England.  

Annons

- Jag har sagt att jag vill jobba utomlands, men jag har inte jobbat aktivt för det. Det här var en möjlighet som dök upp och då blev jag tvungen att tacka ja. Jag hade inte sökt och det är svårt att komma in på den här marknaden. Jag hade inte räknat med det här överhuvudtaget, säger han till Fotbollskanalen.

Wernersson är sedan tidigare bekant med Barnsleys nye svenske vd Khaled El-Ahmad, vilket gjorde att han blev ett alternativ för uppdraget i den engelska klubben.

El-Ahmad har en bakgrund som chefsscout i Djurgården, men har även jobbat för City Football Group (CFG) i flera år. Miljardären Schejk Mansour bin Zayed Al Nahyan och Khaldoon Al Mubarak grundade CFG, som äger Manchester City, New York City, Lommel, Troyes och flera andra klubbar. Barnsley ville ha in El-Ahmad med anledning av svenskens erfarenheter och med tron att han kan utveckla klubbens ledning, rekrytering och akademi, men även kommersiella verksamheter.

Annons

- Khaled var en kort period i Nyköpings Bis under 2014 och då var jag nyexaminerad från universitetet och hade praktik där med ett CSR-arbete. Det var så vi lärde känna varandra och sedan har vi tagit olika vägar, men hållit kontakt lite sporadiskt. Nu hörde han av sig och då tackade jag ja. Det är inte så ofta man får den här chansen med att jobba i England, säger Wernersson.

Men det var inte bara att tacka ja och hoppa på uppdraget. Wernersson har fått gå igenom en intervjuprocess med andra personer i klubbens ledning för att få rollen som klubbsekreterare.

- Han (Khaled El-Ahmad) introducerade mig och sedan var han väldigt noggrann med att jag skulle intervjuas av andra i klubben. Jag fick en intervjuprocess med bland annat coo:n och några till, så de fick göra bedömningen. Khaled tog fram mig som ett alternativ och sedan gjorde jag intervjun med andra. Svenskar pratar generellt sett bra engelska och är införstådda i hur engelsk fotboll fungerar. Jag har varit en nörd och intresserad av engelsk fotboll i 25 års tid, så det har väl betalat av sig lite nu. Den förra klubbsekreteraren hade även lämnat, så det fanns en vakans som behövde tillsättas.

Annons

Wernersson känner även att uppdraget är unikt. Han är en av få svenskar som får chansen att arbeta som klubbsekreterare i Championship. Om det ens hänt förut.

-  Jag tror att Khaled är den första svenska vd:n vi har i England och jag tror inte att vi haft någon klubbsekreterare här heller. Det känns unikt och spännande. Jag får även jobba i fotbollens hemland med allt vad det innebär med resurserna som finns. Även om det är Championship är det otroliga resurser, som inte går att jämföra med allsvenskan. Det är häftigt.

Wernersson beskriver sin roll som en blandning av det landslagschefen Stefan Pettersson gör i dag i A-landslaget och det som Marcus Allbäck gjorde som ”players manager” under Erik Hamréns ledning i Blågult. Wernersson kommer att koordinera och ha ansvar för logistiken kring A-laget.

Annons

- Jag kommer att vara på kontoret tidigt och åka hem sent, men det kommer att vara alltifrån att koordinera med spelare och tränare om schema till matchförberedelser och att koordinera med ligan och motståndarlag, så att allt är i ordning för varje match. Det kommer gissningsvis ta majoriteten av min tid. Vi spelar även 46 ligamatcher, så det är mycket matcher. Mycket kommer att handla om att koordinera kring hemma- och bortamatcher och logistik kring det. Runt övergångsfönstren kommer jag att koordinera transfers, även om jag inte har något med transfers att göra mer än att koordinera.

Wernersson har följt engelsk fotboll under hela sitt liv och hade koll på Barnsley innan El-Ahmad hörde av sig om uppdraget. Barnsley har gjort en säsong i Premier League (1997/1998) och är mest känt som ett klassiskt Championship-lag med 76 säsonger, flest av alla lag, i andraligan.

Annons

- Jag har sett dem på tv när det var Tipslördag och Stryktipset och när jag var ett barn. De har även dykt upp några gånger när jag spelat Football Manager, men det är en klassisk engelsk Championship-klubb, som kommer från Yorkshire med gruv- och kolindustrin. Det är en klassisk arbetarklassklubb på det sättet, så det känns som att det går tillbaka till historien, rötterna och det som vi i Sverige målar upp som charmen med engelsk fotboll. Det känns häftigt få att vara i en klubb med en sådan historia.

Barnsley slutade förra säsongen på femte plats i Championship, men var säsongen innan dess nära att åka ur med en 21:a-plats i ligan. Klubben ägs av ett konsortium under ledning av Chien Lee och Paul Conway, men där bland annat ”Mister Moneyball” Billy Beane också ingår.

Beane är basebollikonen, som filmen Moneyball handlar om. Han var tidigare general manager i baseball-laget Oakland Athletics och ledde klubben till framgång i början av 2000-talet genom att rekrytera spelare utifrån statistisk analys, samtidigt som klubben betalade ut relativt låga löner. Flera fotbollsklubbar jobbar numera efter ”Moneyball-principen”, och Barnsley är en klubb som satsar mycket på att rekrytera unga, talangfulla spelare.

Annons

- Så som jag förstått det har Barnsley satsat väldigt ungt och vill bygga på det sättet och utveckla både klubben och spelare på det sättet. Jag tror att de har yngst snittålder i hela ligan i år. Det är nog också bara två-tre stycken som är över 26 år i truppen. De senaste nyförvärven från Bayern München och Manchester City är också två 20-åringar, säger Wernersson.

Wernersson kommer inte att vara involverad i transfers, men menar att det blir spännande att få jobba med alla resurser som finns i engelsk fotboll. Även om Barnsley inte har en lika stor budget som andra lag i Championship, så är den engelska fotbollsapparaten på en annan nivå än i Sverige.

- Det är så otroligt många människor och departement inblandade. Det är så många olika saker i en fotbollsklubb. Om det är en, två eller tre stycken som du kan vända dig till i Sverige i alla typer av frågor har du nu tio olika departement för alla typer av frågor. Det är alltifrån försäkringsfrågor till spelarövergångar och agentfrågor, säger han och fortsätter:

Annons

- Det låter löjligt när jag nämner de sakerna, men det är en sådan otrolig apparat med hur klubbarna är uppsatta med all personal som finns internt. Barnsley bygger successivt uppåt. De kom femma förra året, men klarade sig precis kvar året innan, så de bygger långsamt och stabilt uppåt. Sedan finns det olika förutsättningar, som för klubbarna som åker ner från Premier League som får en annan typ av fallskärm, men likväl är det otroliga förutsättningar och en helt annan kravbild. ”One strike out”, man har inte så många chanser, men det får man vara beredd på att ta.

Wernersson flyttar till en början ensam, men sedan kommer även hans familj över till England. Ännu är det inte klart var han kommer att bo, men han tror att det kommer bli bra när allt väl är klart.

Nu ser Wernersson fram emot att få arbeta på den stora fotbollsscenen i England.  

Annons

- Jag tror att det kommer bli lite lättare att ta in allt när man väl är på plats. Nu har det varit så intensivt. Jag tycker att det är stort att få möjligheten med tanke på hur mycket jag har tittat på engelsk fotboll. Det är klart att fotbollen där ligger mig varmt om hjärtat och det är häftigt att få komma dit. I och med att jag var en urusel fotbollsspelare är jag glad över att jag har fått den här chansen i stället, säger han och skrattar.

Barnsley har i höst inlett säsongen med sex poäng efter fem omgångar och är placerat på 14:e-plats i Championship. På lördag ställs Barnsley mot Bournemouth på bortaplan i andraligan.

Publicerad 2021-09-10 kl 10:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS