Den 39-årige skåningen bytte riktning efter knappt två år som sportchef i Helsingborgs IF. Inför säsongen 2024 tog han över som chefstränare i Ängelholms FF, som året dessförinnan fått kvala sig kvar i ettan södra.
Med Andreas Granqvist vid rodret slutade den nordvästskånska klubben tabellfemma, elva poäng bakom tvåan Lunds BK på kvalplats. Under debutåret funderade Granqvist mycket på hur svårt eller enkelt det är att få med spelarna på sättet som han vill spela, men han såg en utveckling varje månad.
Spelidén kan beskrivas som krävande, med en aggressiv press och tanke om att spela bakifrån så snabbt som möjligt för att ha mycket boll på offensiv planhalva.
"Granen" beskriver en vardag där han kommer till Ängelholms IP vid lunchtid, flera timmar innan spelarna anländer.
- Det är klart att det är omställning för mig också att träna kvällstider och inte kunna ha spelarna inne dagtid och längre stunder. All respekt för de här spelarna, många studerar, många jobbar till och med, och så kommer de hit direkt efter jobb och studier för träning. Sedan ska de få ihop familjelivet och helheten på det också, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:
- Tidsmässigt har man känt att man vill göra mycket mer, men tiden räcker inte riktigt till. Sedan är det så klart att Ängelholm inte är den starkaste division ett-klubben när det gäller ekonomin och att sätta ihop en truppbudget. Men vi har jobbat med att få hit hungriga, unga spelare som verkligen känt att de kan jobba och utvecklas för att ta ytterligare kliv.
Förra säsongen sålde ÄFF Karl Gunnarsson till Västerås SK i allsvenskan, och under vintern har superettan-laget Varbergs Bois värvat Anton Thorsson. Granqvist siktar på en topplacering denna säsong, och förklarar varför han trivs vid sidlinjen:
- Att vara nära planen och där det händer - under tiden som fotbollsspelare var jag väldigt delaktig i det taktiska med mina tränare. Det spelar ingen roll vilket land, jag har alltid varit engagerad, delaktig och intresserad av det taktiska. Och att kunna vara på planen nu och jobba med individer och lagdelar, helheten och spelidén - där trivs jag som bäst, säger han och fortsätter:
- Jag tycker att det är extremt roligt och jag är riktigt nördig när det gäller matchanalyser. Jag kollar matcherna många gånger för att se vad vi kan göra bättre och utveckla. Sedan är det den dagliga kontakten med spelarna och få dem att förstå vad de behöver jobba med.
I augusti lämnade sportchefen Roar Hansen för att ta över tränarjobbet i Varberg. Ingen ersättare har tillsatts än, och Granqvist inser att mycket i spelarrekryteringen landar hos honom. Han vill dock inte ha någon managerroll på sikt.
- Jag har varit väldigt tydlig mot styrelsen att jag vill jobba som tränare och inget annat egentligen. Sedan vet jag att förutsättningarna kanske inte är de mest optimala på alla sätt ekonomiskt, för att kunna få in alla roller som kanske hade behövts, säger Andreas Granqvist och fortsätter:
- Så det är mer ett samarbetsspel mellan tränarteamet, Daniel (Hernius, ledamot) i styrelsen och runt omkring där. Att det finns ett sportråd där vi diskuterar både spelare och nästa steg med mera, där jag klart är engagerad med tanke på att vi inte har någon sportchef.
Granqvist går Uefa Pro-utbildningen, vilket kvalificerar honom till tränarjobb i de två högsta divisionerna. Han har inte fått något konkret erbjudande från annat håll, och menar att det samtidigt kan vara en fördel att börja tränarkarriären i en familjär klubb, utan pressen som finns hos lag högre upp.
Det är dock inte uteslutet att jobba som assisterande tränare ifall ett allsvenskt lag skulle höra av sig.
- Jag har inte stängt dörren för det, i och med att detta är mitt andra år som tränare. Jag har inte stängt dörren för att tänka mig både vara assisterande och ha en anfalls- eller försvarsinriktning. Om det alternativet skulle dyka upp så får man ta sig en fundering, men jag trivs jättebra som huvudtränare och känner att det är något som jag vill fortsätta med, avslutar Andreas Granqvist.