Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sorgestaden Lund - 30 år av elitfotboll-torka: "Men nu börjar folk se röken från loket"

Ettan

Lund är den största staden som aldrig haft ett lag i superettan - och publikintresset är klent.
Kan ett avancemang få lundensarna att engagera sig?
- Jag tror att hela staden skulle vakna då, säger LBK:s klubbchef Stefan Jansson till Fotbollskanalen.  

Foto: Bildbyrån.

30 år har gått sedan Lunds BK, kallat "Krubban" i folkmun, spelade på den näst högsta nivån i landet. Det blev sammanlagt nio säsonger i dåvarande division ett södra, men sedan superettan bildades år 2000 har LBK inte lyckats ta steget upp. 

Det är häpnadsväckande att en stad med 94 000 invånare - tolfte störst i Sverige - inte haft ett lag i någon av de två serierna i eliten. 

Lunds BK brottas också med en turbulent historia i närtid. Under de första åren i 2010-talet satsade "Krubban" - utan att ha täckning - hårt på att gå upp till superettan, misslyckades, och konkurshotet hängde över klubben

Annons

För fyra år sedan skildrade Fotbollskanalen hur en hemlig sponsor gjorde en utländsk marginalspelare till överlägset bäst betald i klubben. I dag har LBK ett negativt kapital på 1,3 miljoner kronor, men tabelltvåan i ettan södra kommer klara elitlicensen. 

Klubbchefen Stefan Jansson är luttrad. Men han vet vilken ekonomisk betydelse ett avancemang skulle innebära.  

- Det skulle betyda jättemycket. Jag tycker att det är jättemånga klubbar som går upp som drar iväg sina löner något oerhört - och det tror jag inte att vi behöver göra. Det är klart att vi kommer höja oss ett snäpp, men jag tror att många i truppen, som vi har byggt under tre år, skulle kunna följa med upp till superettan utan problem, säger han till Fotbollskanalen.  

LBK valde ett långsiktigt spår inför säsongen 2022, när de anställde Jussi Kontinen som tränare. Stockholmaren har lett laget till en nionde- och tredjeplats i ettan södra, serien som LBK tillhört sedan 2018.

Annons

Men publikutvecklingen har inte stegrat lika mycket.  

"Krubbans" publiksnitt på 528 personer är tredje bäst i ettan södra. De är distanserade av både Falkenbergs FF och Jönköpings Södra, som båda lockar en bit över tusen personer på sina matcher.  

Men om Malmö, Landskrona och Helsingborg kännetecknats som fotbollsstäder i Skåne så har platser som Lund och Ystad gjort sig kända för sina handbollslag. Lundaderbyna mellan Lugi och H43 i elitserien är dock ett minne blott, sedan H43 gick i konkurs 2014.  

Tio är senare är även Lugi på dekis, med både herr- och damlaget utanför respektive högstaliga.  

Mot den bakgrunden ställs frågan om staden Lund är redo för ett lag i superettan?  

- Jag tror att det finns ett jätteintresse för fotboll i Lund och i Lunds kommun. Det är jättemycket folk som åker in och tittar på elitfotboll i olika sammanhang här, framförallt MFF förstås, säger Stefan Jansson. 

Annons

Klubbchefen fortsätter:  

- Jag tror att MFF säljer otroligt många årskort i Lund. Jag tror att Lundpubliken gärna skulle vilja gå och kolla på elitfotboll i Lund. Nu är vi nära och nosar lite grann men jag tror att publiken och staden skulle sluta upp jättemycket, om vi skulle ta klivet. 

Torbjörn Andersson, docent/lektor vid Malmö universitet och författare till flera idrottsböcker, är inte lika optimistisk när han beskriver universitetsstaden Lunds förhållande till fotboll.  

- Jag skulle inte säga att det är obefintligt, för det finns givetvis. På ungdomsnivå. Lund är en välutbildad stad med välmående föräldrar som gärna sätter sina barn i fotbollsträning och idrottsträning, så på aktivitetsnivå så är det väldigt levande. Men ska man tala om någon kultur möjligen så är det väl handboll. Det har man alltid sagt, men jag har en känsla av att den också håller på och försvagas, säger han.  

Annons

Lundabon Andersson förklarar att europeiska universitetsstäder generellt haft det svårt att mobilisera runt sporter som fotboll. Industriella städer har tenderat att utmärka sig mer gentemot universitetsstäderna, som har ett helt annat utbud.  

För Lund är universitetet en extrem identitetsmarkör, enligt Andersson som har olika teorier kring varför fotbollen inte är större i staden. Städer med avsaknad av ett starkt lag ser ett stort genomslag av fans till internationell fotboll, och lundensarnas lokalpatriotism tar ett starkare uttryck i handboll.  

Många fotbollsintresserade är dessutom inflyttade personer som redan håller på ett lag. Och runt hörnet finns kolossen Malmö FF. Andersson tror därför inte på ett publikuppsving hos LBK. 

- Det breda fotbollsintresset i bygderna var starkare förr, så det bådar inte gott för Lunds BK på det sättet. Nej, jag har jättesvårt och tro att det skulle bli något starkt på sikt, säger han.  

Annons

Lund kan dock hämta inspiration från Uppsala och allsvenska IK Sirius, som nådde klubbens bästa publiksnitt på 50 år förra säsongen.  

- Nu har faktiskt Uppsala lyckats med Sirius. Det är intressant, med många som håller på Stockholmslagen. Känslan är att Lund är mer en universitetsstad än Uppsala, som är en större stad och har lite mer traditionell industri, säger Torbjörn Anderssson och fortsätter:  

- Lund är väl den mesta universitetsstaden så det blir nog lite flyktigt. Många kommer hit, sedan flyttar de och bygger inte identiteten att stanna kvar här riktigt. Fast i superettan kan det räcka ändå. 

Klubbchef Stefan Jansson igen.

Han tror att ett jätteintresse kan skapas bland sponsorer ifall "Krubban" går upp. Redan nu märker han surret runt LBK, med folk som hör av sig i större utsträckning under det senaste halvåret. Jansson påpekar att klubben gör många sociala insatser som tas väl emot.

Annons

- Vi gör mycket bra för staden redan och det börjar synas lite. Men det är alltid så att ett A-lag, var det nu är, är loket i föreningen. Och det loket tycker jag börjar spruta ut rök nu, som folk börjar se, säger han. 

Vad tycker du om statusen som fotbollen har i Lund? Traditionellt känns det inte som det viktigaste, ens i idrottsväg.  
- Jag tror att det där börjar jämnas ut lite grann. Det behöver inte ändras på - jag tycker att vi har en bra dialog med handbollen, innebandyn, basketen, hockeyn och volleybollen, där framförallt handbollen varit stor genom åren.  

Jansson fortsätter:  

- Men fotboll är så mycket större, när man tar klivet upp till superettan, än vad handbollen är. Nu ligger bägge Lugi-lagen i andradivisionen, men det känns som att man kommer gå upp igen utan problem. I fotbollen är det så svårt att ta sig uppåt, men gör man det och stabiliserar sig i några år där (i superettan) är man en aktör som är otroligt stor.  

Annons

LBK:s hemmaplan Klostergårdens IP tar cirka 3 500 åskådare. Men antalet sittplatser är bara 550, och det finns planer på en mindre upprustning.  

- Det finns många fotbollsintresserade i Lund och jag tror att hela staden skulle vakna då, på fotbollssidan. Men jag känner inte alls igen att det här är "handbollsstaden" bla bla. Vi är en bra idrottsstad som har mycket framgång inom många olika idrotter, och jag tycker att fotbollen också bör ha det, säger Jansson. 

Så er plan för att locka lundensarna till Klostergården är att gå upp till superettan och etablera er där?  
- Ja, det tror jag. Sedan tycker jag att vi lockar dem nu med. Vårt publiksnitt har höjts - inte till det dubbla kanske - och skulle vi ligga i superettan så tror jag absolut att vi skulle kunna ha 1 500-2 000 personer på matcherna, och vissa matcher ännu mer. 

Annons

- Det finns fortfarande några Skånelag kvar - vi får se om det är några som tar klivet upp - och fotbollsintresset i Lund är stort.  

Kontinuiteten som "Krubban" haft på senare år kan bli fundamental i det. Jussi Kontinen förklarar att han var den första tränaren på väldigt länge som ens påbörjade sin tredje säsong i klubben.  

Den 51-årige tränaren har lyckats skapa en identitet i lagets spelstil, från att klubben agerat situationsanpassat och ständigt bytt tränare.  

- Om man har en ny tränare varje år så hinner inte den nya tränaren se vad det är som fattas. Jag har fått jobba kvar i lugn och ro. Sedan måste man ha kompetens och att se vad som saknas, och inte bara tro. Vi som jobbat med laget har också en kompetens för nivån och vad man behöver för att även klara nästa nivå, säger Jussi Kontinen.  

Annons

Inför förra säsongen värvades 15 spelare till hans lag, som slutade en bit bakom toppduon i ettan södra. Till 2024 lyckades Lunds BK behålla stommen och krydda den med särskilda spelartyper.  

Nu, inför de fyra avslutande omgångarna, är LBK på kvalplats, en poäng bakom Falkenberg, som innehar direktuppflyttningsplatsen men som låg sex poäng före för tre omgångar sedan. Kontinen är övertygad om att hans lag håller för superettan.  

- På individnivå så är vi där. Sedan som helhet ... Det är några spelare in, sedan tycker jag att vi ska hålla superettan-kvalité, säger LBK-tränaren.  

De här orden, är de något spelarna tar som inspiration eller blir det en press på att de ska gå upp?  
- Nej, bara inspiration. Det är väldigt enkelt, det finns ingen yttre press i den här klubben. Vi har inga fans som bankar på dörren, ingen styrelse som... Alla har förhoppningar, det finns inget krav. Utan för oss är det otroligt inspirerande att vara med och utmana om det här. 

Annons

Om Lunds BK lyckas med bedriften är de ett steg närmare en historisk säsong i allsvenskan. Men det är inte ens säkert att ett år i svensk fotbolls finrum hade lyft publiksiffran, siar Torbjörn Andersson.  

- Jag tror att de skulle ligga i botten, lite bättre än BP. Det finns ingen fotbollskultur på det sättet och jag tror inte att det går att skapa heller. Då får du kanske som BK Häcken vara väldigt bra och spela attraktivt i 20 år. Då börjar något hända lite grann, avslutar universitetslektorn.  

Publicerad 2024-10-16 kl 11:53

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS