Djurgården playoff-klart - tog säker seger trots tavla

Europa Conference League-kval

STOCKHOLM. Djurgården är vidare till playoff i Europa Conference League.
Efter en 3-1-seger i returen hemma mot Ilves.
- Det är helt ofattbart att det stod 2-1 i paus, säger Dif-tränaren Thomas Lagerlöf.

STREAMA PÅ SÖNDAG

Efter 1-1 i Finland i förra veckan var förutsättningarna inför torsdagens retur på Tele2 Arena mellan Djurgården och Ilves tydliga: vinnaren skulle gå vidare till playoff-rundan av kvalet till Europa Conference League.

Djurgården inledde bäst och tog ledningen redan i den 14:e minuten. Mittfältaren Besard Sabovic drog till med ett skott i närheten av straffområdeslinjen och fick se bollen gå in i nättaket.

Men efter en halvtimme kvitterade Ilves. Djurgårdens målvakt Jacob Widell Zetterström, som med stor sannolikhet spelade sin sista match i blårandigt innan flytten till Derby, gav bort bollen till Roope Riski - som placerade in 1-1 inifrån straffområdet.

Hemmalaget repade sig dock, skapade några farligheter innan paus och tog ledningen på nytt i den 43:e minuten. Forwarden Deniz Hümmet höll sig framme vid bortre stolpen på en hörna och tryckte in 2-1.

I den 52:a minuten ökade Djurgården på till 3-1. Högerbacken och nyförvärvet Adam Ståhl nickade in bollen i nät efter en hörna. Det blev matchens sista mål.

Efteråt var Jacob Widell Zetterström känslosam, då han syntes gå runt på planen i tårar och tacka alla Djurgården-supportrar. Matchen var troligen hans sista i "Blåränderna", då han har bekräftat att en flytt till engelska Derby County väntar.

Nu är Djurgården klart för playoff i Europa Conference League. Tar man sig förbi även nästa runda är man klart för ligaspelet i höst. Då krävs alltså seger mot slovenska Maribor, som slog ut serbiska Vojvodina efter en straffrysare i tredje kvalrundan.

Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf tycker att hans lag gjorde en stark prestation hemma på Tele2 Arena.

- En bra insats. Vi kom ut på sättet vi efterlyst. Vi gick bara rakt ut och körde över Ilves. Det är helt ofattbart att det stod 2-1 i paus. Det är det mest orättvisa resultatet jag varit med om på länge, säger Lagerlöf.

- Sen hade vi kontroll på sakerna hela vägen.

Ilves tränare Joonas Rantanen är inte nöjd med utfallet av kvällen för det finska lagets del.

- Jag är självklart besviken över resultatet. Men det bästa laget vann. Vi hade bra perioder och gav inte upp, det är jag stolt över. Men vi hade också stora problem under matchen och jag är lite besviken över hur vi startade matchen. Vi kunde inte hantera pressen, säger Rantanen.

Inför matchen publicerade Aftonbladet uppgifter om att Ilves stjärnytter Santeri Haarala är aktuell för Djurgården. Förhandlingar mellan parterna ska ha inletts. Men det vill Rantanen ligga lågt om.

- Jag vet ingenting alls, säger tränaren.

- Han kunde fokusera på matchen. Jag såg inga bekymmer.

Ekonomiskt innebär torsdagens avancemang att Djurgården säkrat runt 15 miljoner kronor genom ECL-kvalet. Vid seger i playoff-mötet och spel i huvudturneringen kan klubben räkna hem drygt 40 miljoner kronor. Dessutom tillkommer ersättningar som inte går att förutspå i förväg.

Djurgårdens lag: Jacob Widell Zetterström - Adam Ståhl, Miro Tenho, Marcus Danielson, Keita Kosugi (Viktor Bergh 74) - Besard Sabovic, Rasmus Schüller (Magnus Eriksson 83) - Oskar Fallenius, Tobias Gulliksen (Haris Radetinac 83), Gustav Wikheim (August Priske 65) - Deniz Hümmet (Tokmac Nguen 74).

Ilves lag: Otso Virtanen - Aapo Mäenpää, Tatu Miettunen, Juhani Pikkarainen, Ricardo Araujo - Anton Popovitch, Doni Arifi, Joona Veteli - Marius Söderbäck, Roope Riski, Santeri Haarala.